Adobe napravio umjetnu inteligenciju za prepoznavanje fotošopiranih lica

Adobe napravio umjetnu inteligenciju za prepoznavanje fotošopiranih lica
DepositPhotos

Adobe je široj javnosti najpoznatiji zbog činjenice da stoji iza planetarno popularnog Photoshopa, a takav slučaj ne bismo imali kad ga konstantno ta kompanija ne bi nadopunjavala, nadograđivala i obogaćivala inovacijama kao onom posljednjom - mogućnosti prepoznavanja “fotošopiranih“ ljudskih lica.

Iako je upravo "fotošopiranje" u svrhu uljepšavanja učinilo Adobe Photoshop uvelike ovako popularnim, a i pomoglo raznim drugim kompanijama da se plasiraju na tržište istim metodama, sad se ide korak dalje pa nudi mogućnost prepoznavanja takvih postupaka. Zapravo, Adobe na ovaj način ipak jasno sugerira tko je "glavni" na tržištu. No, to je jedna druga priča.

Zanimljivije je da se ovaj novi postupak izvodi uz pomoć umjetne inteligencije, implementirane u softver. A da se postigne željeno, pomoglo je partnerstvo koje je Adobe sklopio s američkim sveučilištem Berkeley, a financirao zahvaljujući novcu koji je donirao DARPA. Zasad je ovaj novitet onemogućen komercijalnom tržištu i do njega će vjerojatno moći samo odabrani.

Nagađa se da je sve ovo novi iskorak u borbi protiv lažnih vijesti i propagande, što ima smisla jer alat koji bi prepoznavao lica, mogao bi uvelike stati na kraj ranim nečasnim potezima kojima se bave oni s ne baš najčišćom agendom.

Također, preciznost kojom se prepoznaje "fotošopirana" lica je fenomenalan - 99 posto. Istovremeno, "fotošopirana" lica ljudi su prepoznali u 53 posto slučajeva, što potvrđuje koliko nas dobro znaju zavarati. Umjetna inteligencija, ili je preciznije kazati strojno učenje, uspjelo je dosegnuti praktički savršenstvo u prepoznavanju detalja na način što je pred sobom imalo lica prije i poslije Photoshopa.

Na taj način uspjelo je prepoznati svaki detalj i razotkriti "fotošopirane" fotografije.

"Još smo daleko od stvarnosti u kojoj je moguće vraćanje fotografije "na staro", onako kako je izgledala prije korištenja Photoshopa, ali zato

živimo u stvarnosti gdje je sve teže vjerovati digitalnim informacijama i zato se radujem daljnjem traženju načina na koji bismo razotkrili manipulacije", zaključio je Adobeov znanstvenik Richard Zhang.