EU će kroz iduće 4 godine donijeti nova pravila za kriptovalutne transakcije

EU će kroz iduće 4 godine donijeti nova pravila za kriptovalutne transakcije
DepositPhotos

Europska unija će kroz naredne četiri godine predstaviti nova pravila kojima bi se kriptovalutne transakcije izvan njenih granica mogle obavljati brže i jeftinije.

Tako nešto postići će s širom uporabom blockchain tehnologije, ali i kriptorješenja kao što su stablecoins. Velik je to korak prema naprijed jer očito se na razini EU prepoznaje važnost kriptovaluta. Ujedno, daje im se dodatni značaj u nadolazećim godinama. Kao što se i prepoznaju prepreke, koje se pokušava savladati.

Europska komisija krenula je s ovom strategijom jer u bližoj budućnosti želi postići situaciju u kojoj će većina stanovnika zemalja članica EU transakcije obavljati digitalno, a ne "fizički". Jer, trenutno se 78 posto novčanih transakcija obavlja u gotovini, a to je podosta zabrinjavajuće u moderno doba. I nesigurno.

Pandemija koronavirusa pokazala je koliko to može biti problematično, prvenstveno jer mnogi stanovnici EU nemaju naviku plaćati ikako osim gotovinom, a nisu bili u mogućnosti to činiti svugdje tijekom ovih šest mjeseci. Također, još uvijek to ne mogu u nekim trgovinama. Samim time, stiglo je vrijeme za "agresivniju" edukaciju, kao i promjene pravila.

Zato se pojavila i potreba za implementacijom rješenja koja se tiču kriptovaluta, što znači da se digitalni način plaćanja proizvoda i usluga iskoristio za educiranje o kriptovalutama, koje su itekako postale sastavni dio "financijske stvarnosti". Naravno, pri implementaciji se podosta prostora posvećuje sigurnosnim aspektima, tako da korisnici ne bi ostali "u mraku" po tim važnim pitanjima.

Dakle, do 2024. bismo u EU trebali imati konkretna i jasna pravila vezana uz kriptovalute, što će olakšati transakcije u svakom smislu. Bez obzira koristimo li ih lokalno ili za kupovinu na nekom drugom kontinentu. Svakako, korak je to naprijed za EU, ulazak u budućnost kakvoj smo se nadali.