CES 2023: Pokazatelj tehnološke nove godine

CES 2023: Pokazatelj tehnološke nove godine
Dražen Tomić / Tomich Productions

CES, jedan od vodećih svjetskih tehnoloških sajmova, označava početak nove godine za tržište potrošačke tehnologije i trajnih dobara (T&D). Za GfK stručnjake, vrijeme je da procijene globalne T&D rezultate i razvoj prethodne godine i da daju izglede o tome što će nova godina donijeti tržištu. Dok rezultati za 2022. izgledaju prilično slabi, očekuje se da će se T&D tržište oporaviti i stabilizirati 2023.

“Već smo predvidjeli da se rekordna prodaja 2020. i 2021. povezana s pandemijom neće održati i da će se globalno tržište T&D stabilizirati u određenoj točki. Međutim, preokret u 2022. bio je jači nego što se prvotno očekivalo, pod utjecajem brojnih makroekonomskih čimbenika, poput rata u Ukrajini, visoke stope inflacije i rekordno niskog povjerenja potrošača“, objašnjava Ines Haaga, GfK stručnjakinja za potrošačku tehnologiju i trajnu robu.

“Između siječnja i listopada 2022. globalno T&D tržište već se suočilo s usporavanjem od više od 7% u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, s ukupnom vrijednošću od 680 milijardi američkih dolara. Malo je vjerojatno da će se ovaj trend oporaviti u cjelogodišnjim rezultatima za 2022., ali prognoze za 2023. više obećavaju“, pojašnjava Ines Haaga.

U regionalnoj usporedbi, slika za 2022. trenutno je potpuno različita. Gledajući promet u američkim dolarima, pozitivna svjetla uglavnom dolaze iz Azije u razvoju (bez Kine), koja iznosi plus 13%. Postoji i mali plus od 0,1% u regiji Bliskog istoka i Afrike. Ipak, ovi rezultati ne mogu nadoknaditi negativan razvoj u drugim regijama.

Međutim, u lokalnim valutama izgledi nisu tako crni. Uspoređujući razdoblje od siječnja do listopada 2022. s istim razdobljem prošle godine, neke se europske zemlje razvijaju manje negativno u lokalnoj valuti nego u američkim dolarima. To je uglavnom zbog trenutne snage američkog dolara u usporedbi s eurom. Međutim, ovi nepovoljni tečajevi nastavit će povećavati nabavne cijene, što će dovesti ili do povećanja cijena za krajnje potrošače, smanjenja profitnih marži za trgovce i proizvođače koji prodaju u Europi, ili čak do oba učinka.

Velike razlike u rastu prodaje između regija mogu se pripisati njihovom učinku u posljednje dvije godine pandemije. Iako su T&D tržišta u Europi i razvijenoj Aziji dosegla rekordnu prodaju 2021., sada se suočavaju s učincima zasićenja. Nasuprot tome, regije u razvoju doživljavaju učinke sustizanja u 2022. Uz ove referentne čimbenike, regionalne krize uzele su veliki danak na cjelokupnim tržištima, dodatno pojačavajući već predviđenu stabilizaciju rasta, posebno u razvijenim zemljama. Dok je Europa snažno pogođena ratom u Ukrajini, Kina se borila s utjecajem nekoliko zatvaranja tvornica i luka zbog strategije nulte borbe protiv covida, koja je bila na snazi do prosinca 2022. Mnoštvo makroekonomskih kretanja koja su pogodila tržišta u samo jednom godina pridonijela je zamjetnom padu povjerenja potrošača u cijelom svijetu, uz značajan pad globalnog indeksa povjerenja OECD-a s 99,4 u studenom 2021. na 96,6 u studenom 2022.

Prilikom donošenja odluka o kupnji, T&D potrošači općenito se mogu podijeliti u dvije kategorije: oni koji trebaju kupiti kako bi zamijenili pokvareni proizvod i oni koji žele kupiti. Prema gfknewron Consumer, prioriteti potrošača promijenili su se u trećem tromjesečju 2022. kada je nastupila inflacijska kriza. Više potrošača prešlo je iz druge u prvu skupinu u ovom trenutku, s odgovarajućim padom od 1,4% u brojkama koje su kao razlog kupnje navele "nadogradnju ispravnog proizvoda" u usporedbi s prvim kvartalom. Dodatno, potrošači svih dohodovnih kategorija okreću se jeftinijim alternativama unutar svog preferiranog segmenta, bilo da se radi o početnoj ili premium razini. Međutim, kupnje potrošača s niskim primanjima značajno gube na težini na globalnom tržištu. To je zato što ljudi u ovoj skupini dosežu granice svojih proračuna zbog visoke inflacije i stoga se suzdržavaju od kupnje koja nije bitna u segmentu T&D.

Premijumizacija, koja je bila jedan od glavnih pokretača rasta posljednjih godina, usporava se na globalnoj razini. Dok je pad premium kupnje u regiji APAC još uvijek relativno stabilan na minus 2% od siječnja do listopada 2022. u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, premium brendovi u regiji EMEA trpe nagli pad od minus 11%. Na globalnoj razini to rezultira padom od 5% za sveukupne T&D premium brendove.

“Nakon teške godine, očekivanja za 2023. su pozitivnija. GfK predviđa stabilizaciju globalnog rasta prihoda unutar T&D tržišta s niskim jednoznamenkastim brojevima“, pojašnja Ines Haaga. Performanse su i dalje faktor uspjeha budući da potrošači i dalje pridaju veliku važnost vrijednosti za novac u svojim odlukama o kupnji, bilo da trebaju ili žele kupiti novi uređaj. Prodaja u kategoriji Telekom će rasti kao zamjenska faza za pametne telefone kupljene na početku pandemije. Azija u nastajanju i Bliski istok nastavit će svoj rast, a očekuje se oporavak Kine 2023., što će ponovno pozitivno potaknuti globalno tržište.