Dosad isporučeno preko 200 milijardi ARM čipova

Dosad isporučeno preko 200 milijardi ARM čipova

Arm se pohvalio podatkom da su partnerske kompanije isporučile više od 200 milijardi čipova baziranih na njegovoj arhitekturi, što je impozantna brojka, no ne i nevjerojatna obzirom da se ti čipovi nalaze posvuda, od mikrokontrolera do pametnih telefona.

Ali, iako njegovi čipovi jesu najpopularniji u smislu CPU arhitekture, Arm još pred sobom ima podosta izazova. Ako želi rasti u financijskom smislu, mora se pozabaviti premium aplikacijama kao PC klijenti i podatkovni centri. U međuvremenu, Arm mora obraniti poziciju na tradicionalnim tržištima malih čipova kao što su kontroleri i mikrokontroleri, koji su jeftini i sveprisutni.

Dakako, poziciju koju ima, Arm je ojačao činjenicom da mu se Apple okrenuo s najnovijom serijom Macova, što je dovelo do prihoda od 949 milijuna američkih dolara u ovoj godini. Koja još nije gotova i u konačnici bi mogla u financijskom smislu biti triput bolja nego prethodna.

Ukupno, kad su u pitanju prihodi od notebook PC procesora, Arm je na 79 posto udjela u ovom trenutku, 18 posto čini MediaTek, a tri posto Qualcomm. Izazov za Arm jest u tome što Qualcomm postaje sve jači jer trenutno se nalazi samo na američkim Chromebook računalima i namjera je širiti se. Istovremeno, MediaTek nudi jeftinija rješenja.

Dakle, Arm će ubuduće ponajviše ovisiti o Appleovim rezultatima prodaje Macova. Stoga treba ojačati prisutnost i konstantu na tržištu servera, što se svakako postiže partnerstvima kao ono s Ampereom, uz koji su vezani Amazon Web Services i Oracle.

Tako pomno i pažljivo planirana strategija ubrzo bi mogla dovesti Arm do 500 milijardi isporuka, a možda i do bilijun. Samo se u kompaniji nastaloj podosta nedavno, 1991., ne smiju opustiti. Čini se da to nije slučaj.

Jer, od 1991. do 2014. isporučeno ih je 50 milijardi, potom još toliko do 2017. i kroz četiri pol godine čak stotinu milijardi. Po toj računici, pola bilijuna bi trebalo biti dosegnuto do 2025., unatoč izazovima!