10 najvećih makro rizika za svijet tehnologije u 2023

10 najvećih makro rizika za svijet tehnologije u 2023
DepositPhotos

Counterpoint Research objavio je svoj najnoviji popis i analize 10 najvećih makro rizika koji će najvjerojatnije utjecati na tehnološku industriju 2023. Na popisu, koji je rezultat ankete provedene među analitičarima Counterpointa, potencijal ekonomske recesije rangiran je kao najveći, s velikom razlikom, nakon čega slijede stalne napetosti između SAD-a i Kine te energetska kriza, koja je uglavnom proizašla iz rusko-ukrajinskog rata.

Rizik ekonomske recesije i dalje utječe na gotovo sve industrije, a ni tehnologija nije pošteđena, unatoč postpandemičnom procvatu. Zabrinutost oko recesije koja pokreće druge makrorizike odjekuje kroz primarne brige naših analitičara, kao što su očekivani bolovi za tržišta u razvoju, povlačenje tehnoloških zarada i put oporavka Kine. Najgori ekonomski problemi u razvijenom svijetu možda su prošli, ali još uvijek postoje upitnici o tome kolika je šteta već nanesena ili koliko će brzo biti ekonomski oporavak u nadolazećoj godini.

U 2022. također smo vidjeli eskalaciju napetosti u rivalstvu Sjedinjenih Država i Kine. Najistaknutije, sankcije američkih vlasti protiv kineske industrije poluvodiča u povoju vjerojatno će usporiti rast u ovom strateški važnom sektoru, s dubokim i dugotrajnim posljedicama u Kini i šire. Drugdje, dvije zemlje još uvijek imaju mnogo zamjerki, a najznačajniji je status Tajvana, njegov stav prema ratu u Ukrajini i trgovinske napetosti. Svaki od njih ima potencijal gurnuti zemlje u dublje sukobe, ali fragmentacija globalnog sustava na potencijalno 'dva standarda' najozbiljnija je prijetnja tehnološkoj industriji, budući da će se inovacije usporiti dok će troškovi rasti.

Inflacija je 2022. na Zapadu dosegnula najviše razine u desetljećima. Jedan od ključnih pokretača ove inflacije bila je i ostaje energetska kriza. Cijena energije naglo je porasla 2022. kao posljedica ruske invazije na Ukrajinu, posebno za europske zemlje, kao i one na tržištima u razvoju. Budući da se čini da nema konačnog kraja rata, energija će i dalje biti nestabilna platforma za globalno gospodarstvo u 2023., osobito budući da se očekuje veliki porast potražnje za energijom zbog ponovnog otvaranja Kine. Postoje pozitivni signali na frontu obnovljive energije, kao što su EU i SAD koji su usvojili značajne pakete čiste energije za koje se očekuje da će povećati ulaganja i smanjiti emisije mnogo brže nego što se u početku očekivalo. Ipak, svijet je još mnogo godina, a možda i desetljeća udaljen od toga da se prestane oslanjati na ugljikovodike kao glavni izvor energije.

Evo kratkog pregleda ostalih najvećih rizika (od 4 do 10 mjesta):

4. Problemi s tržištima u nastajanju: Na tržištima u nastajanju nema procvata nakon pandemije, što je rezultiralo znatnim padom životnog standarda. Snažan američki dolar, nedostatak unutarnjih ulaganja, pogoršanje fiskalne i monetarne pozicije i kontinuirana volatilnost u opskrbi energijom i hranom ugrozit će potencijal rasta tržišta u nastajanju.

5. Povlačenje tehničkih zarada: Big Tech je zaposlio previše radnika i preuzeo previše loše promišljenih projekata. Sada povlačenje 'lakog' novca oštro izlaže manje robusne tvrtke. Sektori izloženi geopolitičkim napetostima, regulatornom nadzoru i poslovnim modelima koji se optužuju za stvaranje društvenih nevolja bit će najviše pod pritiskom.

6. Neorganizirano povlačenje Kine iz COVID-Zero: Iznenadno povlačenje iz COVID-Zero iznenadilo je većinu stanovništva, dovevši do masovnog vala zaraze i pretjeranog broja smrtnih slučajeva. Ekonomski oporavak očekuje se 2023. s oslobađanjem zadržane potražnje, ali šteta u zdravstvu mogla bi ostati u gospodarstvu i društvu.

7. Dugotrajna gospodarska stagnacija Kine: Kina je doživjela tri 'izgubljene' godine tijekom pandemije kada je gospodarski rast stavljen u drugi plan. Bit će to test da se vidi može li zemlja ponovno otkriti svoj trend gospodarskog rasta dok se nosi s nizom strukturnih problema, uključujući pad broja stanovnika, visoke razine duga i raspadajući sektor nekretnina.

8. Kibernetička sigurnost: Pandemija i rat u Ukrajini otvorili su razdoblje upornih kibernetičkih napada visokog profila, koji će u narednim godinama i dalje predstavljati ozbiljne rizike za poduzeća i institucije. Postoji osjećaj da se branitelji bore uhvatiti korak s napadačima, koji imaju bogate resurse i djeluju spretno, a neke podržavaju zlonamjerni državni akteri.

9. 'Reshoring' lanca opskrbe ne ispunjava očekivanja: Priče o izgradnji domaćeg i 'otpornog' lanca opskrbe nastavljaju dobivati na snazi, ali globalno recesijsko okruženje, priroda ekonomskih načela i logistička stvarnost predstavljaju zastrašujuće izazove za one koji traže premjestiti uspostavljene opskrbne lance kući.

10. Klimatske promjene: 2022. je bila najtoplija zabilježena godina. Ekstremni vremenski uvjeti uzrokovali su značajne ljudske živote i ekonomske gubitke. Najvažniji svjetski čimbenici postigli su određeni napredak, ali ne ispunjava ključne klimatske ciljeve. Tvrtke počinju mijenjati svoje poslovne prakse kako bi ih preuzele odgovorniji stav prema okolišu, no ponekad se čini da je to više marketinški spin nego stvarna akcija.