SNAŽAN RAST

Digitalna potrošnja u EMEA porast će 2024.

Digitalna potrošnja u EMEA porast će 2024.
Depositphotos

IDC predviđa da će digitalna potrošnja u regiji EMEA zabilježiti značajan porast, rastući po stopi četiri puta većoj od BDP-a u 2024., što je trend koji ukazuje na temeljnu transformaciju koja trenutno preoblikuje regionalno gospodarstvo. Ova evolucija označava početak onoga što IDC definira kao poglavlje "AI posvuda" u eri digitalnog poslovanja, odražavajući novu fazu u kojoj umjetna inteligencija postaje sveprisutan i sastavni dio poslovnih operacija i strategija.

Potaknuti brzim usponom i sofisticiranom integracijom generativnih AI (GenAI) tehnologija, ova ključna promjena viđa organizacije kako ponovno zamišljaju kako iskorištavaju podatke za razvoj svojih proizvoda, isporuku usluga i inicijative za angažman kupaca, oslobađajući nove slučajeve upotrebe i ubrzavajući putovanje do posla rezultate. Prema nedavnom istraživanju, 72% organizacija EMEA ili koristi ili planira koristiti AI u sljedeće dvije godine, naglašavajući značajan utjecaj ove tehnologije i aktivnosti koje ona stvara u regiji.

Dok tvrtke crtaju svoj put kroz ovo novo okruženje, IDC ističe strateški imperativ za lidere u cijeloj IT industriji da ponovno kalibriraju svoje operativne nacrte i ostanu na čelu ove evolucije usmjerene na AI. "Ubrzanje AI Everywhere vodi do potpunog ponovnog osmišljavanja načina na koji tehnologija utječe na produktivnost organizacija, stvaranje vrijednosti, inovacije i odgovornost", rekla je Giulia Carosella, voditeljica Digital Business Practice IDC-a EMEA.

Kako se AI Everywhere pojavljuje, drugi vanjski pokretači također će imati značajan utjecaj u sljedećih 12-24 mjeseca i kasnije. Ključna predviđanja IDC-a na ICT tržištu EMEA uključuju:

AI posvuda: Do 2026. 85% povezanog stanovništva u EMEA-i aktivno će imati koristi od GenAI-ja u svom svakodnevnom životu, iskusivši poboljšanu kvalitetu života u područjima kao što su fizičko zdravlje i mentalno blagostanje.

Proračun za umjetnu inteligenciju: Do 2025. digitalni proračunski udio za umjetnu inteligenciju u organizacijama EMEA porast će za 40%, što će dovesti do dodatnih 30 milijardi dolara neto nove potrošnje.

Reakcija C-Suite-a: 2024. godine 40% CIO-ova u organizacijama u regiji EMEA koje usvajaju umjetnu inteligenciju udružit će se s CxO-ovima u liniji poslovanja kako bi osigurali jasan povrat ulaganja u prioritetnim slučajevima upotrebe, kao dio odgovorne strategije umjetne inteligencije.

Ponovno osmišljavanje produktivnosti: Do 2025. 45% velikih organizacija u regiji EMEA koristit će GenAI za povećanje automatizacije procesa, udvostručavanje produktivnosti stolnih radnika i oslobađanje vremena za fokusiranje na aktivnosti veće vrijednosti.

Ponovno osmišljavanje stvaranja vrijednosti: Do 2026. 70% velikih poduzeća u regiji EMEA postići će donošenje odluka u stvarnom vremenu korištenjem jedinstvenog prikaza kupca vođenog umjetnom inteligencijom, povećavajući životnu vrijednost kupca za 50%.

Ponovno osmišljavanje inovacija: Do 2026. 50% organizacija u regiji EMEA koristit će GenAI za povećanje ljudske kreativnosti u zajedničkom dizajnu proizvoda i usluga, ubrzavajući vrijeme izlaska na tržište za izdanja novih proizvoda i usluga za 2 puta.

Ponovno osmišljavanje odgovornosti: Do 2025. CIO-ovi u najmanje 60% velikih organizacija u regiji EMEA imat će komponente svog paketa naknada vezane uz ekološke, društvene i upravljačke (ESG) ciljeve.

"Da bi organizacije mogle iskoristiti ove nove prilike, prioritet je stvaranje inteligentne arhitekture koja je podržana isplativom digitalnom infrastrukturom i relevantnim mogućnostima", kaže Andrea Siviero, direktor istraživanja IDC-a EMEA. "U isto vrijeme, ovo putovanje postavlja etička pitanja i pitanja povezana s povjerenjem na koja se organizacije usmjerene na svrhu moraju pripremiti“, zaključuje Andrea Siviero.