CEO Nvidije na CES 2019: Mooreov zakon je mrtav

CEO Nvidije na CES 2019: Mooreov zakon je mrtav
Screenshot / Youtube

Jensen Huang pokrenuo je raspravu izjavom da Mooreov zakon više ne vrijedi. Kad tako nešto kaže izvršni direktor (CEO) Nvidije, naravno da će cijeli svijet slušati i pokušati dokučiti što ga je točno natjeralo da pred znatiželjnicima tijekom CES sajma u Las Vegasu izjavi tako nešto.

"Jednostavno, više nije moguć, kratko je započeo pa nastavio:

"Mooreov zakon vrijedio je u na način da smo imali rast broja tranzistora od deset puta svakih pet godina i stoput svakih deset godina. U ovom trenutku rast je svega nekoliko posto svake godine i svakih deset godina možda dvostruk... Znači, s Mooreovim zakonom je gotovo.

Gordon Moore (90) postavio je tezu koja vrijedi kao zakon još 1965. godine, a kazao je da će se broj tranzistora na jednom čipu udvostručavati svake godine. Na pedesetu obljetnicu kazao je da će se taj proces nastaviti i idućih pet do deset godina, što je samo po sebi fascinantno jer je tehnologija otišla iznimno daleko i već sad se na četvornom milimetru nalaze "čuda". Očito, nije bio u pravu, osim ako se nešto ne promijeni. Naime, pola stoljeća bilo je prije četiri godine.

Konkretnije, genijalni Moore rekao je ovo:

"Broj tranzistora koji se po najpovoljnijoj cijeni mogu smjestiti na čip udvostručavat će se svake godine sljedećih deset godina.

Uistinu je to vrijedilo pola stoljeća, s ponekim izmjenama, kao 1975. kad je Moore rekao da će se proces usporiti i da će se napredak odvijati svake dvije godine, što je prvotno i predividio.

Zakon je originalno formuliran u obliku zapažanja i prognoze, što je šire prihvaćan, to je više služio kao cilj za cijelu elektroničku industriju. Razvojni timovi u tvrtkama koje su se bavile proizvodnjom poluvodičkih čipova ulagali su sve više energije u njegovo postizanje. Planovi industrije poluvodiča predviđaju da će Mooreov zakon vrijediti još nekoliko generacija čipova.

Znalo se da Mooreov zakon neće trajati beskonačno dugo jer je tehnologija u jednom trenutku morala dosegnuti granicu koju nameću fizički zakoni. Očito, to se dogodilo.