UMJETNA INTELIGENCIJA

49 posto IT profesionalaca vjeruje da umjetna inteligencija predstavlja egzistencijalnu prijetnju čovječanstvu

49 posto IT profesionalaca vjeruje da umjetna inteligencija predstavlja egzistencijalnu prijetnju čovječanstvu
Pixabay

Umjetna inteligencija još je uvijek u svakom mogućem smislu poveća nepoznanica, ne samo laici već i stručnjacima. A to potvrđuje njihova skepsa prema toj tehnologiji.

Naime, čak 49 posto od 1400 IT profesionalaca, navodi Atlas VPN, smatra da je umjetna inteligencija egzistencijalna prijetnja za čovječanstvo. Dobro je što ipak većina njih gleda na ono što umjetna inteligencija može donijeti jest pozitivno u svojoj biti.

Konkretnije, 74 posto ih je uvjereno da će umjetna inteligencija automatizirati segmente poslovanja i ponuditi više vremena za fokus na strateške IT inicijative. Njih 67 posto uvjereno je da će biti ključan dio poslovne strategije kroz godine koje dolaze.

Čak 62 posto ispitanih očekuje da će u narednih pet godina imati "kolegu" baziranog na umjetnoj inteligenciji, bilo da se radi o softveru zasebno ili softveru implementiranom unutar robota.

Problematično je što 55 posto ispitanih vjeruje da će umjetna inteligencija stvoriti poveće probleme u smislu privatnosti podataka, a i 51 posto IT stručnjaka je uvjereno da će zbog umjetne inteligencije biti izgubljen određeni broj radnih mjesta u IT sektoru.

Na samom kraju "upitnika" slijedi onaj dio o prijetnji za čovječanstvo, što možda djeluje apstraktno, ali kad IT stručnjaci razmišljaju na takav način, onda je jasno da se u startu mora napraviti više nego dobar temelj da se takva prijetnja apsolutno nikad ne uspije realizirati.

I pod time se manje misli na scenarij iz filmova, gdje umjetna inteligencija dobiva svijest i odluči eliminirati čovjeka. Ne, tu se misli na čovjeka koji ima pod kontrolom oružje bazirano na umjetnoj inteligenciji. To je istinska prijetnja, a i poprilično je utemeljena jer prije nekoliko godina ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će svijetom vladati oni koji prvi naprave iskorak u tom smjeru...