Pad prihoda u fiksnoj telefoniji za 8,54 posto

Pad prihoda u fiksnoj telefoniji za 8,54 posto

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Polako se bližimo kraju 2019. godine i stigli su nam rezultati za treći ovogodišnji kvartal u fiksnoj telefoniji koje je prikupio domaći telekomunikacijski regulator HAKOM. Prema tim podacima na godišnjoj razini u fiksnoj telefoniji se bilježi pad prihoda od čak 8,54 posto čime je na  kraju trećeg kvartala zabilježen ukupni prihod od 322,163 milijuna kuna.

Najveći je pad ako se fiksno tržište pogleda prema veleprodajnom odnosno maloprodajnom segmentu zabilježen je u veleprodaji i to za 10,4 posto na 49,57 milijuna kuna, dok j u segmentu maloprodaje pad od 8,2 posto na 272,6 milijuna kuna. Time je vidljivo da maloprodajni segment u trećem kvartalu 2019. godine zauzima čak 85 posto ukupnog prihoda u fiksnoj telefoniji.

Ukupan broj pretplatnika smanjen je za 1,6 posto na 1,34 milijuna. Kada se pak pogleda potrošnja u fiksnoj telefoniji ona je i dalje nastavila pad i na godišnjoj i na kvartalnoj razini te je tako u odnosu na treći kvartal 208. godine broj odlaznih minuta smanjen 10,31 posto na 387,23 milijuna minuta. Ako se ta brojka pak usporedi s potrošnjom u drugom ovogodišnjem kvartalu vidljivo je kako je pad potrošnje smanjen za 4,85 posto.

Još iz kategorije

Brži razvoj 5G mreža u Europi usporava i skepticizam zbog zračenja

Brži razvoj 5G mreža u Europi usporava i skepticizam zbog zračenja

20.01.2020. komentiraj

Integraciju mobilnih mreža pete generacije (5G) usporava i skepticizam, koji vlada po pitanju utjecaja zračenja na ljudsko zdravlje. Konkretno se to moglo vidjeti na primjeru švicarskog grada Wohlena, gdje se pokušava implementirati najnovija tehnologija, ali lokalne vlasti to ne dopuštaju.

Postoje 3 vrste 5G mreža, a većina će dobiti onu najlošiju

Postoje 3 vrste 5G mreža, a većina će dobiti onu najlošiju

19.01.2020. komentiraj

Mobilne mreže pete generacije (5G) ove će se godine spominjati na sve strane jer su postale stvarnost i sastavni dio svih budućih pametnih telefona, tableta, ali i mnogih drugih uređaja. No, potrebno je znati da postoje tri vrste 5G mreža, što može itekako zbunjivati...

TIM i Ericsson ostvarili novi europski rekord u 5G brzini

TIM i Ericsson ostvarili novi europski rekord u 5G brzini

15.01.2020. komentiraj

TIM i Ericsson, u suradnji s Qualcommom, uspješno su ostvarili europski rekord prekoračivši brzinu od 2 Gb/s na komercijalnoj 5G mreži uživo. Ostvaren je na 26 gigahercnom milimetarskom pojasu (mmWave) koji je TIM stekao na natječaju za 5G u Italiji.