Telemach Hrvatska nastavlja s velikim ulaganjima u fiksnu i mobilnu mrežu i integraciju Optima Telekoma

Telemach Hrvatska nastavlja s velikim ulaganjima u fiksnu i mobilnu mrežu i integraciju Optima Telekoma

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Velika ulaganja u optičku fiksnu infrastrukturu te u 5G mrežu obilježili su Telemach Hrvatska od trenutka kada ga je preuzela United Grupa, a nedavni završetak preuzimanja Optima Telekoma donio je Telemachu izjednačavanje s Hrvatskim Telekom i A1 Hrvatska kao jedan od tri domaća konvergentna operatora.

Očekuje se da bi se integracije Optima Telekoma trebala dogoditi do kraja godine. Uz to, Telemach je proveo vrijeme odvajanja od Tele 2 svih sustava što je dovelo do povećanja broja zaposlenih, vlasititi call centar, objašnjava predsjednik Uprave Telemach Hrvatska Adrian Ježina.

Nakon što je u ožujku 2020. godine United Grupa preuzela tadašnji Tele2, u studenom iste godine započele su prve aktivnosti Telemacha Hrvatske usmjerene na izgradnju fiksne mreže – osnivanjem novog odjela i zapošljavanjem prvog zaposlenika, pojašnjava Ježina. Svega četiri mjeseca kasnije, u ožujku 2021. godine, Telemach Hrvatska dobio je prvog korisnika optičke fiksne mreže, dok najbržom 10 Giga mrežom danas pokriva 100 tisuća kućanstava u Hrvatskoj te ubrzano nastavlja graditi dalje, s namjerom da do 2025. godine pokrije trećinu Hrvatske, odnosno više od 500 tisuća kućanstava, pojašnjava Ježina. On je otkrio i da vode veliku borbu oko provlačenja optike s A1 Hrvatska, da imaju niz sporova, ali da HAKOM tvrdi kako su oni u pravu.

„Trenutno su najbržom optičkom mrežom pokriveni gotovo svi zagrebački kvartovi, Velika Gorica, optika se intenzivno uvodi u Splitu i Zadru, a uskoro stiže i u Osijek. Sve to rezultat je snažnog ulagačkog ciklusa Telemacha i United Grupe, od preko milijardu i sedamsto milijuna kuna, usmjerenih u modernizaciju mobilne mreže i izgradnju najsuvremenije optičke mreže kroz razdoblje od pet godina“, ističe CTO Nenand Šlibar. Konkretno to znači više od 100 tisuća korisnika. Milijardu i 700 milijuna kuna usmjereno je u modernizaciju mobilne mreže i izgradnju najsuvremenije optičke mreže kroz razdoblje od pet godina, a trenutno stanje na tržište analizirao je HAKOM prema kojem u prvom tromjesečju 2022., na tržištu elektroničkih komunikacija, nastavljen je rast ulaganja u nepokretnu mrežu. U odnosu na isto razdoblje prethodne godine, ukupna ulaganja veća su za 18,5 posto, a ulaganja u VHCN mreže (mreže vrlo velikog kapaciteta) 44,5 posto su viša.

Telemach je pak u prvom tromjesečju nastavio je rasti i broj korisnika širokopojasnih priključaka visokih brzina većih od 100Mbit/s tako da oni krajem promatranog razdoblja čine 30,6 posto od ukupnog broja širokopojasnih priključaka ili 82 posto više nego prije godinu dana.

Snažan ulagački ciklus Telemacha i United Grupe prekinuo je stagnaciju fiksne mreže u Hrvatskoj. Iako je indeks gospodarske i društvene digitalizacije (DESI), objavljen krajem 2021. godine, Hrvatsku smjestio na 19. mjesto od 27 država članica, uz manji pomak u odnosu na godinu ranije, i dalje ima  puno prostora za bolje pozicioniranje Hrvatske na europskoj digitalnoj karti, zbog čega je Telemach krenuo s uvođenjem najbrže optičke mreže koja će omogućiti da se u Hrvatskoj surfa najbrže u Europi, pojašnjavaju iz Telemacha.

Premda je na fiksno tržište ušao kao posljednji teleoperator, Telemach prvi u Hrvatskoj implementira najsuvremeniju 10 Giga tehnologiju koja najbolje odgovara na korisničke potrebe za gigabajtima i internetskim brzinama, i to na svakom novom priključku koji izgradi, tvrdi Šlibar i dodaje da na taj način ova  mreža spremno prati i podržava rast internet prometa budući da je spomenutu tehnologiju moguće nadograđivati na buduće standarde 50 Gbsp i 100 Gbps.

„Korištenje 10 Giga optičke mreže omogućuje najbolje korisničko iskustvo uz unaprjeđenje doživljaja učenja na daljinu, video konferencija, zabave i povezanosti. Prednost velikih brzina vidljiva je prilikom istodobnog povezivanja više različitih uređaja (istodobni upload ili download velikih datoteka i održavanje online sastanaka),  a izuzetno niska latencija u mreži, do 1ms, osigurava vrhunsko gaming i streaming iskustvo te i virtualnu i proširenu realnost (VR / AR) u 4K i 8K rezoluciji. 10 Giga optička mreža podiže efikasnost i poslovanje čini pouzdanijim, uz manje troškove i otvaranje mogućnosti fleksibilnog premještanja poslovnih aplikacija u cloud u odnosu na razvoj i održavanje vlastite IT infrastrukture“, ističe Ježina.

Ključan preduvjet za povećanje stope korištenja interneta velikih brzina je osiguravanje pristupa brzoj optičkoj mreži po prihvatljivim uvjetima, što u Hrvatskoj do nedavno nije bio slučaj, pojašnjava pak Šlibar i dodaje da telemach danas donosi simetrične brzine i kapacitete i za kućanstva pa je ono što je bilo rezervirano isključivo za poslovne korisnike, danas dostupno svim korisnicima u raznim dijelovima Zagreba, Velike Gorice, Zadra, a uskoro i šire, po cijeni približnoj onoj koju su ranije plaćali za nekoliko puta manje internet brzine i kvalitetu na bakrenoj parici.

Telemachovi optički paketi korisnicima su dostupni po povoljnim uvjetima, a internetske brzine koje trenutačno omogućuje svojim korisnicima su čak 20 puta veće od prosječne brzine interneta u Hrvatskoj, u najvećem paketu od 2 Gbps i do 40 puta veće, uz tehnološku predispoziciju da se dodatno značajno ubrza. Konvergentnu ponudu koja uključuje EON TV, optički Internet, neograničene pozive unutar Telemach fiksne i mobilne mreže te unutar United Group fiksne mreže, prva tri mjeseca korisnicima je na raspolaganju za svega 1 kunu mjesečno, u EON TRIO FULL i EON TRIO PREMIUM paketu, zaključuje Ježina.

Još iz kategorije

HT osvojio obje umlaut 'Best in Test' nagrade za vodeću mobilnu i fiksnu mrežu

HT osvojio obje umlaut 'Best in Test' nagrade za vodeću mobilnu i fiksnu mrežu

30.06.2022.

Hrvatski Telekom učvrstio je svoj položaj vodeće mreže u Hrvatskoj osvojivši ponovno obje nagrade za najbolju i najbržu fiksnu i mobilnu mrežu, objavili su iz najjačeg domaćeg telekom operatora. Nagrade su rezultat analize više od 39 milijuna uzoraka ukupno, prikupljenih od svih pružatelja fiksnih i mobilnih usluga u Hrvatskoj u razdoblju od šest mjeseci, između prosinca 2021. i lipnja 2022, tvrde u HT-u.

Novi je glavni direktor za financije A1 Hrvatska i A1 Makedonija Goran Angjeleski

Novi je glavni direktor za financije A1 Hrvatska i A1 Makedonija Goran Angjeleski

29.06.2022.

Nakon tri godine provedene u A1 Hrvatska na poziciji glavnog direktora za financije Goran Manestar nastavio je karijeru izvan kompanije, a na njegovo mjesto dolazi Goran Angjeleski, koji je bio direktor financija i kontrolinga u A1 Makedoniji. Goran Angjeleski poziciju glavnog direktora za financije klastera A1 Hrvatska i A1 Makedonija preuzima od 1. srpnja 2022.

MWC ostaje u Barceloni sve do 2030

MWC ostaje u Barceloni sve do 2030

27.06.2022.

Barcelona će ostati mjesto održavanja najvećeg svjetskog sajma mobilne telefonije io industrije MWC barem do 2030. godine. Udruga mobilne industrije i organizator događaja GSMA objavila je da je dogovor danas napravljen na sastanku Upravnog odbora u Kuala Lumpuru.