Projekt RUNE predstavljen hrvatskim telekom operatorima

Projekt RUNE predstavljen hrvatskim telekom operatorima

Tvrtka RUNE Crow, u kongresnom centru Forum Zagreb, hrvatskim telekom operatorima predstavila projekt RUNE (Rural network), kojeg provodi na području Republike Hrvatske.  Projekt RUNE pokrenut je s ciljem osiguranja ultra-brze širokopojasne optičke infrastrukture za korisnike u ruralnim područjima Hrvatske (Primorsko-goranske i Istarske županije). S izgradnjom na područjima koja trenutno nisu pokrivena svjetlovodnom infrastrukturom, RUNE će pomoći jedinicama lokalne samouprave u dostizanju ciljeva Digitalne agende za Europu 2020, kroz osiguravanje povezivanja na novu svjetlovodnu pristupnu mrežu koja će omogućiti brzine veće od 1 Gbps.

Nakon opsežnih priprema, projekt RUNE u studenom kreće u gradnju prvih mreža. Kako bi predstavili projekt, a posebno detalje Standardne ponude, RUNE Crow d.o.o. sa sjedištem u Opatiji, organizirala je poslovni doručak za sve predstavnike hrvatskih telekom operatora. Direktor RUNE Crow d.o.o., Saša Ukić, rekao je „Predviđena gradnja mreže trajat će oko tri godine i osigurati stanovnicima, prvenstveno u ruralnim područjima Primorsko goranske i Istarske županije, korištenje optičke mreže otvorenog pristupa koja će omogućiti brzine veće od 1 Gb/s te krajnjim korisnicima omogućiti odabir operatora i usluge po vlastitoj mjeri. Upravo ovakav način jamči svim operatorima ravnopravan pristup korisnicama uz jednake uvjete.“

Osnovne tehničke aspekte projekta RUNE brojnim hrvatskim teleoperatorima predstavio je Davor Car, voditelj projekta za Hrvatsku (Rune Crow d.o.o.)rekavši„Projekt RUNE se sastoji od 22 pristupne mreže,13 u Primorsko-goranskoj i 9 u Istarskoj županiji, te obuhvaća 110.000 krajnjih korisnika. Projektom će se izgraditi više od 2.200 km nove optičke mreže na području 45 jedinica lokalne samouprave. RUNE će izgrađenom mrežom upravljati na isključivo veleprodajnom poslovnom modelu te neće pružati usluge krajnjim korisnicima.“ Dodao je i da će se održavanje i otklanjanje grešaka na mreži ugovoriti s lokalnim tvrtkama, te  tako osigurati najkraće moguće vrijeme eventualnih zastoja u radu.

Nakon uvodnih detalja o mreži, direktor tvrtke RUNE Enia Goran Živec, voditelj projekta RUNE u Sloveniji rekao je „Ako želimo da ruralna područja ostanu naseljena, vrlo je važno da se istima izgradi optička infrastruktura.“ te dodao, da su potrebu za gradnjom novih širokopojasnih optičkih mreža prepoznali i sami stanovnici tih područja te ih i sami pozivaju.

„Odazivamo se na pozive i na iskazani interes te na mjestima gdje je interes veći, stanovnici tih naselja dobiju prioritet prilokim gradnje. Jedini trošak kojeg će korisnik imati je trošak priključenja odnosno izrade kućne instalacije u stanu ili kući u iznosu od 750,00 kn koji uključuje ugradnju optičkog kabela od uvodnice u kuću ili stana pa sve do mjesta optičke priključne doze u prostorima korisnika, mjerenja i spajanja modema te testiranja veze“, ističe Živec.

Još iz kategorije

Započelo odašiljanje HD programa u DVB-T2 HEVC na području cijele Republike Hrvatske

Započelo odašiljanje HD programa u DVB-T2 HEVC na području cijele Republike Hrvatske

12.11.2019. komentiraj

Odašiljanje HD programa u novom DVB-T2 sustavu u M2 multipleksu s HEVC standardom kodiranja video signala započelo je danas na području cijele Republike Hrvatske, a svi televizijski programi će se do potpunog prelaska 2020. godine istovremeno odašiljati u postojećem i novom sustavu. Sukladno tome građanima ostaje dovoljno vremena za prilagodbu na novi sustav prijma TV signala.

HT odabran za pilot HALO Big Data Platforme

HT odabran za pilot HALO Big Data Platforme

11.11.2019. komentiraj

U Hrvatskom Telekomu radi se na velikom broju Big Data inicijativa, s ciljem poboljšanja zadovoljstva korisnika  i unaprjeđenju poslovanja. S obzirom na to i mladi tim koji je motiviran za stjecanje kompetencija u novim tehnologijama koji HT nudi, Deutsche Telekom je prepoznao u HT-u pionira za početak razvoja programa za podatkovnu analitiku novog doba.

Uskoro odluka o prodaji Tele2 Hrvatska United Grupi, svi koji su nešto željeli reći mogli su to učiniti

Uskoro odluka o prodaji Tele2 Hrvatska United Grupi, svi koji su nešto željeli reći mogli su to učiniti

09.11.2019. komentiraj

Domaći regulator tržišta Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja krajem listopada objavila je javni poziv za dostavljanje pisanih primjedaba i mišljenja o koncentraciji u kojoj sudjeluju Slovenia Broadband S.a.r.l.; Luxembourg i Tele2 d.o.o. Rok za dostavu svojih mišljenja na osnovu javnog poziva istekao je jučer i sada je na AZTN-u da donese odluku dopušta li pak ili ne da United Grupa preko svoje tvrtke Slovenia Broadband kupi Tele2 Hrvatska kojeg je njegov vlasnik švedski Tele2 AB već dulje vrijeme pokušavao prodati. Slovenia Broadband, koja je i prijavila koncentraciju AZTN-u, je tvrtka koja je holding kompanija i upravlja kompanijama u svome vlasništvu.