NOVA VIZA

Češka postaje još poželjnija destinacija za digitalne nomade

Češka postaje još poželjnija destinacija za digitalne nomade
Pixabay / Ilustracija

Češka je u srpnju uvela digitalnu nomadsku vizu namijenjenu visokokvalificiranim radnicima na daljinu, što se već prvih dana pokazalo kao odličan potez.

Naime, ona omogućava freelancerima i zaposlenima na daljinu da rade iz zemlje godinu dana. Nada vladajućih bila je u tome da će privući kvalificirane IT stručnjake i dostupna je državljanima osam zemalja - Australije, Kanade, Japana, Novog Zelanda, Južne Koreje, Tajvana, Velie Britanije i SAD-a.

Očekivanja češke Vlade je da će ova viza riješiti problem nedostatka visokokvalificiranih IT stručnjaka u zemlji i potaknuti gospodarstvo. Aplikanti mogu biti zaposleni u stranoj tvrtki koja im omogućuje rad na daljinu ili mogu biti samozaposleni, koji moraju podnijeti zahtjev za češku poslovnu licencu kako bi pružali usluge tvrtkama u Češkoj na temelju ugovora.

Viza košta 104 eura i u početku traje godinu dana. Nakon toga morate podnijeti zahtjev za boravišnu dozvolu koja vam daje još dvije godine i završiti tečaj prilagodbe i integracije. Zahtjevi za vizu obrađuju se u roku od 45 dana.

Ako boravite u zemlji dulje od 183 dana u razdoblju od jedne godine, smatrat ćete se češkim poreznim rezidentom. Ako ste također porezni rezident u svojoj domovini, iznos koji plaćate ovisit će o pravilima dvostrukog oporezivanja vaše zemlje.

Prije lansiranja vize za digitalne nomade, jednogodišnja poslovna viza "zivno" bila je najbolja ruta za samozaposlene strance u Češkoj. Međutim, zahtijeva da podnositelji zahtjeva dobiju obrtničku dozvolu i imaju 5160 eura na bankovnom računu.

Kandidati moraju imati visoku ili višu stručnu spremu prirodoslovnog, tehnološkog, inženjerskog ili matematičkog smjera ili tri godine radnog iskustva u IT industriji.

Radnici koji rade na daljinu zaposleni u stranoj tvrtki moraju ispunjavati minimalni uvjet prihoda od 2507 eura mjesečno. To je 1,5 puta više od prosječne bruto plaće u Češkoj. Njihova tvrtka također mora imati najmanje 50 zaposlenih.

Supružnici, registrirani partneri te maloljetna i uzdržavana djeca bilo koje nacionalnosti također mogu dobiti boravišnu dozvolu kada podnose zahtjev s kvalificiranim podnositeljem zahtjeva za digitalnu nomadsku vizu.

Češka često čini top 10 popisa najboljih mjesta za digitalne nomade. Prošle godine zauzela je deveto mjesto na svijetu u tom smislu. To je prvenstveno zbog pristupačnih životnih troškova, s prosječnim dugoročnim najmom stana od samo 389 eura mjesečno i cijenom jednosmjerne karte za vlak ispod jednog eura.

Iako je glavni grad Prag skuplji, još uvijek nudi visok životni standard po prihvatljivoj cijeni. Jeftino pivo, sjajan noćni život i obilje muzeja, galerija i parkova ostale su prednosti života u gradu. Prag je također dobro povezan s ostatkom zemlje i Europom vlakom - uključujući noćni vlak za Zürich preko Frankfurta i Basela.