DA LI JE TO ZAISTA KRAJ?!

Bliži se konačni kraj disketa

Bliži se konačni kraj disketa
Depositphotos

Vlasnik američke kompanije floppydisk.com Tom Persky kazao je da će ga tržište trebati još otprilike dvije godine, prije nego nekad davno popularne "diskete" ne otiđu zauvijek u ropotarnicu povijesti.

Iako iz ove perspektive djeluje nevjerojatno da netko još uvijek treba diskete, posebno jer ih je Sony prestao proizvoditi 2011. i od onda su leđa toj zastarjeloj tehnologiji okrenuli i praktički svi proizvođači.

Svejedno, postoje starija računala koja ovise o disketama i Persky je računao na to, posebno nakon saznanja da se po najavi prekida proizvodnje razgrabilo nekoliko milijuna njih, što je sugeriralo da će biti još podosta dugo "u opticaju".

S vremena na vrijeme, Persky ima priliku kupiti nekoliko paleta punih neiskorištenih disketa koje kompanije pronađu u stražnjem dijelu svog skladišta. Međutim, Floppydisk.com trenutno ima još pola milijuna disketa, a one su nekvantificirana mješavina dizajna od 3,5, 5,25 i osam inča te nekoliko manje uobičajenih formata.

Ujedno, Persky kaže da reciklira diskete, na račun čega ih dnevno poštom dobiva oko tisuću. One su testirani, imaju garanciju i prodaju se po cijeni od 19,95 američkih dolara za pakiranje od 50 komada.

Možda ste znatiželjni kome još trebaju diskete u 2024. Odgovor je da podosta njih iz raznih industrija. Naime, ti kupci imaju nešto zajedničko - koriste ispravne uređaje stare možda i više od 20 godina godina, a za rad su im neophodne diskete. Primjerice, japanska vlada je tek početkom rujna odlučila postupno ukinuti obavezno arhiviranje određenih službenih dokumenata na disketama i CD-ima.

Drugi načini za prodaju disketa su hobisti i ljudi koji se bave retro računalstvom. Također, ne smijemo zaboraviti stare, ali često cijenjene glazbene sintisajzere i radne stanice koje koriste diskete.

A kako je Persky ušao u ovaj posao? Izvorno se bavio umnožavanjem disketa i optičkih diskova, alikako je njihova uporabna vrijednost "pometena" superbrzom internetskom vezom, oko 90 posto poslovanja počelo mu se oslanjati na diskete i stoga je svu svoju pažnju usmjerio prema njima.