Elektroničko poslovanje mora se i dalje razvijati

Elektroničko poslovanje mora se i dalje razvijati
Fotolia (ilustracija)

Tradicionalna konferencija “e-biz2013“ o elektroničkom poslovanju svake godine polako se mijenja. Od teoretskih tema (zakonski okvir elektroničkog poslovanja, elektronički potpis, elektronički dokumenti, šifriranje, web trgovine, sigurnost, strategija razvoja i preporuke) prešli smo na prikaz rasprostranjenosti, problemima u primjeni u EU i u Hrvatskoj.

Primjena ePoslovanja se ne odvija po predviđanjima Strategije ePoslovanja 2007-2010 u Hrvatskoj i u dokumentu EK iz 2010 pa se rade nove strategije. Doduše nekoliko područja ePoslovanja u Hrvatskoj su dobro napredovala - eBankarstvo, eZdravstvo kao i lokalni GS1 GlobeCat elektronički katalog.

Uštede koje se postižu primjenom ePoslovanja i eUprave već su dobro poznate. Na konferenciji se želi usporediti pokazatelje razvoja ePoslovanja u EU i RH. Ulaskom Hrvatskoj u EU očekuje se brži razvoj ePoslovanja iako će ulazak u EU za neke gospodarstvenike predstavljati određene poteškoće zbog razlike u primjeni ePoslovanja.

Proizvođači poslovno informacijskih sustava (ERP-ova), koji su shvatili prednosti elektroničke razmjene podataka, svoja su aplikativna rješenja već opremili sučeljima za razmjenu elektroničkih dokumenata na aplikacijskoj razini.

Pojavom Interneta i XML norme te uštede su još veće a sada su cjenovno dostupne i malim i srednjim poduzećima. Elektronička razmjena eDokumenata kod ePoslovanja donosi značajno smanjenje troškova. Najrašireniji poslovni dokument je račun eRačuni (eInvoice) služe za prijenos informacija procesa izdavanja računa (za obračun i plaćanje) među poslovnim partnerima (dobavljač i kupac) automatski s računala na računalo. eInvoicing je dio financijskog dobavnog lanca i povezuje interne procese tvrtke s platnim sustavom.

Za smanjenje troškova i poticanje korisnika na elektroničku razmjenu računa iznimno je važna automatizacija procesa razmjene eRačuna. Cilj je proces razmjene računa provesti u potpunosti elektronički, bez potrebe za ispisivanjem računa. Zbog velikih ušteda EU traži da eRačun postane dominantan oblik u poslovanju do 2016.

Uz drugi dan su teme vezane uz ePlaćanje i informacijske posrednike. Na našem tržištu već djeluje više stranih i domaćih informacijskih posrednika koji će prikazati svoju ponudu. Zbog važnosti povezivanja partnera informacijski posrednici osnivaju svoje udruženje koje će regulirati njihov rad, razmjenu eDokumenata i osigurati sigurnost korisnika eRačuna.