MWC 2024

Vodafone pokreće Open RAN u Rumunjskoj

Vodafone pokreće Open RAN u Rumunjskoj
Dražen Tomić / Tomich Productions

Vodafone Grupa započela je komercijalno predstavljanje otvorene RAN opreme u 20 gradova u Rumunjskoj. Implementacija slijedi implementaciju u Ujedinjenom Kraljevstvu i testove arhitekture drugdje u europskom otisku.

Raspoređivanje u Rumunjskoj slijedi nakon ispitivanja u zemlji tijekom 2023. i koristi opremu niza dobavljača. Za komercijalno predstavljanje, Samsung Electronics isporučuje radio i jedinice osnovnog pojasa koje pokrivaju 2G, 4G i 5G. Poslužitelji Dell Technologies koriste se uz softver Wind River.

Vodafone polaže velike nade u potencijal otvorenog RAN-a u zemlji, ističući da bi on na kraju pružio priliku operaterima da smanje troškove dijeljenjem svih hardverskih komponenti (na primjer radio jedinica), dok bi samostalno upravljali vlastitim RAN softverom na zajedničkoj infrastrukturi oblaka . Također vjeruje da bi fleksibilnost arhitekture omogućila njegovim korisnicima da u potpunosti iskoriste prednosti samostalnog 5G-a, pozivajući se na rezanje mreže.

Vodafone tvrdi da je tijekom europskih ispitivanja i njegove komercijalne implementacije u Velikoj Britaniji, performanse otvorene RAN opreme bile jednake ili bolje od naslijeđenog kompleta u većini mjerenja. Ova je najava najnovija tvrtka u nadogradnji svoje mreže u Rumunjskoj u roku od mjesec dana nakon što je prethodno potpisala šestogodišnji ugovor s Ericssonom o modernizaciji svoje infrastrukture.