Spajanja i preuzimanja

EK proučava Viasatovu akviziciju Inmarsata

EK proučava Viasatovu akviziciju Inmarsata
Depositphotos / Ilustracija

Europska komisija otvorila je detaljnu istragu kako bi procijenila predloženu akviziciju Inmarsata od strane Viasata. EK je zabrinuta da bi transakcija mogla omogućiti Viasatu smanjenje tržišnog natjecanja na tržištu za pružanje usluga širokopojasne povezanosti tijekom leta („IFC”) komercijalnim zračnim prijevoznicima.

Viasat posjeduje i upravlja četiri satelita u geostacionarnoj zemljinoj orbiti ('GEO'), a Inmarsat ih posjeduje i upravlja s petnaest. Obje tvrtke su bliski konkurenti i oslanjaju se na kapacitet svojih GEO satelita za pružanje usluga na tržištu u nastajanju za opskrbu širokopojasnih IFC usluga komercijalnim zračnim prijevoznicima u Europskom gospodarskom prostoru i globalno.

Trenutačno postoji nekoliko alternativnih dobavljača, a tržišta karakteriziraju relativno visoke prepreke ulasku, poput regulatornih i tehnoloških. Tržište satelita prolazi kroz tranziciju s operaterima negeostacionarnih satelita koji su ušli ili planiraju ući na IFC tržište. EK planira dalje istražiti hoće li ti novi igrači vjerojatno izvršiti dovoljan konkurentski pritisak na spojeni subjekt u bliskoj budućnosti.

U ovoj fazi, EK je zabrinuta da bi Viasat preuzimanjem Inmarsata mogao smanjiti konkurenciju u ponudi širokopojasnih IFC usluga komercijalnim zračnim prijevoznicima u EGP-u i/ili globalno. Predložena transakcija dogovorena je 9. siječnja 2023. Europska komisija sada ima 90 radnih dana, do 29. lipnja 2023., za donošenje odluke. Otvaranje dubinske istrage ne prejudicira ishod istrage.