Domaća aplikacija LittleDot spaja roditelje i pedijatre

Domaća aplikacija LittleDot spaja roditelje i pedijatre

Foto: Dražen Tomić

Daleko od očiju javnosti pedijatar primarijus dr. Milivoj Jovančević krenuo je u razvoj aplikacije pod nazivom LittleDot koja će roditeljima omogućiti da jednostavnije komuniciraju s liječnicima jer zdravlje djece za sve je na prvom mjestu. O razlozima kretanja u ovako ambiciozan projekt namijenjen i domaćem i stranom tržištu, razgovarali smo a gdje drugdje negoli u njegovoj ordinaciji gdje svakodnevno rad i kaže da ključna rješenja u ovoj mobilnoj i web aplikaciji donose brže rješavanje zdravstvenih problema i nedoumica roditelja i smanjuju potrebu za dolaskom u ordinaciju čime se i štiti zdravlje djeteta, omogućuju tzv „drugo mišljenje“, brze i efikasne online konzultacije.

Jovančević napominje kako je aplikaciju napravio prije svega jer je i sam shvatio koliko takvo rješenje može pomoći njemu ali i njegovim kolegama, ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, ali i roditeljima daje novi način praćenja zdravlja svoga djeteta.

Koliko je dugo trajao razvoj projekta i kome je sve projekt namijenjen?

Od prve zamisli pa do sadašnjeg koncepta i tehničkog rješenja protekle su tri godine tijekom kojih smo istraživali svjetske trendove u informatizaciji zdravstva, potrebama i iskustva komunikacijskih  modela putem informatičke tehnologije, definiranje prioritetnih potreba populacije mladih roditelja i njihove djece, kao i izradu projektnog plana.

U tome su sudjelovali stručnjaci iz područja pedijatrije, informatike, projektnog menadžmenta i marketinga. Temeljna je namjena omogućiti roditeljima jednostavno i kvalitetno informiranje o zdravlju, rastu i razvoju djeteta, vođenje evidencije i uspostava komunikacije s pedijatrom putem razmjene odabranih podataka iz aplikacije. S druge strane, pedijatrima i ostalim specijalnostima koje skrbe za zdravlje djece (obiteljska medicina, otorinolaringolozi, dermatolozi i dr.) je omogućen uvid u medicinsku dokumentaciju koju mu dostavlja roditelj te konzultacije (telefonski, video) temeljem predbilježbe u ponuđenim terminima za konzultacije. Time se povećava dostupnost zdravstvene skrbi i umanjuju financijski troškovi (vrijeme i novac utrošeno na putovanje).

S obzirom na to da je projekt orijentiran na zdravlje djeteta na kojim će te sve tržištima nastupati s mobilnim aplikacijama, web i posebnim rješenjem za liječnike, obzirom da je važna sigurnost podataka?

Projekt je namijenjen globalnom tržištu. Aplikacija podržava hrvatski, engleski i njemački jezik, no tehnički se lako nadograđuje i drugim jezicima. Vjerujem da će aplikacija ubrzo biti globalno prepoznata kao vrijedna pomoć u roditeljstvu, no treba pričekati s obzirom na to da je postavljena na App store 5. siječnja 2015. godine. Pred nama je i zadaća izrade inačice za android operativni sustav, i samo je pitanje rješavanja financijske konstrukcije kada će se krenuti u realizaciju. Dio projekta koji se temelji na povezivanju s liječnikom na web portalu je tehnički završen i uskoro započinjemo s probnim radom u kojem očekujemo određena unapređenja temeljena na povratnim informacijama i sugestijama korisnika. U ovoj fazi ćemo biti ograničeni samo na hrvatsko tržište no ubrzo se očekuje proširenje na regionalno i globalno tržište.

Na koji će te način naplaćivati uslugu u aplikaciji i koja je razlika od osnovnog do plaćenog modela?

Postoji uobičajeni model naplate preko Apple store-a, pri čemu je jedan dio funkcionalnosti aplikacije besplatan dok se 5 funkcionalnosti naplaćuju po 0,99 dolara. Ako se otključaju sve funkcionalnosti trošak iznosi 3,99 dolara. Slijedi pregled funkcionalnosti i njihovog plaćanja. Moguće je n

Naplaćivanje u aplikaciji temelji se na pristupu pojedinim kategorijama:

hranjenje, spavanje, pelena: besplatno - ovo je nešto što će naviknuti korisnike na korištenje aplikacije i privući u ostale dijelove

bolest, temperatura, lijekovi: temperatura je besplatna, a bolest i lijekovi se naplaćuju po $0.99 - temperatura pokazuje funkcionalnost, a kategorije u koje se nešto može konkretnije bilježiti se naplaćuju

rast - $0.99 - ovo je kompleksan i vrijedan dio aplikacije, a zanimljiv je korisnicima

cijepljenje - besplatno - nije toliko zanimljivo korisnicima u odnosu na druge kategorije

posebni trenuci - $0.99 - ovo je zanimljivo pa ima smisla da se naplaćuje

zubi - ovo nije nešto posebno zanimljivo (rijetko se koristi)

ostalo - $0.99 - naplaćuje se kako korisnici ne bi ovo koristili kao zamjenu za sve ostale kategorije

Korisnik koji kupi sve kategorije plaća $4.95, a za poticanje kupovine svih predlažemo da postoji "Otključaj sve" za $3.99.

Postoji i drugi način plaćanja za pojedince ili tvrtke koje žele darovati aplikaciju. Putem web portala se kupuje voucher, kojeg se može darovati i koji omogućava aktivaciju svih ili pojedinih funkcionalnosti aplikacije.

Koje će dodatne pogodnosti imati roditelji kada je u pitanju zdravlje njihove djece?

Aplikacija omogućava stvaranje cjelovitog zapisa podataka o zdravlju, rastu i razvoju, pohranjuje fotografije (djeteta, medicinskih nalaza), jednostavnim odabirom kategorije unesenih podataka i vremenskog perioda u kojem su uneseni generira se mail i šalje liječniku. Nadalje ako postoji potreba za telefonskom/video konzultacijom pristupa se web portalu i rezervira termin. Pogodnost je u mobilnosti i brzini pohrane i razmjene podataka.

Što očekujete od suradnje s drugim liječnicima pedijatrima?

Očekujem da će ovakav način rada biti prepoznat kao koristan alat za ostvarenje suvremenog trenda u zdravstvenoj skrbi - ostvarivanje partnerskog odnosa s pacijentom odnosno u našem slučaju s njihovim roditeljima i zdravstveno prosvjećivanje s obzirom na veći broj provjerenih i na primjereni način prezentiranih informacija o zdravlju, rastu i razvoju. Kako u Hrvatskoj, tako i globalno, postoji problem relativnog manjka pedijatara i otežane dostupnosti njihovoj ekspertizi.

Na koji će te način osiguravati kvalitetan sadržaj na mobilnoj aplikaciji i portalu?

Sadržaje izrađuju istaknuti stručnjaci za pojedina područja i oni se temelje na suvremenim preporukama relevantnih stručnih organizacija (pedijatrijska društva, Svjetska zdravstvena organizacija i sl.). Jedan dio sadržaja doživljava česte promjene (npr nacionalni programi imunizacije) što je riješeno stavljanjem linkova na službene stranice organizacija koje ih objavljuju (CDC u SAD-u, ECDC za EU, Hrvatski zavod za javno zdravstvo za Hrvatsku). Web portal ima cijeli niz pisanih i video edukativnih materijala koji pokrivaju većinu najznačajnije problematike očuvanja zdravlja, rasta i razvoja dječje dobi. Dodatni angažman je potreban u stvaranju novosti u ovom području (događanja, nove spoznaje, korisne stranice)  te foruma za pedijatrijske teme.

Na kojim je sve platformama dostupno rješenje, tko je razvijao mobilne aplikacije, koliko je složena aplikacija i na kraju koliko je to koštalo?

Trenutno je dostupna aplikacija na iOS operativnom sustavu. Kako sam naveo, u kratkom roku po zatvaranju financijske konstrukcije planiramo proizvesti i inačicu za Android operativni sustav. Izradu aplikacije smo povjerili renomiranoj tvrtki Pet minuta (5 minutes) koja je odista na vrhunskoj razini napravila tehničko rješenje sukladno zahtjevima pedijatrijske struke i prakse. Smatram to bitnim doprinosom za intuitivnost, logiku i funkciju aplikacije koju roditelji lako shvaćaju i prihvaćaju. Web portal i komunikacijski dio aplikacije je izvela hrvatska informatička tvrtka Diverto. Kada je riječ o investiciji treba naglasiti da je riječ o vlastitom ulaganju znanja, vremena i novaca. Aplikacija je vrlo složena, izrađena na tri jezika. O svemu govori i inicijalna ocjena  App store tima koja je validirala aplikaciju prije njezinog puštanja u promet - 4,5! Nismo radili preciznu analizu troškova no pretočeno u novčana sredstva ulog se kreće oko 50.000 USD.

S obzirom na to da se komunikacija odvija preko cloud rješenja kako ste riješili pitanje sigurnosti podataka i njihovu stalnu dostupnost liječniku i roditeljima za njihovu djecu?

Element sigurnosti je bio jedan od temeljnih uvjeta razvoja projekta. Korišteni su najviši sigurnosni standardi razmjene podataka (USA regulativa), podaci se pohranjuju u Data centru Križ, a naplata se obavlja preko renomiranih naplatnih servisa (payment gateway), s jedne strane definiranim Apple store-om, a s druge strane Web portalom.

Ovdje moram istaknuti da smo veliku pozornost obratili upravo na sigurnost podatak. Projekt LittleDot ima dvije glavne komponente, a to su iPhone iOS aplikacija te server aplikacija koja nudi api te web interface za liječnike.

U iPhone app korisnici unose neke od parametara koji služe za kontrolu zdravlja djeteta poput hranjenje, spavanje, pelena, bolest, temperatura, lijekovi, rast BMI, cijepljenje, posebni trenuci, zubi i ostalo.

Svakih n sati app se automatski spaja na server te sinkronizira podatke. Sinkronizacija se odvija preko sigurne HTTPS veze, a podaci su vezani samo uz e-mail koji je korisnik potvrdio.

Korisnik otvara račun samo uz pomoć linka koji šalje web portal na e-mail adresu, a zaporka u cijelom procesu ne postoji. Bilo nam je jako važno da cijeli postupak bude siguran, jednostavan i intuitivan.

Dakle cijeli postupak je sljedeći:

- korisnik izražava želju da se želi registrirati te šalje upisuje svoju e-mail adresu, recimo foo@bar.baz u iPhone app

- na navedenu e-mail adresu stiže e-mail s linkom koji će iPhone app vezati s email adresom foo@bar.baz

- podaci se sinkroniziraju na server s adresom foo@bar.baz

- pacijent se s e-mail adresom foo@bar.baz prijavljuje na web portal isto kao i na iPhone app

- korisnik izabire svog liječnika te upisuje svoje puno ime

- liječnik ima pristup podacima pacijenta te odabire komunikacijski kanal kojim pacijent želi komunicirati, video, IM, email, telefon….

Sigurnosni elementi LittleDot su apsolutno u skladu s važećim zakonima i propisima te u sklada s HIPA preporukama. U ovome projektu surađujemo s najboljim data centrom u jugoistočnoj Europi, te u potpunosti koristimo cijelu lepezu njihovih usluga.

 

Aplikaciju možete preuzeti na Apple Storeu na slijedećem linku.

 

Još iz kategorije

MIT: Deep learning doseže svoje računalne limite

MIT: Deep learning doseže svoje računalne limite

11.08.2020. komentiraj

Stručnjaci na prestižnom američkom Sveučilištu MIT su u suradnji s MIT-IBM Watson AI Lab, Underwood International College i brazilskim Sveučilištem Brasilia došli do saznanja da duboko učenje (eng. deep learning) polako ostvaruje svoje računalne limite.

HT uzeo investicijsku banku za prodaju Optima Telekoma

HT uzeo investicijsku banku za prodaju Optima Telekoma

10.08.2020. komentiraj

Najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom angažirao je investicijsku banku za proces prodaje Optima Telekoma, objavila je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja. Naime, tako je po odluci AZTN-a agenciju obavijestio povjerenik Deloitte koji navodi kako će HT započeti s ispunjavanjem svoje obveze angažiranja investicijske banke za daljnji proces prodaje odnosno poduzima aktivnosti kojima bi se spriječilo moguće kašnjenje u pogledu ispunjenja obveza propisanih rješenjem AZTN-a o uvjetno dopuštenoj koncentraciji poduzetnika HT i Optima.

Novi voditelj globalnih operacija HMD Globala postaje bivši savjetnik OneWeba Alain Lejeune

Novi voditelj globalnih operacija HMD Globala postaje bivši savjetnik OneWeba Alain Lejeune

09.08.2020. komentiraj

HMD Global imenovao je Alaina Lejeunea za novog voditelja globalnih operacija kompanije. Lejeune sa sobom donosi više od 25 godina iskustva u telekomunikacijama obogaćenih vođenjem globalnih operacija. HMD Globalu se priključuje iz OneWeba, gdje je bio specijalni savjetnik s fokusom na poslovnu strategiju. Alain će biti odgovoran za nadzor svih operacija HMD Globala te vođenje proizvodnje i nabave kompanije. Izravno će surađivati s Florianom Seicheom, izvršnim direktorom u HMD Globalu.