4 Linux alata za brisanje podataka

4 Linux alata za brisanje podataka
Antonio Jularić

Moguće najbolji način za držati podatke sigurnima jest ispisivati ih na kriptirane hard diskove jer na standardnima ih je moguće vidjeti samo uz obični “mount drive“, kao što ih je moguće pronaći čak i ukoliko su obrisani. Srećom, Linux ima rješenje za to...

Ako se netko, tko koristi Linuxov softver, ne želi baviti kriptiranjem podataka, ali ne želi ni da nakon prestanka korištenja diska netko eventualno "kopa" po njemu, tad može provjeriti što se u Linux svijetu nudi po tom pitanju.

A nudi sjajne alate za brisanje podataka i donosimo trenutno najboljih četiri. Koji se mogu koristiti čak i ako niste Linux korisnik, samo morate postojeći disk spojiti na uređaj koji ima Linux.

1. GNU Shred

NAREDBA: $ sudo shred -vfz /dev/sdX

Nudi mnogo mogućnosti:

n - broj prepisivanja uz zadanu vrijednost tri

u - prepisati i izbrisati

s - broj bajtova za "shredding

v - prikazati proširene informacije

f - prisiliti promjenu dopuštenja kako bi se omogućilo pisanje ako je potrebno

z - dodajte završno prepisivanje s nulama da biste sakrili "shredding

2. ShredOS

To je "live" Linux distribucija s jednom svrhom. A to je brisanje cjelokupnog sadržaja diska. Razvijen je nakon što je slična distribucija, nazvana DBAN, ukinuta. Koristi aplikaciju nwipe, koja je "fork" DBAN-ovog dwipea.

Možete napraviti USB drive za pokretanje tako da preuzmete 32-bitni ili 64-bitni image i zapišete je na pogon naredbom dd na Linuxu i macOS-u:

$ sudo dd if=shredos.img of=/dev/sdX bs=4M status=progress

Alternativno, možete koristiti Etcher alat na Linux, macOS i Windows sustavima.

3. DD naredba

Uobičajena metoda za brisanje driveova je naredba Linux dd. Gotovo svaka instalacija Linuxa dolazi s instaliranim uslužnim programom dd. Provjerite da drive nije "mountan":

$ sudo umount /dev/sdXY -l

Ako želite upisati nule na cijeli ciljani disk, izdajte sljedeću naredbu i pripremite se da bi to moglo potrajati duže vrijeme:

$ sudo dd if=/dev/urandom of=/dev/sdX bs=10M

Upozorenje! Budite sigurni da znate gdje se nalazite na svom sustavu i ciljajte ispravan drive kako slučajno ne biste izbrisali svoje podatke.

4. Nvme-cli

Ako vaše računalo sadrži jedan od novijih NVMe pogona, možete instalirati uslužne programe nvme-cli i upotrijebiti opciju "sanitize" ili sanitiziranje za brisanje diska.

Naredba nvme sanitize help pruža vam popis opcija sanitize, koje uključuju sljedeće:

no-dealloc, -d - nema popuštanja nakon sanitiziranja

oipbp, -i - prepiši invertni uzorak između prolaza

owpass=, -n - prebrisati broj prolaza.

ause, -u - dopusti izlaz sanitiziranja bez nadzora

anact=, -a - sanitiziranje akcije

ovrpat=, -p - prepiši uzorak

Naredba koju pritom treba koristiti:

$ sudo nvme sanitize /dev/nvme0nX

Ovdje vrijede ista upozorenja kao i za proces formatiranja. Prvo iz sigurnosti kopirajte važne podatke jer ih ova naredba briše.