Appleov App Store i dalje developerima ograničava opcije za zarađivanje novca

Appleov App Store i dalje developerima ograničava opcije za zarađivanje novca

Apple kroz svoje App Store ostvaruje prihode koji se broje u desecima milijardi američkih dolara na godišnjoj razini, no developeri nisu nimalo zadovoljni načinom na koji se zarada dijeli, zbog čega se okreću nekim drugim rješenjima koja se nude. Riječ je o pretplatničkom sustavu, koji kod korisnika nije toliko popularan, no developerima nudi pravedniju raspodjelu.

Naime, Apple uzima 30 posto od prihoda koje ostvari aplikacija, a to podrazumijeva čak i one transakcije koje se izvedu unutar same aplikacije, što izaziva polemike, pa i sudske tužbe kontra Applea. Vjerojatno će one, jednom kad završe, ukinuti nepravednu praksu i prisiliti Apple da poduzme korak koji je morao učiniti i sam da malo više brine o developerima. No, kad si vlasnik cijelog ekosustava i kontroliraš situaciju, možeš si dozvoliti nepopularne i štetne poteze sve dok su mogući.

Stoga, kako bi se zaštitili od nepravedne poslovne politike, developeri su prigrlili promjenu u modelu naplate aplikacija. Samo, ona će se odraziti na krajnje korisnike i šteta koju Apple čini će se nastaviti. Što, naravno, ne bi bio slučaj da Appleovi korisnici odluče ne financirati Apple na način koji im se nameće. Ali, to je jedna druga priča i tiče se ne previše jasne odanosti.

Ukratko, novi poslovni model omogućava developerima da nakon jedne godine zadrže 85 posto ukupnih prihoda, što znači da im je u interesu zadržati korisnika duže od jedne godine uz sebe. Samo, cijene su ponovno unaprijed određene. Riječ je o 1,99 dolara mjesečno za prva tri mjeseca i potom 9,99 dolara mjesečno. Ili, 9,99 dolara za prvih šest mjeseci i potom 39,99 dolara godišnje. Također, standardna mjesečna pretplata iznosi 4,99 dolara ili 39,99 dolara godišnje.

Samim time, developeri nemaju previše izbora i teško im je na taj način zarađivati, osim ako ne nude uistinu nešto dobro. Naravno, postoji i mogućnost nuditi besplatne aplikacije, s mogućnosti kasnijeg plaćanja. No, plaćanje više nije jednom pa korisniku ostaje aplikacije, već kroz sustav pretplata. Zamislite sad aplikaciju koja je, primjerice, kalendar. Zašto biste za tako nešto plaćali pretplatu?

Kako god, developerime neće biti lako sve dok se Appleov način monetizacije ne regulira, a to će stići eventualno nakon sudskih procesa.