Tele2: Krećemo s testiranjem 5G mreže u 2019. godini

Tele2: Krećemo s testiranjem 5G mreže u 2019. godini

Kako bi se usluge putem 5G tehnologije pružale na komercijalnoj osnovi u Republici Hrvatskoj nužno je da se ispune regulatorne pretpostavke za dostupnost radiofrekvencijskog spektra potrebnog za funkcioniranje 5G tehnologije.

Na izravan upit iz ICTbusiness.info iz Tele2 ističu kako imaju u planu pristupiti testiranju tehnologije tijekom 2019. godine u kontroliranim uvjetima i na uređajima koji će tada biti dostupni. S obzirom na to da standardizacija 5G uključuje niz novih tehnoloških rješenja, gdje je virtualizacija funkcija mreže jedna od glavnih preduvjeta za implementaciju, Tele2 je uspješno implementirao virtualizirano core rješenje koje se danas koristi u komercijalnoj eksploataciji. Uspostava takvog rješenja značajno je doprinijela podizanju razine kompetencija za uspješno implementiranje 5G core rješenja kada se steknu gore navedeni uvjeti.

Nadalje, iz Tele2 napominju da je 5G standardizacija krenula s razvojem kroz definiranje niza područja primjene tehnologije te su rješenja prilagođavana istima, prmjerice IoT, eMBB, FWA ili samovozeća vozila. Ovime se prvi puta u standardizaciju krenulo iz perspektive potreba industrije i društva u cjelini te su osmišljena tehnološka rješenja poput NB-IoT, Cat-M i Slicing. Glavne tehnološke značajke su definirane u smislu karakteristika koje mreža mora zadovoljavati u određenim područjima primjene (use case). Generalno, tehnološke karakteristike 5G mreže mogu se sažeti u kriterije koje je GSM asocijacija odredila kao standarde, iako isti nisu identični za sva područja primjene. Primjerice, samovozeća vozila trebaju ispunjavati kriterij 1ms kašnjenja, dok za eMBB to nije zahtjev.

„Razvoj 5G-a podrazumijeva dodatne značajne investicije, kako u kupnju novog spektra, tako i u gradnju i povezane operativne troškove 5G mreže. Operatorima će za razvoj 5G-a trebati dvostruka količina spektra u odnosu na količinu koju danas koriste što, prema trenutnim naknadama, za njih znači dodatan operativni trošak 26 milijuna eura godišnje. Uz to, operatori bi trebati investirati preko 15 milijuna eura godišnje po osnovi operativnih troškova mreže. Ovi troškovi izravno će utjecati na investicijski potencijal operatora pri čemu treba zadržati i stabilnu razinu prihoda bez povećanja cijena za krajnje korisnike kako bi se osigurale daljnje investicije“, ističu iz Tele2.

Prema nekim dostupnim informacijama, ICT sektor predstavlja oko 4% BDP-a EU-a, ističu u Tele2 i dodaju da se očekuje da će 5G tehnologija omogućiti stvaranje novih radnih mjesta i rast u industrijama koje mogu iskoristiti tu tehnologiju za stvaranje novih usluga i novih poslovnih modela.

„Neke su prednosti tehnologije vidljive već danas kao što su primjerice online trgovina, online bankarstvo i državna administracija. Također, neke druge primjene možemo već predvidjeti u ovom trenutku, a to su autonomna vozila za koja se očekuje da će povećati sigurnost u prometu i optimizirati ga, pritom smanjujući gužve ali i emisiju štetnih plinova. Također, tehnologija će unaprijediti znanost i zdravstvo, bržom i preciznijom dijagnostikom koja će biti moguća i na daljinu, ali i operacijama na daljinu koje će biti moguće zahvaljujući karakteristikama 5G mreže. Virtualna, proširena i miješana stvarnost (Mixed Reality - MR) unaprijedit će industriju zabave omogućavajući korisničko iskustvo kao da je posjetitelj fizički prisutan na nekom događaju, uz osobni izbor odabira kamere, kuta gledanja, prikaza određenog događaja u stvarnom vremenu i slično. I stručnjaci ističu da su u prošlosti doista revolucionarne aplikacije nastale tek nakon što je nova mobilna tehnologija široko rasprostranjena, tako da će najvažnija ekonomska i društvena korist od 5G biti vidljiva tek u budućnosti“, pojašnjavaju iz Tele2.

Temeljne karakteristike 5G mreže odnose se na nove funkcionalnosti među kojima se najčešće ističe brzina prijenosa podataka od 10 Gbit/s, nisko ukupno povratno kašnjenje („latency“) od 1 ms. Kao prva komercijalna područja primjene u Tele2 vide eMBB te FWA (fixed to wireless access), no prava komercijalizacija i korištenje tehnologija će uvelike ovisiti o dostupnosti i komercijalnoj prihvatljivosti krajnjih uređaja.

„eMBB, odnosno poboljšana pokretna širokopojasna mreža, odnosi se na zadovoljavanje potrebe povećane potražnje za podatkovnim prometom koja predstavlja izazove postojećim generacijama mreže. 5G će u tom smislu pružiti poboljšane brzine prijenosa podataka. Potražnja za podatkovnim prometom je izuzetno velika i dalje raste s povećanim korištenjem multimedijskih sadržaja pa će poboljšana pokretna širokopojasna mreža biti sastavni dio komercijalizacije 5G-a. FWA predstavlja isplativo rješenje za implementaciju mreže, a pruža i mogućnost društvene koristi smanjenja digitalnog jaza. Nadalje, širokopojasna povezanost omogućit će napredne usluge kao što su e-učenje i e-vlada, pridonoseći društvenom napretku. Kako je implementacija bežičnih verzija mreža financijski isplativija, FWA predstavlja zamjenu za s FTTx. To znači da će širokopojasna povezanost putem FWA biti ekonomski isplativa i moguća i za one kojima bi inače širokopojasni pristup bio nedostupan, primjerice npr. ruralna područja“, zaključuju u Tele2.

 

Osnovni tehnički kriteriji 5G mreže koji se pojavljuju u pojedinim područjima primjene su:

 

•           1-10 Gbps stvarne brzine

•           1 milisekunda end-to-end kašnjenja

•           1000 puta veći bandwidth

•           10-100 puta veći broj povezanih uređaja

•           90% percepcija dostupnosti

•           100% percepcija pokrivenosti

•           90% smanjena potrošnja energije

•           do 10 godina trajanja baterije za male IoT uređaje

Još iz kategorije

Njemačka će dozvoliti Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

Njemačka će dozvoliti Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

18.10.2019. komentiraj

Kineski tehnološki gigant Huawei ipak s krajem godine ide prema pozitivnijim vijestima vezanima uz svoje poslovanje, što potvrđuju ranije informacije o blažim sankcijama Sjedinjenih Američkih Država te posljednje informacije o tome da će ipak biti dio njemačke tranzicije na mobilne mreže pete generacije (5G).

Projekt RUNE predstavljen hrvatskim telekom operatorima

Projekt RUNE predstavljen hrvatskim telekom operatorima

17.10.2019. komentiraj

Tvrtka RUNE Crow, u kongresnom centru Forum Zagreb, hrvatskim telekom operatorima predstavila projekt RUNE (Rural network), kojeg provodi na području Republike Hrvatske.  Projekt RUNE pokrenut je s ciljem osiguranja ultra-brze širokopojasne optičke infrastrukture za korisnike u ruralnim područjima Hrvatske (Primorsko-goranske i Istarske županije). S izgradnjom na područjima koja trenutno nisu pokrivena svjetlovodnom infrastrukturom, RUNE će pomoći jedinicama lokalne samouprave u dostizanju ciljeva Digitalne agende za Europu 2020, kroz osiguravanje povezivanja na novu svjetlovodnu pristupnu mrežu koja će omogućiti brzine veće od 1 Gbps.

HT dobio kaznu od 28,1 milijuna kuna

HT dobio kaznu od 28,1 milijuna kuna

17.10.2019. komentiraj

Visoki trgovački sud odbio je žalbu najjačeg domaćeg telekoma HT-a i odredio kaznu u visini od 28,1 milijuna kuna jer je 2015 i 2016. kršio odredbe zakona o elektroničkim komunikacijama jer nije dostavljao potrebnu dokumentaciju telekom regulatoru HAKOM-u.