VELIKA ULAGANJA

EU će uložiti 65 milijuna eura za povećanje projekata čiste tehnologije

EU će uložiti 65 milijuna eura za povećanje projekata čiste tehnologije
Depositphotos

Europska komisija odabrala je 17 malih inovativnih projekata čiste tehnologije koji će dobiti više od 65 milijuna eura projektne potpore u okviru EU fonda za inovacije. Ta će sredstva pomoći tvrtkama u Europi, uključujući mala poduzeća, da donesu revolucionarne tehnologije na tržište u energetski intenzivnim industrijama, obnovljivoj energiji i skladištenju energije.

Odabrani projekti pokrivaju širok raspon sektora, s posebnim fokusom na proizvodnju komponenti za obnovljive izvore energije te stakla, keramike i građevinskih materijala. Tu su i projekti u području skladištenja energije, solarne energije, obnovljivih izvora energije, željeza i čelika, rafinerija, kemikalija, cementa i vapna te vodika.

Očekuje se da će odabrani projekti izbjeći više od 1,8 milijuna tona ekvivalenta CO2 emisija u prvih deset godina njihova rada, pridonoseći dekarbonizaciji Europe i prijelazu na čistu energiju. Ovim novim projektima Inovacijski fond proširuje svoj zemljopisni doseg kako bi pokrio projekte u ukupno 24 zemlje, pri čemu su po prvi put potporu dobili latvijski i mađarski projekti.

Svaki će projekt dobiti bespovratna sredstva u rasponu od 1,6 do 4,5 milijuna eura, financirana kroz prihode koje generira Sustav trgovanja emisijama EU (EU ETS). Točni iznosi bit će poznati nakon završetka procesa pripreme ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava. Jedna trećina korisnika su male i srednje tvrtke. Uz 17 odabranih projekata, Europska investicijska banka razmatra još 4 obećavajuća projekta za pomoć u razvoju projekata, koja im može pružiti prilagođenu potporu i pomoći im da se financijski zatvore i počnu s radom.

Na poziv su pristigla ukupno 72 prijedloga, od kojih je 48 prihvatljivo i prihvatljivo. Prihvatljivi projekti bili su podložni daljnjoj evaluaciji neovisnih stručnjaka prema pet kriterija Fonda za inovacije: stupanj inovativnosti, potencijal za izbjegavanje stakleničkih plinova, zrelost projekta, skalabilnost i troškovna učinkovitost.