SUPROTNO OČEKIVANJIMA

Apple izgubio sudsku tužbu koju je sam pokrenuo prije nekoliko godina

Apple izgubio sudsku tužbu koju je sam pokrenuo prije nekoliko godina
Depositphotos

Apple od 2019. vodi pravnu bitku protiv kompanije Corellium i pokušava osporiti pravo na korištenje virtualnih iOS uređaja treće strane, no to nije uspio jer su američki sudovi presudili kontra njega.

Dakle, virtualni iOS uređaji će potencijalno preplaviti tržište, ako zainteresirani pronađu načine kako bi ih uopće nudili klijentima. Odnosno, u koje svrhe. Corellium je to pronašao i hrabro se upustio u avanturu, bez obzira na Appleove prijetnje, a kasnije i tužbu.

Naime, ta se kompanija brendira kao stručnjak na području traženja ranjivosti na iOS i Android pametnim telefonima. Naravno, pritom nema nikakvih problema kad su u pitanju drugospomenuti, ali s Appleom ima jer radi se ipak o gigantu koji nije naviknut ne postavljati pravila ili ne imati sve pod kontrolom - od korisnika do partnera i klijenata.

Nažalost za Apple, ovaj put će morati prihvatiti da nije u pravu pa prekinuti s agresivnim potraživanjem prekida rada za Corellium. No, nije da u ovom slučaju nije bilo razloga za brigu, koja će se samo nastaviti dok Apple ne pronađe neko rješenje kojim će pokušati dovesti "vodu na svoj mlin".

U praksi, jedini način da korisnik dođe do iOS uređaja jest kupiti jedan. Tako nešto vrijedi i za developere, koji bi ipak više voljeli ne kupovati skupocjeni hardver svaki put kad moraju nešto testirati, a da se tiče iOS okruženja. I Corellium je to omogućio kroz virtualizaciju.

Iz Applea su to pokušali osporiti argumentacijom o kršenju autorskih prava na način da se zabranjuje dupliciranje takvog rada pod bilo kojim okolnostima. No, iz Correliuma su inzistirali da se njihov CORSEC simulator koristi isključivo u profesionalne svrhe, a ne privatne.

Sud je to potvrdio i simulator se smije koristiti u svrhe u koje se i koristi svih ovih godina, koliko god Appleu to smetalo. Što je dvostruki poraz jer pokušao je 2018. preuzeti Corellium pa naišao na odbijenicu. Možda je sudska tužba trebala poslužiti kao osveta za to, ali Apple nije došao do nje..