PANEL RASPRAVA

Dan bez mobitela u prometu: Djeca najviše stradavaju kao putnici

Dan bez mobitela u prometu: Djeca najviše stradavaju kao putnici

Djeca su česte žrtve u cestovnom prometu, bilo kao putnici, pješaci, biciklisti, romobilisti... Samo ove godine u prvih deset mjeseci u prometu je poginulo osmero djece - petero kao putnici u vozilu i troje kao pješaci. Još 122 djece dobilo je teške tjelesne ozljede u prometnim nesrećama, a 681 dijete prošlo je s lakšim tjelesnim ozljedama.

U okviru projekta i kampanje osvješćivanja Dan bez mobitela u prometu, koja se održava već sedmu godinu, održana je konferencija "Mi i naši gadgeti u prometu" na temu Sigurnost djece u prometu, što je gorući problem i izazov za cijelo društvo.

Alen Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, koja je nositelj projekta i kampanje Dan bez mobitela u prometu, u uvodnom je obraćanju istaknuo da u svijetu svakog dana u prometu pogine 180.000 djece. Među uzrocima tu je i mobitel, a Ostojić je ukazao i na rezultate istraživanja da 73 posto sudionika u prometu koristi mobitel čime daju loš primjer svojoj djeci. Andro Pavuna, pročelnik Ureda za mjesnu samoupravu, promet, civilnu zaštitu i sigurnost Grada Zagreba, rekao je kako su djeca zbog svoje visine izloženija, posebno kad vozač koristi mobitel u prometu pa ne gleda na cestu, jer su teže uočljiva te je stoga još važnije aktivno i predano raditi na prevenciji.

"U Zagrebu smo počeli raditi na dizajnu ulica koji mora biti takav da spriječi vožnju od sto kilometara na sat", najavio je Pavuna.

Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Ravnateljstva policije, ukazao je na porazne statistike koje pokazuju da djeca najviše stradaju kao putnici u vozilima svojih roditelja i drugih bliskih osoba jer nisu vezana, nisu u sjedalici, voze se naprijed i slično.

"Cilj MUP-a u cestovnom prometu je smanjenje broja teških prometnih nesreća i poginulih osoba, stoga provodimo represivne i preventivne aktivnosti. Među represivnima je i kazna za nepropisni smještaj djece u automobilu koja iznosi 130 eura. Apeliramo na vozače da se savjesno pridržavaju prometnih propisa, da uspore ispred pješačkih prijelaza, a roditelji trebaju djeci dati primjer kako se ponašati u prometu", rekao je Mataija i otvorio Konferenciju.

Miron Huljak, savjetnik Ravnateljstva policije, govorio je o porastu trenda stradanja djece u prometu: u prvih deset mjeseci 2022. godine stradalo je 757 djece, a u istom razdoblju ove godine 811 djece, što je porast od 7,1 posto.

Mladi smatraju da su potrebne veće policijske kontrole, a osjećaju se frustrirano zbog gužvi u tramvajima i autobusima koji su pretrpani, posebno u vrijeme polaska u školu. Smetaju im radovi po cestama i šahtovi i rupe po cestama, teško uočljivi pješački prijelazi koji nisu dovoljno označeni ili ih uopće nema, pogotovo na putu od kuće do škole, nedostatak biciklističkih staza, nedovoljan broj semafora i oni koji ne rade. Traže više edukacije o sigurnosti u prometu, a misle da bi trebalo preispitati dobnu granicu za upravljanje motociklima. Ljute ih i biciklisti koji ne nose kacige jer "nitko ne nosi pa neću ni ja".

U panel raspravi su se uz izlagače pridružile odgojiteljice u vrtićima koje provode edukaciju najmanjih o prometnoj sigurnosti. Ivana Vičić, odgojiteljica Dječjeg vrtića Tatjane Marinić iz Zagreba i Ela Tolić, odgojiteljica Dječjeg vrtića Medvjedići Rugvica, naglasile su da roditelji trebaju edukaciju, jer su oni model i primjer djeci. Iz iskustva radionica o prometnoj kulturi koju rade sa svojim vrtićkim grupama rekle su da djeca upijaju i žele naučiti o ponašanju u prometu, brzo zapamte značenja signalizacije i kako ih prepoznavati. No, roditelje treba osvijestiti kako s djecom razgovarati o prometu. Samo izgovaranje riječi "pazi" ili "stani" kad su s djecom u prometu, a što najčešće i rade - nisu efikasni.

Na Konferenciji je promovirana i himna kampanje Dan bez mobitela u prometu, koju izvodi Dječji zbor Zagrepčanke i dečki! Autori teksta i glazbe su Lana Marinović i Slavko Olujić, aranžmana Tihomir Preradović, a pjesmu uz pratnju zbora pjeva Emma Beg Ostojić. Možete je pogledati i poslušati ovdje.