Mobilne mreže

Telemach ističe ulaganja svih na telekom tržištu i važnost mjerenja korisničkog iskustva

Telemach ističe ulaganja svih na telekom tržištu i važnost mjerenja korisničkog iskustva
Dražen Tomić / Tomich Productions

U Telemachu pozdravljamo napore svih dionika usmjerene na dobivanje uvida u unaprjeđenje kvalitete mreže, ističu na upit ICTbusiness.info iz trećeg po veličini domaćeg telekom operatora.  Moderna infrastruktura preduvjet je za kvalitetniji svakodnevni život svih nas, bilo da je riječ o poslovanju ili o našim privatnim životima pa svi telekomi u Hrvatskoj, uključujući Telemach, ulažu u tehnološku infrastrukturu s ciljem da ona što spremnije odgovori na trenutačne i buduće zahtjeve korisnika – njihovih želja i potreba.

U skladu s time, važno im je kroz periodička mjerenja ispitati zadovoljstvo korisnika kao nekoga tko najprije i najjasnije vidi pogodnosti tehnologije u koju kontinuirano ulažemo, tvrde u Telemachu.

Kako sami ističu to im kao pokazatelj u kojim područjima tehnologija u koju su ulagali imaju najbolje ocjene, a gdje postoji prostor za napredak.

„Kad govorimo o mjerenjima kvalitete i pokrivenosti mreže, treba uzeti u obzir da su različita testiranja bazirana na različitim metodologijama pa je potrebno pojasniti na koji se način provode pojedina testiranja te koje vrijednosti stavljaju u fokus. Telemach je, kao operator koji je na tržište stigao posljednji, od samih početaka isticao kako na domaćem telekom tržištu želi biti operator koji donosi najbolje korisničko iskustvo. Naporno radimo na tome, želimo napraviti razliku i učiniti korak više prema još boljem razumijevanju naših korisnika i njihovih potreba, što nam pomaže dobiti jasniju sliku svega što još trebamo napraviti. Vodeći se upravo korisničkim iskustvom i činjenicom da sve što radimo, radimo s ciljem da unaprijedimo živote naših korisnika, u Telemachu smo sada primarno vođeni tzv. crowd-sourced metodologijom ispitivanja kvalitete mobilne mreže koju u svojim analizama koristi i OpenSignal, vodeći globalni pružatelj analiza mrežnog iskustva i tržišne izvedbe telekom operatora diljem svijeta“, pojašnjavaju u kompaniji.

Pritom dodaju kako je riječ o sveobuhvatnom mjerenju korisničkog iskustva kroz period od 90 dana, 24 sata dnevno, u svakodnevnim životnim situacijama. Pritom mjerenjem dobivaju uvid i u demografiju korisnika, a prate se razni profili korisnika u njihovim najrazličitijim svakodnevnim situacijama na brojnim lokacijama – od iskustva igranja video igara do video streaminga i OTT glasovnih aplikacija, kao i dostupnost signala i doseg te konzistentnost kvalitete mreže prilikom njihovog korištenja. Prema posljednjoj Opensignal analizi, upravo je Telemachova mreža najnagrađivanija u Hrvatskoj, ističu u Telemachu.

„Svi ovi naglasci važni su i u kontekstu najnovijih NetCheck rezultata koje je objavio HAKOM,  a koji se temelje na metodi tzv. drive testinga. Za razliku od crowd-sourced metodologije, koja donosi pregled korisničkog iskustva iz životnih situacija u kojima se korisnici svakodnevno nalaze te koriste i najrazličitije uređaje, NetCheck mjerenje se fokusira na simulirano iskustvo, koristeći posebne uređaje za testiranje na manjem broju lokacija, primarno na otvorenom prostoru dostupnom vozilima. Naposljetku, želimo istaknuti kako navedena mjerenja ne treba nužno promatrati kao bolja ili lošija, već isključivo u kontekstu konkretnih vrijednosti na koje su usmjerena“ zaključuju u Telemachu.

Na upit ICTbusiness.info pojašnjavaju načine mjerenja i daju detaljnu usporedba crowd sourced metode (OpenSignal) te metode drive testinga

 

 

Opensignal crowd-sourced

Drive testing

Real World Data

Analiza usmjerena na mjerenje korisničkog iskustva u svakodnevnim realnim situacijama (na mjestima gdje korisnici žive, rade ili zatvorenim i otvorenim mjestima koje posjećuju u slobodno vrijeme)

Iskustvo se često simulira koristeći opremu i uređaje za testiranje na znatno manjem broju lokacija, koje su uglavnom na otvorenom prostoru i dostupne vozilima.

Ritam i period mjerenja

Mjerenje i prikupljanje podataka se radi u realnom vremenu kroz period od 90 dana 24/7 te tako daje trenutačno najdublji uvid u korisničko mobilno iskustvo.  

Mjerenje tijekom vožnji bilježi stanje mreže na jednoj lokaciji u jednom trenutku prolaza (mjerenja), ne uzimajući u obzir radi li se o satima sa većom ili manjom prometnom opterećenošću na dotičnoj lokaciji. Mjerenje se provelo kroz nekoliko tjedana tijekom siječnja i veljače.

Bilježenje što različitijih korisničkih iskustava s najrazličitijih uređaja

Podaci se prikupljaju s najrazličitijih vrsta  uređaja koji koriste mobilnu prežu za prijenos podataka - od jednostavnih modema do pametnih telefona i računala.

Uglavnom se koriste praktični manji uređaji poput pametnih telefona ili tableta.

Mjerenje korisničkog ponašanja

Rezultati mjerenja uključuju i detaljan uvid u navike korisnika u zatvorenim i otvorenim prostorima. Ovdje je, primjerice, važno kakvo je korisničko iskustvo prilikom gejmanja, video streaminga, OTT glasovnih aplikacija kao i dostupnost signala i doseg te konzistentna kvaliteta mreže.

S obzirom da testiranje iz vozila ne obuhvaća različite prosječne korisnike u njihovim svakodnevnim situacijama, dio mjerenja koji se odnosi na ponašanje i dojmove korisnika je prenesen uglavnom na generalnoj razini.

Set podataka

Prikupljanje podataka odvija se 90 dana  24/7, na svim lokacijama na kojima korisnici provode svoje vrijeme.

Ovdje je riječ o ograničenom setu podataka koji se dobiva na unaprijed definiranim pješačkim ili automobilskim rutama.