TKO SE (NE) SLAŽE?

ChromeOS je po svim mjerilima Linux i tako bi ga trebalo tretirati

ChromeOS je po svim mjerilima Linux i tako bi ga trebalo tretirati
U svakom pogledu koji je bitan, on je mainstream, komercijalno je uspješan, to je dotjeran desktop OS za krajnje korisnike i to je Linux
Antonio Jularić

Linux je nakon više od 30 godina postojanja napokon u lipnju premašio udio od tri posto na tržištu desktop operativnih sustava. Ali, problem je što se taj udio gleda pomalo krivo, na štetu kreacija osebujnog Linusa Torvaldsa.

Konkretno, tih 3,08 posto, koliko je Statcounter izbrojao izdvaja ChromeOS (4,15 posto) iz priče, iako je to također Linux distribucija. Istina, riječ je o nestandardnoj distribuciji,  ali trenutne verzije izgrađene su na temelju Gentoo Linuxa, prebacujući se s Ubuntu osnove nekoliko godina ranije.

Stoga, točnija procjena bi bila da je Linux sada dosegao 7,23 posto udjela, od čega ChromeOS čini 57,4 posto. To se čini kao pozitivnije tumačenje, ono koje bi fanovi Linuxa svakako više željeli. No, iz nekog se razloga Googleov operativni sustav uporno stavlja po strani.

Zašto se ChromeOS ne bi trebao računati? To je Linux kernel i Linux okruženje sa standardnim glibc C library. Može se njime otvoriti shell. Tko želi, može pokrenuti Debian spremnik i kad je unutra, instalirati i pokrenuti bilo koju Debian aplikaciju. Primjerice, eksperimentalni ChromeOS Flex pokreće Firefox i DOSemu.

Ako je netko rekao "Android nije Linux", to je opravdano. Ne možete ga lako preuzeti besplatno i ne možete ga pokrenuti na vlastitom generičkom gotovom računalu. Bilo je nekoliko eksperimentalnih operativnih sustava za desktop računala temeljena na Androidu, ali do sada su svi propali.

Na izvornoj platformi pametnih telefona i tableta ne možete pokrenuti obične Linux aplikacije na Androidu. To je drugačija vrsta, iako je tehnički Linux budući da ima Linux kernel. Ali to je otprilike sve. Ima čak i čudnu, nestandardnu, ne-GPL libc - "Bionic". Prema zadanim postavkama, i osim ako nije krekiran, osim kernela, nema ništa drugo poput Linuxa. Nema "shell", nema radne površine, nema X11 ili Waylanda, ništa.

Ali to ne vrijedi i za ChromeOS. Ispod svog jedinstvenog GUI sloja – koji je, za razliku od onog u macOS-u, otvorenog koda – to je relativno standardni Linux koji može pokrenuti standardne Linux aplikacije, i na x86 i na Armu. Kao takav, to je najuspješniji desktop Linux koji postoji.

U svakom pogledu koji je bitan, on je mainstream, komercijalno je uspješan, to je dotjeran desktop OS za krajnje korisnike i to je Linux. Bez obzira što god netko rekao...