DKOM: Oracle se povukao u borbi s Microsoftom

DKOM: Oracle se povukao u borbi s Microsoftom
Dražen Tomić

Možda najbolja čestitka na dan službenog otvaranja Microsoft WinDays13 biznis konferencije na kojoj se očekuje i predsjednik države dr. Ivo Josipović stiže iz Državne komisije možda najljepša ovogodišnje čestitka za Microsoft - Oracleova žalba na javnu nabavu Microsoft licenci vrijednu 198,5 milijuna kuna kroz trogodišnji okvirni sporazum je odbačena. Oracle se povukao!

U odluci DKOM-a stoji da se „obustavlja postupak po žalbi žalitelja Oracle Hrvatska na Objavu poziva za nadmetanje i dokumentaciju za nadmetanje u otvorenom postupku javne nabave s namjerom sklapanja okvirnog sporazuma s jednim gospodarskim subjektom na tro godine broj objave: 2013/S 002-0014558 radi nabave Licenci za korištenje Microsoftovih softverski proizvoda i usluga, naručitelja Državni ured za središnju javnu nabavu“.

Najznačajniji dio obrazloženja jest već prva rečenica, gdje je jasno vidljivo kako je na osnovu žalbe koja je podnesena 27. veljače ove godine Oracle jučer dostavio podnesak kojim odustaje od daljnjeg žalbenog postupka. Prema dostupnim informacijama iz IT krugova Microsoft je, ali i dio državnih institucija izvršio pritisak na Oracle da odustane od žalbe koja se njih nije direktno ticala i kočila je nastavak suradnje.

Protiv rješenja DKOM-a nema žalbe, moguće je pokrenuti Upravni spor što je obzirom da je Oracle odustao ipak iznimno nevjerojatno.