Stabilno poslovanje Optima Telekoma u 2020. godini

Stabilno poslovanje Optima Telekoma u 2020. godini

2020. godinu su zasigurno najviše obilježili snažni potresi i pandemija COVID-19 koja je zahvatila sve segmente društva te posljedično svjedočimo velikim promjenama u načinu života, privredi, edukaciji, zdravstvu i prometu, a čiji intenzitet prije godinu dana nismo mogli niti zamisliti.

Kako bi se svi vitalni procesi i dalje odvijali u novim okolnostima, telekomi su zajedno s IT industrijom i ostalim subjektima vrlo brzo reagirali i odgovorno dali punu podršku. U Optima Telekomu smo sve aktivnosti i procese prilagodili novim uvjetima i za veliku većinu zaposlenika od sredine ožujka organizirali rad od kuće. U potpuno novim i vrlo izazovnim uvjetima naši zaposlenici su pokazali kako se velikim angažmanom, timskim radom i pozitivnim stavom i u najtežim okolnostima mogu ostvariti dobri rezultati. Jako sam ponosan na zaposlenike Optima Telekoma i zahvaljujem im se na njihovom izvanrednom doprinosu i svemu što smo zajedno postigli.

Okolnosti uzrokovane pandemijom dodatno su nas potaknule da ubrzamo digitalizaciju i optimizaciju vlastitih procesa kako bi našim korisnicima omogućili stabilno funkcioniranje usluga za nesmetan rad  i život. Intenzivirali smo komunikaciju s korisnicima putem digitalnih kanala komunikacije te svjedočimo višestrukom povećanju broja korisničke interakcije putem digitalnih platformi.

I u prvom valu pandemije, koja je preko noći veliki broj naših korisnika zadržala kod kuće, omogućili smo i neke dodatne pogodnosti posebno na usluzi televizije. Svakako je naš primarni fokus i dalje ostao održati kvalitetu pružene usluge i korisničke podrške u okolnostima u kojima i naši zaposlenici u korisničkom centru rade iz vlastitih domova.

U vrlo izazovnim okolnostima prvih 9 mjeseci 2020. godine uspjeli smo održati EBITDA-u na gotovo istoj razini kao u istom periodu prethodne godine te ostvariti rast EBITDA marže.

U 2020. godini pokrenuli smo i završili niz projekata u cilju unaprijeđena korisničkog iskustva, povećanja kapaciteta i efikasnosti infrastrukture i IT sustava te povećanja efikasnosti prodajnih kanala. Uspjeli smo lansirati i veliki broj vrlo atraktivnih ponuda i marketinških kampanja za nove i postojeće korisnike koje su na tržištu vrlo dobro prihvaćene. Unaprijedili smo proces i alate za upravljanje vrijednošću korisnika.

Sve navedene aktivnosti dovele su do povećanja zadovoljstva korisnika, značajnog smanjenja odljeva korisnika u prvih 9 mjeseci 2020. u odnosu na isti period prethodne godine, povećanja udjela korisnika na naprednijim uslugama, povećanja prosječnog prihoda po korisniku te do povećanja udjela korisnika s minimalnim ugovornim trajanjem što bitno utječe na trajanje životnog ciklusa korisnika u OT mreži.

U studenom je završen višemjesečni postupak ponovnog certificiranja našeg korisničkog centra, nositelja međunarodne norme ISO 18295 koja opsežno pristupa kvaliteti rada s korisnicima u kontaktnom centru te ujedno predstavlja veliku vrijednost za cijelu kompaniju. Standardi pružanja usluga važan su element izvrsnosti upravljanja uslugama te pomažu u definiciji očekivanja korisnika i zaposlenika, omogućavaju upravljanje performansom i pozitivno utječu na korisničko iskustvo.

Što se tiče razvoja telekomunikacijskog tržišta i dalje sam oprezan prema predviđanju budućnosti. Ova godina je pokazala koliko okolnosti mogu biti nepredvidive. Ključno je organizirati kompaniju na način da može brzo i efikasno odgovoriti na promjene na tržištu i u potpunosti zadovoljiti potrebe korisnika te postaviti okvir u kojem zaposlenici mogu razvijati svoje kompetencije i ostvariti svoje ambicije.

U 2021. godini planiramo nastavak aktivnosti na projektima poboljšanja korisničkog iskustva i upravljanja vrijednosti korisnika, povećanja efikasnosti prodajnih kanala, digitalizaciji procesa i interakcija, te povećanja konkurentnosti uvođenjem novih ponuda i usluga.  U segmentu poslovnih korisnika fokus ćemo staviti na redizajn postojećih telekomunikacijskih usluga te na Smart City rješenja i energetiku s posebnim naglaskom na obnovljive izvore energije.

Prema mnogim najavama u 2021. godini bi trebalo doći do stabilizacije krize koja je uzrokovana COVID-19 pandemijom. Ovih dana, zahvaljujući izuzetom znanju i naporima znanstvenika,  svjedočimo početku primjene cjepiva protiv COVID-19, a što me posebno veseli jer donosi dobre naznake i budi optimizam.

Vezano za postupak prodaje dionica OT-Optima Telekoma mogu samo ponoviti da su Hrvatski Telekom d.d. i Zagrebačka banka d.d. dana 9. prosinca 2020. javno objavili da su zajednički angažirali investicijsku banku CREDIT SUISSE (DEUTSCHLAND) AKTIENGESELLSCHAFT sa sjedištem u Frankfurtu na Majni u Njemačkoj, a radi postupka prodaje njihovih dionica društva OT-Optima Telekom d.d.

Još iz kategorije

Iskon prolazi kroz proces digitalizacije i unapređenja ključnih procesa nakon podizanja nove IT infrastrukture

Iskon prolazi kroz proces digitalizacije i unapređenja ključnih procesa nakon podizanja nove IT infrastrukture

14.01.2021. komentiraj

Iskon je prošlu godinu, izazovnu i problematičnu po mnogočemu iskoristio za povećanje optičke pokrivenosti koristeći HT-ovu optiku i vlastite kapacitete  tako da gotovo četvrtina Iskonovaca danas surfa brzinama preko 100 Mbps, ističe  ekskluzivno za ICTbusiness.info predsjednik Uprave Iskon Interneta Krešimir Madunović.

Za Telemach Hrvatska 2020. godina tranzicije i intergracije nakon akvizicije, vrlo ambiciozni planovi za 2021.

Za Telemach Hrvatska 2020. godina tranzicije i intergracije nakon akvizicije, vrlo ambiciozni planovi za 2021.

13.01.2021. komentiraj

Iza nas je vrlo izazovna godina: pandemija bolesti COVID-19 izazvala je jednu od najvećih svjetskih zdravstvenih kriza u modernoj povijesti, koja je snažno utjecala na naše živote i uvela nas u novu svakodnevicu. Preko noći usporene su sve aktivnosti, pa tako i poslovne, i to u svim gospodarskim sektorima. Uz to, Hrvatsku su pogodili razorni potresi koji su dodatno otežali okolnosti i ostavili posljedice na mnoge od nas.

Globalna pokrivenost 5G signalom narast će za 253 posto do 2025. i pokrit će 53 posto svjetske populacije

Globalna pokrivenost 5G signalom narast će za 253 posto do 2025. i pokrit će 53 posto svjetske populacije

07.01.2021. komentiraj

Pokrivenost 5G signala širi se iznimnom brzinom i u ovom trenutku dostupan je za 1,17 milijardi ljudi ili oko 15 posto ukupne svjetske populacije. Dogodine će brojka biti na 1,95 milijardi ili oko 25 posto.