Upotreba 5G mreža u prijevozu ojačana odlukom Europske komisije

Upotreba 5G mreža u prijevozu ojačana odlukom Europske komisije
DepositPhotos

Europska komisija detaljno je opisala napredak u pružanju 5G pokrivenosti za povezivanje tijekom leta zrakoplovom te u cestovnom prijevozu. EK vjeruje da bi planovi koje je navela ojačali mogućnosti pružanja inovativnih usluga u oba sektora.

Pravila koja pokrivaju dostupnost prethodnih generacija mobilnih tehnologija ažurirana su kako bi pokrila 5G, omogućujući zrakoplovnim tvrtkama pružanje poruka, telefonskih poziva i podatkovnih usluga usporedivih s zemaljskim opcijama. Navedeno je da će se 5G usluge tijekom leta pružati putem pikoćelija koje će povezivati korisnike i usmjeravati pozive, poruke i podatke putem satelitskih mreža.

EK održava propise za rezerviranje određenih frekvencija za mobilne komunikacije u zrakoplovima od 2008. Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton rekao je da će 5G omogućiti inovativne usluge za ljude i prilike za rast europskim tvrtkama. "Nebo više nije granica kada se radi o mogućnostima koje nudi superbrzo povezivanje velikog kapaciteta", dodao je Breton.

U SAD-u, Savezna komisija za komunikacije oklijevala je dopustiti povezivanje u zrakoplovu, navodeći da je 2020. godine bilo snažnog protivljenja zrakoplovne industrije iz razloga nacionalne sigurnosti i sigurnosti. Telekomunikacijska i zrakoplovna industrija SAD-a također su nedavno bile upletene u spor oko korištenja C-pojasnog spektra u zemlji.

U cestovnom prometu, EK je navela da će odluka o implementaciji 5G u pojasima od 5 GHz omogućiti pružanje Wi-Fi usluga, između ostalog, u automobilima i autobusima. Države članice Europske unije dužne su očistiti spektar najkasnije do 30. lipnja 2023. godine.