Algebra postaje Sveučilište i kreće s prvim studijima na engleskom jeziku

Algebra postaje Sveučilište i kreće s prvim studijima na engleskom jeziku
Dražen Tomić / Tomich Productions

Projekt koji trajao nekoliko godina završen je upravo u ovoj krizi i rezultirao je stvaranjem Sveučilišta Algebra, potvrđuje za ICTbusiness.info Hrvoje Balen suosnivač i član Uprave Algebre. Prema njegovim riječima, krajem prošle i početkom ove godine uspješno je završen prvi dio postupka inicijalne akreditacije programa i institucije koju su proveli isključivo inozemni stručnjaci imenovani od regulatora - hrvatske Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

I sve je rezultiralo da je prošli tjedan izdana pozitivna akreditacijska preporuka za pokretanje ustanove, nove studijske programe i znanstveno istraživanje te je ista upućena Ministarstvu znanosti i obrazovanja koje je izdalo rješenje za osnivanje pravnog subjekta „Sveučilište Algebra“. Na početku, u prve dvije godine Sveučilište Algebra radit će pod mentorstvom Fakulteta elektrotehnike i računarstva, a preddiplomski studij odvijat će se po FER-ovom programu i to na engleskom jeziku.

Nakon nedavne proslave godišnjice, novog branding, novih studija, kretanja u MBA studije - sada je Algebra i sveučilište. Što to za vas znači?

Sveučilište Algebra ili bolje rečeno Algebra University je jedan novi okvir kojim se želimo još bolje pozicionirati na karti svijeta. Naime, puno zemalja iz nama interesantnih područja, za razliku od Europe, nema dualne sustave visokog obrazovanja pa smo ovom postavkom puno bliže njihovom poimanju „klasičnih“ sveučilišta i nešto bržem stvaranju novih korisnih partnerstva.

Osim toga, otvara nam se u budućnosti i perspektiva pokretanja poslijediplomskih studija, jednostavnijeg odgajanja vlastitih nastavnika i asistenata te lakšeg prijavljivanja za znanstveno-istraživačke projekte financirane iz domaćih ili npr. Horizon sredstava.

Najvažnije od svega je da je pokretanje Sveučilišta obilježeno suradnjom iznimno korisnom i FER-u i Algebri, a što se najbolje vidi u odluci da ćemo ovaj studij izvoditi isključivo na engleskom jeziku kako bi po završetku procesa FER imao u potpunosti izgrađene kapacitete za prijam stranih studenata i proboj na svjetsku scenu, a mi prošli kroz formalizam i stekli iskustva u provedbi sveučilišnih studija. Također, dogovor je da po završetku započnemo jaku, zajedničku inicijativu okupljanja i drugih fakulteta i sveučilišta s kojima bismo zajedno istupili na sajmovima, događanjima, promocijama i drugim aktivnostima orijentiranim prema privlačenju talenata iz inozemstva.

Kako je tekao proces i što je Algebra sve trebala ispuniti da bi postala Sveučilište?

Prije gotovo tri godine Algebrini stručnjaci i nastavnici, pod vodstvom dekana Mislava Balkovića, prodekanice Silvije Grgić te voditelja pojedinih studija Gorana Đambića, Danijela Kučka, Maria Fraculja, Vanje Šebeka, Lea Mršića i Hrvoja Jerkovića, započeli su pripreme za osnivanje Sveučilišta Algebra u Zagrebu. Tijekom ovog perioda značajan broj naših eksperata je započeo svoje doktorske studije, provedeni su izbori u zvanja dodatnih nastavnika, formalizirani ugovori o budućem zapošljavanju dodatnih stručnjaka s izborom u znanstveno-nastavna zvanja, pripremljeni su elaborati za osnivanje institucije te tri preddiplomska i više diplomskih, sveučilišnih studija. Postignut je i dogovor o zakonski neophodnom mentorskom provođenju studija u periodu od dvije godine, sa znanstveno i nastavno najboljim fakultetom u zemlji - Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Krajem prošle i početkom ove godine uspješno je završen prvi dio postupka inicijalne akreditacije programa i institucije koju su proveli isključivo inozemni stručnjaci imenovani od regulatora - hrvatske Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Prošli tjedan izdana je pozitivna akreditacijska preporuka za pokretanje ustanove, nove studijske programe i znanstveno istraživanje te je ista upućena Ministarstvu znanosti i obrazovanja koje je izdalo rješenje za osnivanje pravnog subjekta „Sveučilište Algebra“. Time je stvoren temelj za početak rada i upis prve generacije studenata na prvo privatno sveučilište u području tehničkih znanosti u Hrvatskoj.

Koji su slijedeći koraci?

U sljedeće dvije godine, naši i FER-ovi nastavnici će zajedno provoditi preddiplomski sveučilišni studij računarstva po FER3 programu na Sveučilištu Algebra, dok će studenti po završetku moći i stjecanju FER-ove diplome, sami birati žele li svoje školovanje studije nastaviti na npr. FER-ovim ili Algebrinim diplomskim studijima. Naravno da ćemo i nadalje provoditi i razvijati naše već jako dobro poznate stručne studije, za koje poslodavci i alumniji imaju riječi hvale i koje svake godine upisuje više od 400 brucoša.

S protekom perioda mentoriranja i pozitivnog nalaza provedbe ovog procesa, moći ćemo započeti i s provedbom naših sveučilišnih studija no o tome nešto kasnije kad dođu na red. Studiji koje ćemo početi provoditi u akademskoj godini 2022./2023. su, sasvim logično iz područja softverskog inženjerstva, digitalnog poslovanja i informacijskih tehnologija.

Što to znači za studente - sadašnje i buduće?

Kao i do sada, i nadalje ćemo jako inzistirati na kvaliteti po kojoj smo poznati i mi i FER, ali i još snažnijoj suradnji s gospodarstvom. Studentima koji upišu već ove školske godine zajednički studij računarstva po FER3 programu, možemo obećati kao i do sada, prilično individualizirani pristup jer očekujemo u prvoj godini relativno manju generaciju od 30ak ponajprije domaćih i nešto stranih studenata. Kao i do sada, spremni smo i za bilo kakve nove epidemiološke uvjete jer smo se odlično istrenirali u proljeće i nismo izgubili niti jednog sata predavanja ili vježbi premještanjem svega u virtualne učionice.

No, ono što je ponajviše važno, a s obzirom da je ovo ipak strateški projekt - čim završe epidemiološke mjere i život se vrati u neko „novo normalno“ očekujemo da ćemo stvoriti u Zagrebu iznimno vibrantnu međunarodnu studentsku scenu u kojoj će svaki budući student moći započeti svoju globalnu karijeru.