UMJETNA INTELIGENCIJA

Apple blizu dogovora oko GenAI s OpenAI-jem

Apple dovršava uvjete s OpenAI-jem, uoči svoje godišnje Svjetske konferencije programera koja će se održati u lipnju, kada se očekuje da će objaviti svoje šire planove oko AI-ja.

Apple blizu dogovora oko GenAI s OpenAI-jem
Depositphotos

Apple je navodno blizu dogovora s OpenAI-jem o korištenju tvrtkinih značajki ChatGPT u nadolazećem iOS-u 18. To je dio nekoliko značajki umjetne inteligencije koje proizvođač iPhonea planira predstaviti za svoje uređaje tijekom sljedećeg mjeseca.

Prema Bloombergovim izvorima, Apple dovršava uvjete s OpenAI-jem, uoči svoje godišnje Svjetske konferencije programera koja će se održati u lipnju, kada se očekuje da će objaviti svoje šire planove oko AI-ja. Dogovor s OpenAI-jem o kojem se raspravljalo dolazi nekoliko mjeseci nakon što je časopis izvijestio da je Apple također započeo razgovore o sličnom dogovoru s Googleom za njegovu platformu Gemini GenAI. Iako te rasprave još nisu dovele do sporazuma, one još uvijek traju.

Appleov napor oko AI dolazi dok tvrtka pokušava držati korak sa suparnicima u segmentu hardvera, uključujući Samsung. Južnokorejski dobavljač posebno koristi Gemini za pokretanje AI značajki u svojim najnovijim uređajima, predstavljenim u siječnju ove godine. Glavni izvršni direktor Applea Tim Cook prošle je godine jasno dao do znanja da je umjetna inteligencija na dnevnom redu za Appleove uređaje, ali je dodao da će tu tehnologiju uvesti promišljeno. U svom posljednjem izvještaju o zaradi, Cook je također tvrdio da bi Apple mogao imati prednost nad konkurentima u novoj eri zbog svoje jedinstvene kombinacije besprijekorne integracije hardvera, softvera i usluga. “Vjerujemo u transformativnu moć i obećanje umjetne inteligencije”, dodao je.