Dnevna trgovina Bitcoinom raste, dosegla 40 posto dnevnog trgovanja zlatom

Dnevna trgovina Bitcoinom raste, dosegla 40 posto dnevnog trgovanja zlatom
DepositPhotos

Bitcoin se često uspoređuje sa zlatom, a Finboldovi podaci za ovu godinu sugeriraju da su usporedbe smislenije nego ikad prije. Naime, između 1. siječnja i 15. ožujka ove godine, na dnevnoj se razini trgovalo s bitcoinom u vrijednosti 70,18 milijardi američkih dolara.

Zlatom se u istom razdoblju trgovalo u vrijednosti 178,97 milijardi dolara, što znači da bitcoin trenutno dostiže oko 40 posto vrijednosti zlata. Istovremeno, bitcoinova tržišna kapitalizacija iznosi 1,04 bilijuna dolara, svega 9,46 posto od tržišne kapitalizacije zlata, koja iznoi 10,99 bilijuna dolara.

Očito je da investitori pokazuju izniman interes za bitcoin, što znači da čuvati novac u zlatu možda s vremenom više neće biti toliko popularno. Mlađe generacije odrastaju uz bitcoin i on im ne predstavlja nešto apstraktno ili nepoznato. Dapače, on bi vrlo lako mogao biti "sigurna luka" za budućnost, u smislu štednje, investicija i trgovanja općenito.

Naravno, potrebno je znati i da trenutnih gotovo 56.000 dolara vrijednosti za jedan bitcoin proizlazi iz činjenice da su u njega kroz posljednjih nekoliko mjeseci poveći novac uložile kompanije kao Tesla, PayPal i Mastercard.

Kako god bilo, zanimljivo je u općem smislu pratiti trgovinu zlatom, a sad i bitcoinom, jer jasno je da ljudi u njima vide način na koji se mogu oduprijeti mogućoj inflaciji zbog činjenice da se u Sjedinjenim Američkim Državama tiskalo više novca nego inače pa je dolar izgubio na vrijednosti. Naravno, osim zaštite od takvih kriznih situacija, trgovina zlatom i bitcoinom može dugoročno donijeti zaradu.

Donekle se to ne odnosi na najpopularniju kriptovalutu jer posljednjih godina donosi kratkoročnu zaradu onima koji ulažu u nju. Primjerice, da ste kupili u siječnju 2017. jedan bitcoin, danas biste imali priliku na račun povući više od 55.000 dolara.