EU će kroz iduće 4 godine donijeti nova pravila za kriptovalutne transakcije

EU će kroz iduće 4 godine donijeti nova pravila za kriptovalutne transakcije

Foto: DepositPhotos

Europska unija će kroz naredne četiri godine predstaviti nova pravila kojima bi se kriptovalutne transakcije izvan njenih granica mogle obavljati brže i jeftinije.

Tako nešto postići će s širom uporabom blockchain tehnologije, ali i kriptorješenja kao što su stablecoins. Velik je to korak prema naprijed jer očito se na razini EU prepoznaje važnost kriptovaluta. Ujedno, daje im se dodatni značaj u nadolazećim godinama. Kao što se i prepoznaju prepreke, koje se pokušava savladati.

Europska komisija krenula je s ovom strategijom jer u bližoj budućnosti želi postići situaciju u kojoj će većina stanovnika zemalja članica EU transakcije obavljati digitalno, a ne "fizički". Jer, trenutno se 78 posto novčanih transakcija obavlja u gotovini, a to je podosta zabrinjavajuće u moderno doba. I nesigurno.

Pandemija koronavirusa pokazala je koliko to može biti problematično, prvenstveno jer mnogi stanovnici EU nemaju naviku plaćati ikako osim gotovinom, a nisu bili u mogućnosti to činiti svugdje tijekom ovih šest mjeseci. Također, još uvijek to ne mogu u nekim trgovinama. Samim time, stiglo je vrijeme za "agresivniju" edukaciju, kao i promjene pravila.

Zato se pojavila i potreba za implementacijom rješenja koja se tiču kriptovaluta, što znači da se digitalni način plaćanja proizvoda i usluga iskoristio za educiranje o kriptovalutama, koje su itekako postale sastavni dio "financijske stvarnosti". Naravno, pri implementaciji se podosta prostora posvećuje sigurnosnim aspektima, tako da korisnici ne bi ostali "u mraku" po tim važnim pitanjima.

Dakle, do 2024. bismo u EU trebali imati konkretna i jasna pravila vezana uz kriptovalute, što će olakšati transakcije u svakom smislu. Bez obzira koristimo li ih lokalno ili za kupovinu na nekom drugom kontinentu. Svakako, korak je to naprijed za EU, ulazak u budućnost kakvoj smo se nadali.

Još iz kategorije

Hrvatska visokom 8 mjestu na PISA testu

Hrvatska visokom 8 mjestu na PISA testu

22.10.2020. komentiraj

Današnjom objavom rezultata globalnih kompetencija učenika zaokružen je sedmi ciklus OECD-ova istraživanja PISA 2018, u kojem je u proljeće 2018. sudjelovalo 6.609 hrvatskih petnaestogodišnjaka iz 179 srednjih i 4 osnovne škole. Uz čitalačku, matematičku i prirodoslovnu pismenost, čiji su rezultati objavljeni u prosincu 2019., kao dodatna inovativna domena, u koju su se zemlje mogle proizvoljno uključiti, ispitivale su se globalne kompetencije. Hrvatska se u odnosu na ostalih 27 zemalja sudionica smjestila na visoko osmo mjesto u ukupnom poretku, pri čemu su hrvatski učenici ostvarili 506 bodova što je značajno bolji rezultat od prosjeka koji iznosi 474 boda.

Potrošači su i dalje zabrinuti zbog COVID-19, potrošnja nastavlja padati

Potrošači su i dalje zabrinuti zbog COVID-19, potrošnja nastavlja padati

22.10.2020. komentiraj

Saznanja IBM-ova Instituta za poslovnu vrijednost (IBV) iz kolovoza potvrđuju da su potrošači i dalje zabrinuti zbog pandemije koronavirusa pa ne žele kupovati ono što im nije prijeko potrebno.

Europski parlament od Europske komisije traži obranu prava svih građana EU

Europski parlament od Europske komisije traži obranu prava svih građana EU

22.10.2020. komentiraj

Zastupnici pozivaju Europsku komisiju da poduzme mjere predviđene zakonodavstvom EU-a kako bi se zajamčio potpuni vizni reciprocitet između EU-a i SAD-a. Sa 376 glasova za, 269 protiv i 43 suzdržana, Parlament je u danas  usvojio rezoluciju kojom poziva Komisiju da predstavi pravni akt o suspenziji izuzeća od obveze posjedovanja vize za državljane SAD-a, na dvanaest mjeseci, kako je utvrđeno u takozvanom mehanizmu reciprociteta.