ZASLUŽENI STATUS

Cinnamon postaje službeni Ubuntu "okus" s verzijom 23.04

Cinnamon postaje službeni Ubuntu "okus" s verzijom 23.04

Cinnamon je od 2019. neslužbena "mješavina" Ubuntua uparenog s Mintovim desktop okruženjem, ali to će se s Ubuntu 23.04 ili Lunar Lobster napokon promijeniti pa će neslužbeno postati službeno.

Dakle, sad će cijela priča biti još bolja jer je sve odlično funkcioniralo i dok je Ubuntu Cinnamon bio neslužben. Naime, održavali su ga volonteri i marljiva zajednica, a sad će sve skupa biti profesionalnije te samim time na još bolju korist zajednici i svim zaljubljenicima u ovo desktop okruženje.

Također, ovo je jako bitna vijest i iz razloga što dva "pojavljivanja" u non-LTS verzijama (23.04 i skorašnja 23.10 u ovom slučaju), donosi mogućnost uvrštavanja u istinski LTS, kako stoji u kriterijima Ubuntua. Odnosno, to znači da bi Cinnamon mogao biti službeno dijelom Ubuntu 24.04 LTS.

Inače, Linux Mint je jedna od najpopularnijih Linux distribucija jer je baziran na Debian Linuxu i Ubuntu pa se zajednica podosta brzo vezala uz Cinnamon i sjajno prihvatila sve ono što nudi. Naravno, to nije bilo moguće ignorirati pa je stiglo vrijeme za korak naprijed, na oduševljenje svih uključenih u ovu priču.

Naravno, sve je imalo i službenu proceduru, kako to i jest red u zajednici iza koje stoji open source. Ukratko, nakon procesa glasovanja putem mailing liste, Lukasz Zemczak iz Canonicala objavio je službeni status za Ubuntu Cinnamon:

"Sretan sam što vas mogu obavijestiti da je, prema gore navedenim glasovima Tehničkog odbora (i potvrđenim na današnjem TB sastanku), Ubuntu Cinnamon postao službeni Ubuntu "okus"! Dobrodošao u obitelj!"

Oni koji žele isprobati postojeća izdanja Ubuntu Cinnamon mogu to učiniti putem UbuntuCinnamon.org. Postoje i svakodnevne ISO verzije Ubuntu Cinnamon namijenjene za Ubuntu 23.04 Lunar svima onima koji žele pomoći u testiranju prije službenog izdanja tijekom ovog mjeseca.