Beč testira nove električne autobuse

Beč testira nove električne autobuse

Foto: © Wiener Linien/Alexandra Gritsevskaja

Bečki gradski prijevoznik pustio je u testnu fazu električni zglobni autobus dužine 18 metara. Prometuje na tri redovne linije do 22. lipnja, a putnici se njime mogu voziti potpuno besplatno.

Nakon testiranja prvih pet električnih autobusa standardne dužine dvanaest metara bečko gradsko poduzeće za javni prijevoz „Wiener Linien” započelo je s testiranjem vozila na električni pogon dugog 18 metara. Zglobni autobus marke Mercedes-Benz, model eCitaro G prometuje na tri redovne bečke linije od 10. do 22. lipnja. Putnici se njime mogu provozati tri radna dana u tjednu od oko 7 do otprilike 16 sati, a vožnja je besplatna za sve. Zbog trenutačne epidemiološke situacije obvezno je nošenje maske u autobusu.

Autobusi bečkog gradskog prijevoznika godišnje prevale gotovo 40 milijuna kilometara, kazao je Peter Hanke, član bečkog poglavarstva zadužen za javni prijevoz. Pritom zglobni autobusi koji imaju velik kapacitet putnika čine više od polovice svih gradskih autobusa, čime se nastoji odgovoriti na sve veću potražnju putnika za javnim prijevozom u austrijskoj prijestolnici.

„Sva naša vozila moraju zadovoljiti visoke zahtjeve. Neovisno o vrsti pogona moraju uspješno moći savladati malenu udaljenost između stajališta, kratke intervale, velik protok putnika i rad 24 sata dnevno”, istaknuo je Günter Steinbauer, predsjednik uprave poduzeća „Wiener Linien”. Ekološki prihvatljiviji javni prijevoz važan je cilj austrijske prijestolnice. Pritom će zglobni autobusi igrati ključnu ulogu u procesu prelaska gradskih autobusa na vozila s nultom emisijom štetnih plinova. Do 2027. bečkim ulicama trebala bi prometovati 62 električna autobusa, deset autobusa na pogon vodikom te deset minibuseva s električnim pogonom. Prvi zglobni autobusi s nultom emisijom štetnih plinova trebali bi biti pušteni u promet nekoliko godina nakon toga.

Još iz kategorije

Otvorene su prijave za novu generaciju programera umjetne inteligencije

Otvorene su prijave za novu generaciju programera umjetne inteligencije

24.07.2021.

Dok se polaznici prve generacije programa prekvalifikacije za programera/ku umjetne inteligencije bliže kraju edukacije, AI Centar Lipik se priprema za nove prijave. Službeno su otvorene prijave za drugu generaciju, a sudeći prema prijašnjim prijavama, očekuje se još veći broj odaziv

Industrija e-učenja raste za 56 posto u prvom tromjesečju 2021. godine

Industrija e-učenja raste za 56 posto u prvom tromjesečju 2021. godine

24.07.2021.

Pandemija koronavirusa potaknula je mnoge ljude da se uključe u e-učenje i samo u Hrvatskoj je u prvom tromjesečju 2021. godine sektor e-učenja zabilježio 56 posto više prometa, dok je broj klijenata porastao za 94 posto u usporedbi s istim razdobljem 2020. godine, objavio je Payoneer, globalna platforma za međunarodna plaćanja.

EU digitalne COVID potvrde o cijepljenu od danas vrijede 270 dana

EU digitalne COVID potvrde o cijepljenu od danas vrijede 270 dana

23.07.2021.

Trajanje ranije izdanih potvrda automatski se produžuje i nije potrebno ponovno podnositi zahtjev. Građani od ovoga tjedna mogu svoje potvrde pohraniti i u digitalni novčanik mobilne aplikacije CovidGO, koji brine i o statusu potvrda.