VAŽNOST ZNANJA I OBRAZOVANJA

Algebra MBA poslovna škola pokrenula program za produkt menadžere

Algebra MBA poslovna škola pokrenula program za produkt menadžere

Algebra je danas predstavila novi program svoje MBA Poslovne škole namijenjen produkt menadžerima. Radi se o djelomičnoj kvalifikaciji, HKO razine šest, trajanja pet mjeseci čime se stječe 21 ECTS bod i naziv stručnog usavršavanja produktni menadžer/menadžerica.

Program je lansiran u svrhu  daljnje utilizacije Strategije pametne specijalizacije (S3) i razvoja vještina i kompetencija osoba zaduženih za upravljanje proizvodima prvenstveno u IT sektoru, ali i svim ostalim kompanijama koje su produktno orijentirane. Službeni početak programa je 13. travnja, a prijave se zaprimaju već danas putem službenih Algebrinih web stranica.

Polaznici programa naučit će kako razvijati inovativne proizvode i raditi na stvarnim studijama slučaja tvrtki kao što su Netflix ili Amazon. Naučit će identificirati potrebe tržišta (korisnika/klijenta), analizirati strateški fit i poslovnu isplativost razvoja produkta, osmisliti potrebne funkcionalnosti produkta, definirati metrike praćenja i poboljšanja produkta, upravljati razvojem i testiranjem produkta u raznim fazama zrelosti, voditi tim i suradnju s ostalim odjelima unutar tvrtke te osmisliti marketinšku i komunikacijsku strategiju, kao i upravljati životnim ciklusom produkta.

U razvoju programa MBA Poslovne škole sudjelovali su stručnjaci iz industrije, od kojih će mnogi nastaviti djelovati kroz program kao predavači, a koji su iskustvo stjecali u tvrtkama poput Infobipa, Happeninga, Endave i sl.

Možda i ključna uloga produkt menadžera je, između ostalog, biti ljepilo koje povezuje razne odjele kroz udaranje ritma imajući u vidu gdje i kada želimo isporučiti naš produkt, smatra Arsen Šolić, voditelj katedre za e-leadership Algebra MBA Poslovne škole: „Jasnoća svrhe i funkcionalnosti produkta i koordinacije s povezanim odjelima u raznim fazama razvoja i plasmana produkta traže izražene komunikacijske i organizacijske vještine. Tvrtke su organizirane na različite načine, ali u matrično-projektnoj organizaciji PM mora znati koje ljudske resurse treba za realizaciju produkta te kako i kada ih treba angažirati. Produkt menadžer također surađuje s upravom, financijama, marketingom i engineering timom i predstavlja glavnu sponu unutar tvrtke, ali i između očekivanja klijenta i tvrtke.“

Podsjećamo, Vlada je u prosincu donijela novu verziju Strategije pametne specijalizacije (S3), dokumenta koji definira prioritetna područja za poticanje ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije.

„Velika novost za IT uvođenje je novog Tematskog prioritetnog područja (TPP) Digitalni proizvodi i platforme koje po prvi put omogućava IT industriji veću orijentiranost na stvaranje proizvoda, za razliku od dosadašnje većinom uslužne usmjerenosti u ranijim verzijama Strategije, što nosi potencijal ostvarivanja većih margina i novih radnih mjesta. Prijedlog nove vertikale rezultat je dugogodišnjih napora i suradnje vodećih hrvatskih ICT udruženja, a daljnji koraci bit će bazirani na što bržoj primjeni Strategije u područjima koja su potrebna tvrtkama iz realnog sektora“ – rekao je Hrvoje Josip Balen, član Uprave Algebre.

„Pomak prema razvoju individualnih proizvoda je hrabar i izazovan jer gura tvrtke van ustaljenog i dominantnog modela poslovanja koji je dao i daje rezultate. Pomak prema produktnom menadžmentu je i logičan sljedeći korak u razvoju jer su se hrvatske IT tvrtke dokazale na europskoj i svjetskoj razini kao one koje imaju dovoljno utakmica u nogama za prelazak u višu ligu. Na višoj razini u prehrambenom lancu, odnosno, u stvaranju dodane vrijednosti nalaze se bolje prilike za veću zaradu, no rastu i zahtjevi te upravo tu dolazi do potrebe za kvalitetnim produkt menadžerima“, zaključuje Šolić.

Jedan od ciljeva EU je rast konkurentnosti gospodarstva u usporedbi s Kinom i Amerikom kroz korištenje mogućnosti i prilika koje nose digitalne tehnologije. EU želi stvoriti uvjete za tvrtke koje će dati doprinos za „Razvoj i jačanje istraživačkih i inovacijskih kapaciteta te primjena naprednih tehnologija“ odnosno „Jačanje održivog rasta i konkurentnosti MSP-ova i otvaranje radnih mjesta u njima“. Konkretno, to znači da hrvatske tvrtke imaju priliku i potporu stvarati proizvode poput Photomath aplikacije, Aircash platforme ili Identyum digitalnog identiteta. Ključna razlika je što inovacija i novostvorena vrijednost imaju hrvatski/europski potpis i vlasništvo i omogućuju snažnije pozicioniranje, nova radna mjesta i više margine za našu IT industriju, hrvatsko i europsko gospodarstvo te jačanje strateške autonomije naše zemlje.

U svjetlu sve veće produktne orijentiranosti industrije, tvrtke će imati sve veće potrebe za zapošljavanjem stručnjaka, produkt menadžera, koji će znati upravljati cijelim ciklusom razvoja proizvoda i postavljati konkurentne i inovativne proizvodne strategije. To je posebno važno u kontekstu novog vala otkaza koji je zahvatio uslužni dio IT-a, te sve većeg nedostatka zaposlenika u IT tvrtkama koje su snažno okrenute razvoju vlastitih proizvoda visoke dodane vrijednosti.