BCG će do 2030. godine ostvariti nultu stopu utjecaja na klimu

BCG će do 2030. godine ostvariti nultu stopu utjecaja na klimu
Shutterstock

BCG poduzima odlučne korake u smjeru smanjivanja vlastitih emisija ugljika te je preuzeo obvezu uklanjanja preostalog ugljičnog otiska iz atmosfere do 2030. godine.  U tu će svrhu investirati 80 dolara po toni preostalog ugljičnog otiska, podupirući najnaprednije inicijative za uklanjanje ugljika iz atmosfere.

Rich Lesser, glavni izvršni direktor tvrtke Boston Consulting Group (BCG), predstavio je BCG-jev plan i obavezu na području borbe protiv klimatskih promjena: ostvarivanje nulte neto stope utjecaja na klimu do 2030. godine. Kako bi dostigli postavljeni cilj, u BCG-u će poduzeti značajne korake u smjeru smanjivanja svog ugljičnog otiska (tj. ukupne emisije stakleničkih plinova) i poništavanja preostalog utjecaja na klimu ulaganjem u najsuvremenije projekte uklanjanja ugljika.

Tvrtka će tako do 2025. godine smanjiti emisije ugljika prilikom potrošnje energije u usporedbi s referentnom 2018. godinom—za 90 posto po zaposleniku. U BCG-u su prošle godine započeli s korištenjem električne energije proizvedene iz 100 posto obnovljivih izvora i nastavit će s naporima da povećaju energetsku učinkovitost svojeg poslovanja i ostvare ostatak zadanog cilja.

Osim toga, BCG će do 2025. godine smanjiti svoj utjecaj na klimu kroz poslovna putovanja (koja su odgovorna za više od 80 posto ukupnog ugljičnog otiska) za najmanje 30 posto po zaposleniku, a uslijedit će i daljnja poboljšanja. Iako je mobilnost BCG-ovih zaposlenika važna za pružanje usluga klijentima, BCG je još prije izbijanja pandemije virusa COVID-19 započeo s promjenama koje će smanjiti utjecaj njihovih poslovnih putovanja na klimu, te će nadograđivati na iskustvima proizašlim iz pandemije kako bi još više promijenio svoj pristup problematici klimatskih promjena.

BCG je već 2018. godine postigao ugljičnu neutralnost. To znači da pored smanjivanja emisija ugljika, BCG kompenzira vlastite emisije stakleničkih plinova kupnjom neovisno verificiranih ugljičnih kredita od projekata čiji je prvenstveni cilj sprječavanje dodatnog otpuštanja ugljika u atmosferu, i koji su poznati kao projekti izbjegavanja emisija.

S druge strane, kako bi postigao nultu neto stopu emisija stakleničkih plinova, BCG će se sve više baviti projektima koji uklanjaju stakleničke plinove iz atmosfere (za razliku od projekata koji sprječavaju njihovo otpuštanje u atmosferu). Dakle, za svaku tonu stakleničkih plinova koje otpusti u atmosferu, BCG će ukloniti jednaku količinu ekvivalenta tih istih plinova iz atmosfere. Takve se prakse i tehnologije nazivaju neutralizacijskim rješenjima.

Kako bi neutralizirao utjecaj svog preostalog ugljičnog otiska, BCG će ukloniti ugljik iz atmosfere povećanjem ulaganja u projekte uklanjanja ugljika i tehnologije koje se pritom koriste. Za svaku preostalu tonu (ekvivalenta ugljikova dioksida) koju otpusti, tvrtka će ukloniti tonu ugljikova dioksida iz atmosfere, čime bi do 2030. godine trebala postići nultu neto stopu utjecaja na klimu.

BCG je odlučan u namjeri da ugljik ukloni koristeći najučinkovitija prirodna i industrijska rješenja po procjenjenoj cijeni od 35 američkih dolara po toni do 2025. godine, odnosno 80 dolara po toni do 2030. godine. Riječ je o značajnom povećanju u odnosu na aktualnu prosječnu cijenu smanjenja emisija ugljika od 3-6 dolara po toni. Ovo će značajno ulaganje omogućiti BCG-u da surađuje s vodećim organizacijama diljem svijeta na razvoju i provedbi najnaprednijih rješenja za uklanjanje ugljika, koji su ključni za ostvarivanje ciljeva Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama.  Što se tiče razdoblja nakon 2030. godine, tvrtka namjerava nastaviti u istom smjeru i uklanjati više ugljikova dioksida iz atmosfere nego što otpušta ekvivalenta ugljikova dioksida.

„Pandemija bolesti COVID-19 povećala je potrebu za globalnim naporima u iznalaženju rješenja za najveće svjetske probleme“, istaknuo je Lesser. „U skladu s našim vrijednostima i svrhom dužni smo postati predvodnici u ovoj novoj stvarnosti. Najveći utjecaj koji BCG može ostvariti jest onaj koji dolazi u obliku pomoći klijentima da odgovore na vlastite klimatske izazove i ubrzaju prijelaz na niskougljično gospodarstvo. No kako bismo vjerovali u to što radimo i bili ponosni na svoja dostignuća, i sami moramo promijeniti način na koji poslujemo i uložiti značajna financijska sredstva. Kao i sve druge tvrtke, i mi moramo poduzeti sve što je u našoj moći.“

Osim transformacije vlastitog poslovanja i ulaganja u uklanjanje ugljika, iz BCG-a su najavili ulaganje od 400 milijuna dolara tijekom sljedećeg desetljeća kako bi svojim timovima omogućili promicanje utjecaja na klimu i okoliš među predstavnicima vlada, različitih industrija, nevladinih organizacija i koalicija, i na taj način „poguraju“ globalni napredak ka nultoj neto stopi.

Tvrtka vjeruje kako je za stvaranje održive budućnosti potrebno sveobuhvatno i kolektivno djelovanje. Već sada u BCG-u godišnje surađuju s više od 250 različitih organizacija na više od 350 projekata na području borbe protiv klimatskih promjena i zaštite okoliša.

BCG-ovi timovi podržavaju provedbu globalnog klimatskog programa kroz razvoj inovativnih načina istraživanja i iznimno utjecajnih klimatskih strategija, kao i kroz nove klimatske pothvate. Osim toga, BCG omogućuje transformacije koje izravno smanjuju utjecaj na klimu i oblikuju programe vezane za okolišna i društvena pitanja, te aspekte korporativnog upravljanja. Ovi programi utječu na globalno klimatsko djelovanje, kao i na napredne analitičke i digitalne alate koji doprinose pronalasku rješenja.

Zahvaljujući svom partnerstvu sa Svjetskim ekonomskim forumom, WWF-om, inicijativom TED Countdown, te Svjetskim poslovnim savjetom za održivi razvoj, BCG spomenutim organizacijama pomaže u razvoju vlastitih kapaciteta, poboljšanju učinkovitosti i uspjehu u klimatskim misijama.

Nadalje, BCG pomaže vlastima Ujedinjene Kraljevine i UN-ovom visokom zagovorniku borbe protiv klimatskih promjena u pripremi i organizaciji 26. UN-ove konferencije o klimatskim promjenama (COP26) u škotskom gradu Glasgowu. BCG je posebno usredotočen na ulogu nevladinih institucija u ostvarivanju pariških ciljeva. Bit će to odlučujući trenutak za borbu protiv klimatskih promjena, a BCG će neumorno raditi na postizanju pozitivnog ishoda.

Oslanjajući se na već spomenute aktivnosti i ulaganja, te dodatnog angažmana na području borbe protiv klimatskih promjena, BCG će nastaviti sa sudjelovanjem u inicijativi Science Based Target te nastojati neprestano unaprjeđivati svoju vodeću ulogu u rješavanju ključnih izazova na području zaštite okoliša i borbe protiv klimatskih promjena s kojima smo trenutno suočeni.