VAŽNA ODLUKA

EK zabranjuje stjecanje eTravelija putem Bookinga

EK zabranjuje stjecanje eTravelija putem Bookinga
Depositphotos

Europska komisija zabranila je akviziciju Flugo Group Holdingsa (eTraveli) od strane Booking Holdingsa. EK je rekla da bi Bookingu omogućila jačanje svoje dominantne pozicije na tržištu hotelskih online putničkih agencija (OTA) u Europskom gospodarskom prostoru. Booking nije ponudio lijekove koji su bili dovoljni za rješavanje ovih problema.

Odluka je uslijedila nakon dubinske istrage transakcije, koja bi spojila Booking i eTraveli, dva vodeća pružatelja OTA usluga u koncentriranoj industriji. Booking je vodeći hotelski OTA dok je eTraveli jedan od glavnih pružatelja OTA usluga leta u Europi. Booking je također aktivan na tržištu usluga metapretraživanja uglavnom putem svoje platforme za usporedbu cijena KAYAK.

Tijekom istrage EK je dobila povratne informacije od velikog broja dionika, uključujući hotele i konkurentske OTA-e. Sudionici na tržištu bili su zabrinuti da će transakcija ojačati dominantnu poziciju Bookinga na tržištu hotelskih OTA u EGP-u, smanjiti konkurenciju i povećati cijene za hotele, a možda i za potrošače.

EK je utvrdila da bi transakcija ojačala dominantnu poziciju Bookinga na hotelskom OTA tržištu, što bi dovelo do viših troškova za hotele, a možda i za potrošače. Točnije, Komisija je utvrdila da je Booking dominantni hotelski OTA u EGP-u, transakcija bi mu omogućila stjecanje glavnog kanala za stjecanje kupaca i proširenje ekosustava putničkih usluga. Povećanjem prometa i prodaje na Bookingovim platformama, transakcija bi ojačala mrežne učinke i povećala prepreke ulasku i širenju, otežavajući konkurentskim OTA-ima razvoj korisničke baze sposobne podržati hotelski OTA posao. Jačanje dominantne pozicije Bookinga dodatno bi povećalo njegovu pregovaračku poziciju prema hotelima i preusmjerilo potražnju s jeftinijih prodajnih kanala na Booking.