Dolaze promjene koje mijenjaju organizacijsku kulturu

Dolaze promjene koje mijenjaju organizacijsku kulturu

S promjenama koje su u poslovni svijet uvele nove tehnologije, organizacijska se kultura nametnula kao jedan od ključnih elemenata uspjeha u digitalnoj ekonomiji. Ako izvršni direktor, kao čelni čovjek, nije svjestan svoje uloge u prilagođavanju organizacijske kulture novim zahtjevima, organizacija neće moći privući i zadržati djelatnike potrebnih profila ili konkretnije mindseta. Iz toga razloga PwC's Academy je inicirala otvoren razgovor o ključnoj ulozi lidera u oblikovanju organizacijske kulture te podržala treći „HackingHR“ meetup koji se profilirao kao jedan od najaktualnijih događanja za HR zajednicu. Glavna tema bila je „Transformacija kulture kao podrška organizacijskim promjenama“, a o njenoj relevantnosti svjedoči i činjenica da je meetup okupio 200 stručnjaka iz područja ljudskih resursa i poslovne zajednice.

Uvodno izlaganje na meetupu napravio je prof. Dan Denison, profesor emeritus švicarske poslovne škole IMD u Lausanni, koji je proveo više od 30 godina istražujući koncept organizacijske kulture te razvio model za njezino mjerenje koji se koristi globalno. Njegov model specificira četiri glavna segmenta organizacijske kulture, od kojih dva ukazuju na razinu stabilnosti - dugoročni smjer razvoja tvrtke i konzistentnost u ostvarivanju prednosti kroz interni sistem vrijednosti, a druga dva segmenta odnose se na dinamičnost te mjere brzinu prilagođavanja promjenama na tržištu i razinu angažiranosti zaposlenika. Prof. Denison je istaknuo kako je kod komuniciranja o važnosti kulture s direktorima ključno kvantificirati učinak kulture na financijske pokazatelje jer će jedino u kontekstu brojčanih pokazatelja direktori moći shvatiti utjecaj kulture na konkurentnost i održivost organizacije.

Da je promjena organizacijske kulture postupan i dugotrajan proces koji zahtijeva strpljenje i upornost potvrdili su i sudionici panela „Je li izvršni direktor ujedno i direktor organizacijske kulture?“ (Is CEO a Chief Culture Officer?). Panel je moderirala voditeljica PwC’s Academy Branka Modrušan, a na njemu su uz profesora Denisona sudjelovali i direktor RTL-a Marc Puškarić, direktor Tifona Siniša Komnenović, direktor Orgnostica Luka Babić, zatim trener, predavač i coach iz područja liderstva Alen Premužak te direktor agencije 404 Nikola Vrdoljak.

„Složili smo se da sve počinje s izvršnim direktorom. Svaka njegova ili njezina riječ, gesta ili odluka ne prolazi neopaženo te ima direktan utjecaj na to što zaposlenici percipiraju kao prihvatljivo ponašanje. Osim osobnog kodeksa ponašanja, organizacijska kultura je definirana i ponašanjima koja je direktor spreman tolerirati kod drugih, posebice članova management tima. Stoga, pored osobne osviještenosti, izvršni direktor ima možda nezahvalnu, ali važnu ulogu u poticanju osobnog rasta i autentičnosti ključnih članova njegovog tima“, zaključuje Branka Modrušan, voditeljica PwC's Academy.

Još iz kategorije

Uštede i pozitivan efekt uz tintne pisače

Uštede i pozitivan efekt uz tintne pisače

03.08.2020. komentiraj

Prodaja Epsonovih poslovnih tintnih pisača na EMEA području za prethodnu godinu pokazuje pozitivan utjecaj Heat-Free tehnologije na održivost i ekonomiju. Potencijalno smanjenje potrošnje energije od 50,9 milijuna kWh godišnje, dovodi do manjenog ispuštanja CO2 od 17,7 tisuća tona i smanjenja godišnjih energetskih troškova od 5,9 milijuna eura.

Huaweijeve mobilne servise koristi već 700 milijuna ljudi

Huaweijeve mobilne servise koristi već 700 milijuna ljudi

02.08.2020. komentiraj

Huawei je izvijestio o najnovijem uspjehu svog HMS (Huawei Mobile Services) ekosustava koji je dosegnuo 700 milijuna korisnika širom svijeta, što je rast od 32 % u usporedbi s prošlom godinom. Na HMS ekosustav registrirano je i 1,6 milijuna developera, što je 76 % više u odnosu na prošlu godinu, a više od 81 tisuću aplikacija integrira HMS Core mogućnosti.

Poklanjamo vam Digital Takeover!

Poklanjamo vam Digital Takeover!

01.08.2020. komentiraj

Najveći regionalni inovacijski i transformacijski summit Digital Takeover 2020 seli u digitalno okruženje. Zbog epidemiološke situacije i brige za zdravlje svih sudionika, ovaj veliki spektakl odvijat će se online, a za sve zainteresirane te željne novih znanja i iskustava osigurano je besplatno praćenje - Digital Takeover 2020 trajat će od 7. do 11. rujna.