Dosad isporučeno preko 200 milijardi ARM čipova

Dosad isporučeno preko 200 milijardi ARM čipova

Arm se pohvalio podatkom da su partnerske kompanije isporučile više od 200 milijardi čipova baziranih na njegovoj arhitekturi, što je impozantna brojka, no ne i nevjerojatna obzirom da se ti čipovi nalaze posvuda, od mikrokontrolera do pametnih telefona.

Ali, iako njegovi čipovi jesu najpopularniji u smislu CPU arhitekture, Arm još pred sobom ima podosta izazova. Ako želi rasti u financijskom smislu, mora se pozabaviti premium aplikacijama kao PC klijenti i podatkovni centri. U međuvremenu, Arm mora obraniti poziciju na tradicionalnim tržištima malih čipova kao što su kontroleri i mikrokontroleri, koji su jeftini i sveprisutni.

Dakako, poziciju koju ima, Arm je ojačao činjenicom da mu se Apple okrenuo s najnovijom serijom Macova, što je dovelo do prihoda od 949 milijuna američkih dolara u ovoj godini. Koja još nije gotova i u konačnici bi mogla u financijskom smislu biti triput bolja nego prethodna.

Ukupno, kad su u pitanju prihodi od notebook PC procesora, Arm je na 79 posto udjela u ovom trenutku, 18 posto čini MediaTek, a tri posto Qualcomm. Izazov za Arm jest u tome što Qualcomm postaje sve jači jer trenutno se nalazi samo na američkim Chromebook računalima i namjera je širiti se. Istovremeno, MediaTek nudi jeftinija rješenja.

Dakle, Arm će ubuduće ponajviše ovisiti o Appleovim rezultatima prodaje Macova. Stoga treba ojačati prisutnost i konstantu na tržištu servera, što se svakako postiže partnerstvima kao ono s Ampereom, uz koji su vezani Amazon Web Services i Oracle.

Tako pomno i pažljivo planirana strategija ubrzo bi mogla dovesti Arm do 500 milijardi isporuka, a možda i do bilijun. Samo se u kompaniji nastaloj podosta nedavno, 1991., ne smiju opustiti. Čini se da to nije slučaj.

Jer, od 1991. do 2014. isporučeno ih je 50 milijardi, potom još toliko do 2017. i kroz četiri pol godine čak stotinu milijardi. Po toj računici, pola bilijuna bi trebalo biti dosegnuto do 2025., unatoč izazovima!

Još iz kategorije

Infinum Academy donosi tri nova programa edukacija u IT-u do kraja godine

Infinum Academy donosi tri nova programa edukacija u IT-u do kraja godine

13.08.2022.

Dok se ljetni ciklus edukacija programiranja privodi kraju, Infinum Academy već je objavio termine održavanja tri nove radionice. Uz već poznatu edukaciju u području UX/UI dizajna, za koju portfolio treba poslati najkasnije do 18. kolovoza, prijave su otvorene i za programe DevOps i WordPress.

Slijepo vjerovanje u sigurnost otvorenog koda nas sve čini ranjivima

Slijepo vjerovanje u sigurnost otvorenog koda nas sve čini ranjivima

12.08.2022.

Linux Foundation i Snyk su u partnerstvu napravili izvještaj pod nazivom 'Stanje sigurnosti otvorenog koda' (eng. The State of Open Source Security) i razotkrili podosta zabrinjavajućih informacija vezanih uz zablude koje se tiču 'open sourcea' u prvom kvartalu ove godine.

Potražnja za softver developerima i dalje je visoka

Potražnja za softver developerima i dalje je visoka

11.08.2022.

Stanje na američkom tržištu rada u tehnološkom sektoru došlo je do razine na kojoj se u trećini svih objavljenih oglasa za posao traže softver developeri i inženjeri. Te brojke donosi Američki ured za statistiku rada (US Bureau of Labor Statistics), a tiču se situacije zaključno sa svibnjem.