TEŠKI TRENUCI

Bitcoin doživio rekordno lošu godinu i povukao tržište sa sobom

Bitcoin doživio rekordno lošu godinu i povukao tržište sa sobom
Depositphotos

Tržište kriptovaluta doživjelo je podosta udaraca kroz prošlu godinu i bitcoin nije iznimka, čak 68,3 posto dostupnih "novčića" našlo se u gubicima i tako nešto nikad dosad nije zabilježeno, u ovih gotovo 14 godina bitcoinova postojanja.

Iako su to jako loše vijesti, analitičari su uvjereni da optimizam za budućnost itekako postoji. Primjerice, regulative su iz dana u dan sve popustljivije pa kriptovalute imaju manje prepreka za širenje. Uz to, u razvoju su proizvodi i usluge koji će pojačati potražnju za digitalnom imovinom.

No, onima koji imaju dobre rezerve nije problem biti strpljiv, čekati taj trenutak kad će bitcoin ponovno donositi dobit umjesto gubitaka. Neki nemaju tu privilegiju pa "razbijaju" glavu kako se sve ovo dogodilo i teško uspijevaju "pokrivati" minus.

Postoji nekoliko faktora koji su doprinijeli padu bitcoina u 2022. Regulative koje su se pojavile u nekoliko zemalja bile su glavni razlog. Tako nešto je demotiviralo ulagače pa je potražnja za bitcoinom podosta splasnula.

Ne treba smetnuti s uma ni konkurenciju kao ethereum, binance coin i solana, koji uživaju sve veću popularnost i "otimaju" pozornost bitcoinu. Ulagačima je zainimljivije ono na čemu mogu više zaraditi i konkurencija to trenutno uspijeva pružiti. Barem manjem postotku ulagača.

Nažalost, sve ovo zajedno naštetilo je kompletnom kriptotržištu jer bitcoin je uvjerljivi lider pa kad on ne stoji dobro, nitko ne stoji dobro. Koliko god djelovalo da nije tako. U cijelosti, svi pate. Posljedično, pate i najveći ulagači, posebno kad se govori na razini institucija i organizacija jer izgubile su novac.

I svima se može reći samo jedno - moraju biti strpljivi jer situacija će se poboljšati. Ne zna se točno kad, ali lako je moguće da toliko očekivano "svjetlo na kraju tunela" bude vidljivo već kroz 2023...