Direktiva PSD2 ključna tema ovogodišnjeg SmartCarda

Direktiva PSD2 ključna tema ovogodišnjeg SmartCarda

Foto: DepositPhotos

„Od 2000. godine pa do kraja 2018. broj kartica je povećan za 3,5 puta, broj bankomata za 6,5 puta, a EFT POS terminala za 12 puta. Izazovi s kojima se financijske institucije susreću u posljednje vrijeme odnose se prvenstveno na proces digitalne transformacije u financijskom sektoru. Upravo to je i središnja tema ovogodišnje Konferencije, uključujući primjenu nove regulative poput PSD2 Direktive i SEPA pravila“, istaknula je pomoćnica direktora Sektora za financijske institucije i ekonomske analize Hrvatske gospodarske komore Vanja Dominović na otvaranju konferencije SmartCard 2019 koja se održava u Biogradu na Moru, od 14. do 16. listopada. Organizator Konferencije je riječka tvrtka Case u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i Zagrebačkom bankom.

Naglasila je da kartice i kartično poslovanje zauzimaju značajno mjesto u edukacijskim aktivnostima u području financijske pismenosti koje HGK organizira za učenike srednjih škola, njihove nastavnike i profesore te studente.

Tajnik konferencije Ante Polonijo iz tvrtke Case je kazao kako će, uz nove tehnologije i rješenja, najvažnija ovogodišnja tema biti otvaranje mogućnosti ulaska nebankarskom sektoru u procese plaćanja (PSD2).  „PSD2 definira nova pravila za pristup klijentskim računima (XS2A) propisujući bankama da otvore pristupne servise trećim stranama. Uvode se novi sudionici na tržištu e-plaćanja, pravila za njih te unapređenje sigurnosti e-plaćanja. Banke su obavezne otvoriti svoje temeljne bankarske sustave putem servisnog sučelja (API) prema licenciranim trećim stranama platnog prometa (TPP)“, pojasnio je Polonijo.

Konferencija SmartCard već 20 godina prati razvoj i primjenu najnovijih tehnologija i aplikacija u bankama i kartičnim kućama, ali i drugim djelatnostima (trgovina, promet, zdravstvo, uprava…). I ove godine je tradicionalno podijeljena u tri grupe tema – stanje i budućnost tehnologija, mobilna plaćanja i digitalno bankarstvo te iskustva u primjeni  u Hrvatskoj. U sklopu događanja održat će se i panel rasprava „Novi sudionici i modeli plaćanja“ te dvije radionice (Android ekosustav: Snaga plaćanja u budućnosti i Digitalna transformacija tvrtki sa tehnološkog, regulatornog i organizacijskog aspekta).

Još iz kategorije

Dodijeljene nagrade Hrvatske gospodarske komore Zlatna kuna

Dodijeljene nagrade Hrvatske gospodarske komore Zlatna kuna

21.11.2019. komentiraj

Hrvatska gospodarska komora i ove je godine dodijelila nagradu Zlatna kuna koja je večeras dodijeljena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici i tako je u kategoriji Malo trgovačko društvo dobila je tvrtka Pirić Montage, u kategoriji Srednje trgovačko društvo tvrtka Nanobit, a u kategoriji Veliko trgovačko društvo Cedevita. Zlatnu kunu u kategoriji Banka dobila je Zagrebačka banka, dok je Zlatnu kunu u kategoriji Društvo za osiguranje dobilo Croatia osiguranje. Zlatna kuna u kategoriji Inovacija dodijeljena je tvrtki Rasco, a u kategoriji Post startup tvrtki Diversitas IT sustavi.

Usporavanje rasta robne razmjene EU

Usporavanje rasta robne razmjene EU

21.11.2019. komentiraj

Europska je unija u prvih devet mjeseci, unatoč globalnom usporavanju i rastućem protekcionizmu, ostvarila tek nešto niže godišnje stope rasta izvoza i uvoza nego u istom razdoblju prošle godine. Vrijednost izvoza je povećana 3,6%, a uvoza za 4,9%. Pritom su kretanje tečaja eura prema dolaru i ostalim valutama vezanim uz dolar te kretanje cijene sirove nafte na globalnom tržištu imali suprotan utjecaj na ostvarena kretanja.

Slack nastavlja padati pod pritiskom Microsoft Teams

Slack nastavlja padati pod pritiskom Microsoft Teams

21.11.2019. komentiraj

Slack nastavlja pad i lako je moguće da će ga Microsoft sa svojim Teams u konačnici uništiti, barem što se tiče borbe za vrh i ozbiljnijeg načina poslovanja. Jer, kompanija ne samo što ima manje korisnika na dnevnoj razini, a riječ je o deset milijuna u odnosu na 13 milijuna Teamsa, već se osjeti pad i po pitanju cijene dionica.