Uvođenje 5G mreža potiče razvoj gospodarstva

Uvođenje 5G mreža potiče razvoj gospodarstva

Foto: DepositPhotos

Nova studija konzultantske tvrtke Analysys Mason, koju je naručio Ericsson, naglašava potencijalne ekonomske, potrošačke i ekološke prednosti 5G povezivosti na 15 nacionalnih tržišta u razvoju. Uz regulatornu i vladinu potporu, svih petnaest zemalja moglo bi imati koristi od rasta BDP-a između 0,3 i 0,46 posto do 2035. godine, s procijenjenim omjerom troškova i koristi od tri do sedam puta.

Pod nazivom Buduća vrijednost mobilnih uređaja na tržištima u nastajanju, izvješće ispituje utjecaj višestrukih opcija implementacije 5G spektra za olakšavanje poboljšanog mobilnog širokopojasnog i fiksnog bežičnog pristupa (FWA) u klasterima potrošača, industrije, logistike, ruralnih i javnih usluga te obuhvaća nekoliko mogućnosti poslovnog slučaja, uključujući vertikale. Detaljna metodologija uključivala je korištenje statističkih podataka i izvješća nacionalne vlade, Ericssonovih mrežnih uvida i inovativnih tehnika mapiranja temeljenih na distribuciji gustoće naseljenosti i postojećoj nacionalnoj infrastrukturi kao što su cestovne i željezničke mreže i poljoprivreda, kako bi se stvorio model isplativosti za različite mogućnosti postavljanja.

Mogućnosti implementacije temelje se na početnoj pretpostavci dodavanja 5G osnovnog uvođenja na postojeće stranice mobilne radijske mreže. Dodatne opcije istražuju dodatne prednosti dodavanja pokrivenosti niskopojasnog 5G spektra izvan osnovne linije (pružajući širu geografsku pokrivenost na nižoj granici 5G mogućnosti i prikladno za poljoprivredu ili logistiku) ili srednjepojasne pokrivenosti 5G spektra - pružanje manje geografske pokrivenosti po mjesto, ali s većim kapacitetom i brzinom, pogodno za proizvodnju, automatizaciju, industriju i napredne usluge.

Proširena pokrivenost srednjeg pojasa 5G prepoznata je kao ključni čimbenik uspjeha - s potencijalom za postizanje oko 80 posto ekonomske koristi. Koristi od klastera Smart Industry i Smart Rural čine 85-90 posto ukupnih gospodarskih koristi na svakom tržištu u nastajanju. Poljoprivreda je značajan sektor u svih 15 zemalja - na nekim tržištima čini do 10 posto BDP-a. U izvješću se procjenjuje da bi poboljšana ruralna 5G pokrivenost mogla dovesti do povećanja dugoročnog BDP-a od poljoprivrede do 1,8 posto. 5G će također promovirati metode održive poljoprivrede, povećati učinkovitost i smanjiti poljoprivredni otpad.

Studija naglašava kako vlade, regulatori i kreatori politika mogu podržati 5G ekosustav da bi se ostvarile prednosti. To uključuje tretiranje 5G kao nacionalne infrastrukture s nacionalnom strategijom i planom za 5G, provedbu politika spektra 5G koje olakšavaju bržu i raširenu implementaciju, uključujući razmjenu naknada za spektar za ciljeve implementacije koji ispunjavaju ciljeve politike povezivanja; provedbu politika i postupaka za lakšu implementaciju infrastrukture i nadogradnju web mjesta; rad s pružateljima komunikacijskih usluga kako bi se poboljšala pokrivenost u područjima gdje komercijalno vođena rješenja nisu održiva; poticanje upotrebe i važnosti 5G u industriji i proizvodnji; promicanje 5G u javnom sektoru i promicanje ekoloških prednosti 5G rješenja.

Još iz kategorije

EK u veljači najavljuje promjene i pomoć telekomima u uvođenju 5G mreže

EK u veljači najavljuje promjene i pomoć telekomima u uvođenju 5G mreže

27.01.2023.

Novi prijedlog Europske komisije, koji bi trebao biti objavljen u veljači, opisat će promjene postojećih propisa kako bi se operaterima pomoglo s troškovima uvođenja 5G. Prema medijskim izvješćima, ovo će biti dio šireg plana da svi građani imaju pristup gigabitnoj povezivosti do 2030. godine.

HT gradi širokopojasni pristup internetu na području Grada Dubrovnika i općina Dubrovačko primorje, Konavle te Župa dubrovačka

HT gradi širokopojasni pristup internetu na području Grada Dubrovnika i općina Dubrovačko primorje, Konavle te Župa dubrovačka

26.01.2023.

Najjači domaći telekom operator HT započeo je projekt izgradnje optičke infrastrukture na području Grada Dubrovnika i općina Dubrovačko primorje, Konavle te Župa dubrovačka, čime će na utvrđenih 9.065 'bijelih' adresa na ovom području biti omogućen brzi (+40 Mbit/s) i ultra-brzi (+100 Mbit/s simetrično) širokopojasni pristup internetu.

Telemach spajanjem Rijeke na 10 Giga optičku mrežu zaokružuje prvi val investicijskog ciklusa u velikim gradovima

Telemach spajanjem Rijeke na 10 Giga optičku mrežu zaokružuje prvi val investicijskog ciklusa u velikim gradovima

25.01.2023.

10 Giga optička mreža već danas je dostupna za preko 100.000 kućanstava u Zagrebu, Splitu, Zadru, Osijeku i Rijeci, a njezina prednost su internetske brzine kakvima se mogu pohvaliti stanovnici Singapura, New Yorka i Ženeve, ističu iz trećeg po veličini domaćeg telekoma Telemach Hrvatska.