TRŽIŠTE SE NE SMIRUJE

Cijene za SSD rastu i u drugom kvartalu, posebno za poslovne korisnike

Cijene za SSD rastu i u drugom kvartalu, posebno za poslovne korisnike
Depositphotos

Istraživanje TrendForcea pokazuje da će SSD diskovi poskupiti za otprilike 15 posto u drugom kvartalu, ponajprije zbog skupljeg NAND flasha. Sreća u nesreći je što poskupljenja nisu na razini prvog kvartala, kad smo svjedočili rastu cijena od 23 do 28 posto.

Bio je to prilično loš kvartal za sve koji su željeli kupiti SSD disk jer su bili skuplji do stotinu američkih dolara. Nažalost, neće se sad svjedočiti ništa nižim cijenama, samo će usporiti rast pa će tih stotinu dolara sad biti na otprilike 115. Možda nakon lipnja uslijedi poboljšanje, no ništa ne sugerira da bi se to i moglo dogoditi.

TrendForce objašnjava da su na cijene SSD-ova negativno utjecali čimbenici kao što su strategije kupnje proizvođača SSD-ova, pad prodaje povezanih proizvoda i nedostatak gomilanja zaliha posljednjih mjeseci.

Za poslovne korisnike je još gore jer će svjedočiti rastu cijena od 20 do 25 posto, što je samo nastavak katastrofe kojoj se svjedočilo u prva tri mjeseca ove godine. Smatra se da su razlozi za takvu situaciju u poslovnom dijelu stalna snažna potražnja američkih i kineskih pružatelja komunikacijskih usluga, neispunjena potražnja za proizvodima velikog kapaciteta i očekivanja da će neki pokušati izgraditi zalihe u drugom kvartalu.

Okrećući se utjecaju na cijene klijentskih SSD-ova i tržište u cjelini, TrendForce tvrdi da su Kioxia i WDC povećali stope iskorištenosti svojih proizvodnih kapaciteta od prvog kvartala. Međutim, drugi najjači igrači bili su konzervativni u proizvodnim strategijama.

Nažalost, ova situacija traje već neko vrijeme, a krenula je s pandemijom koronavirusa, kad smo svjedočili potražnji kakva se nakon nje nije ponovila. Uslijedila je nestašica komponenti, proizvodnja se usporila i svi su stali na loptu, što se odrazilo na tržište u svakom smislu. Dakle, zbog jedne godine iznadprosječno pozitivnih rezultata, već smo u trećoj kad se to nadoknađuje - na štetu korisnika.