NEMA POPUŠTANJA

EK radi detaljnu istragu Adobeove predložene akvizicije Figme

EK radi detaljnu istragu Adobeove predložene akvizicije Figme

Europska komisija otvorila je detaljnu istragu kako bi procijenila predloženu akviziciju Figme od strane Adobea. EK je zabrinuta da bi transakcija mogla smanjiti konkurenciju na globalnim tržištima za isporuku interaktivnog softvera za dizajn proizvoda i alata za stvaranje digitalne imovine. Adobe je globalna softverska tvrtka koja, između ostalog, nudi softverske alate za kreativni dizajn i interaktivni alat za dizajn proizvoda. Figma je pružatelj alata za suradnju temeljenog na webu za interaktivni dizajn proizvoda, kao i alata za bijelu ploču.

Preliminarna istraga pokazuje da transakcija može omogućiti Adobeu da ograniči konkurenciju na globalnim tržištima za opskrbu alatima za interaktivni dizajn proizvoda s obzirom na to da je Figma jasan tržišni lider, a Adobe jedan od njegovih najvećih konkurenata, da su Adobe i Figma bliski konkurenti i da bi transakcija uklonila važnu konkurentsku snagu i malo vjerojatan pravovremen i vjerodostojan ulazak drugih igrača na tržište. EK je također zabrinuta isporukom alata za stvaranje digitalnih sredstava eliminirajući Figmin trenutni ograničavajući utjecaj na Adobeove alate za stvaranje digitalnih sredstava i sprječavajući potencijalni rast Figme u učinkovitog konkurenta Adobeovim alatima za stvaranje sredstava, bez transakcije.

Nadalje, Europska komisija će dodatno istražiti može li transakcija isključiti konkurentske pružatelje interaktivnih alata za dizajn proizvoda povezivanjem Figme s Adobeovim paketom Creative Cloud. Komisija će sada provesti dubinsku istragu o učincima predložene transakcije kako bi utvrdila jesu li njezina početna zabrinutost za tržišno natjecanje potvrđena. EK je blisko surađivala s drugim tijelima za tržišno natjecanje tijekom početne istrage i nastavit će takvu suradnju tijekom dubinske istrage. Komisija sada ima 90 radnih dana, do 14. prosinca 2023., da donese odluku.