Optima Telekom bilježi pad prihoda 3,5 posto te EBITDA 11 posto

Optima Telekom bilježi pad prihoda 3,5 posto te EBITDA 11 posto

Optima Telekom, tvrtka kojom upravlja najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekoma u prvom ovogodišnjem kvartalu bilježi se smanjenje prihoda za 3,5 posto što je većim dijelom posljedica smanjene korisničke baze u odnosu na isti period prethodne godine. Istovremeno Optima Telekom Grupa u prvom kvartalu 2021. godine bilježi pad EBITDA-e prije jednokratnih stavki nakon najmova od 11,0 posto u odnosu na isti period prethodne godine što je primarno rezultat većih negativnih utjecaja MSFI 15 i nižeg ostvarenja kapitalizacije vlastitih troškova rada, dok istodobno bilježi pad EBITDA marže od 2,0 postotna poena, pa ista iznosi 24,0 posto.

Obzirom da su navedeni negativni utjecaji računovodstvenog karaktera, predmetna smanjenja EBITDA-e se nisu odrazila na novčani tijek Grupe. Konsolidirana kapitalna ulaganja u prvom kvartalu 2021. godine iznosila su 22,3 milijuna kuna dok neto gubitak iznosi 4,6 milijuna kuna.

U rezidencijalnom segmentu poslovanja u prvom kvartalu 2021. godine najveći naglasak stavljen je na očuvanje korisničke baze i rast njezine vrijednosti, ali je unatoč tome ukupan broj korisnika usluga (IPTV, Internet, JGU) u usporedbi s istim periodom prethodne godine manji za 5,4 posto. što je rezultiralo smanjenjem prihoda od telekomunikacija za 6,2 posto u rezidencijalnom segmentu. Smanjenje korisničke baze usluga (IPTV, Internet, JGU) u prvom kvartalu 2021. godine odnosi se na segment javne govorne usluge i interneta što je velikim dijelom uzrokovano nastavkom trenda supstitucije uslugama baziranim na mobilnoj tehnologiji te je djelomično kompenzirano rastom korisnika u IPTV segmentu usluga.

U poslovnom segmentu prvi kvartal 2021. godine obilježile su aktivnosti vezane za prodaju telekomunikacijskih usluga kod korisnika u sklopu cjelokupnih ICT projekata, obnovu ugovornih odnosa s postojećim korisnicima, te realizacijom ICT projekata koji se dijelom financiraju iz bespovratnih EU sredstava. U poslovnom segmentu u prvom kvartalu 2021. godine ukupni prihodi od ICT i telekomunikacijskih usluga zajedno bilježe rast od 1,3 posto u odnosu na isti period prethodne godine. Od prodaje ICT rješenja i usluga ostvaren je prihod od 3,6 milijuna kuna što predstavlja rast od 21,9 posto u odnosu na prvi kvartal 2020. godine, dok su prihodi od telekomunikacijskih usluga u poslovnom segmentu u istom periodu smanjeni za 1,5 posto kao posljedica manjeg broja korisnika usluga u segmentu javne govorne usluge, interneta i IPTV-a.

U prvom kvartalu 2021. godine ukupni prihodi od veleprodajnih usluga zabilježili su porast od 12,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine što je u najvećoj mjeri rezultat porasta obima poslovanja na području međunarodnog tranzita govornih usluga.

Konsolidirana kapitalna ulaganja u prvom kvartalu 2021. godine iznosila su 22,3 milijuna kuna od čega je 10,9 milijuna kuna uloženo u kapitalizaciju sadržaja, dok je u izgradnju optičke infrastrukture, pristupnu mrežu i jezgru mreže uloženo 1,9 milijuna kuna. U istom kvartalu ulaganja u korisničku opremu za pružanje usluga rezidencijalnim i poslovnim korisnicima iznosila su 7,0 milijuna kuna, a 2,5 milijuna kuna uloženo je u sustave informacijskih tehnologija.

U prvom kvartalu 2021. godine, Grupa je ostvarila gubitak u iznosu od 4,6 milijuna kuna, a Društvo u iznosu od 4,5 milijuna kuna. Ostvareni negativni financijski rezultat na razni Grupe i Društva pod utjecajem je manje EBITDA-e prije jednokratnih stavki nakon najmova i veće amortizacije što je djelomično ublaženo pozitivnim utjecajem financijskog rezultata i oporezivanja.

„Više od godinu dana živimo i radimo u izvanrednim i otežanim okolnostima, no i dalje smo intenzivno i predano usmjereni na osiguranje stabilne i kvalitetne usluge našim korisnicima te na izvršenje naših strateških i operativnih zadataka i projekata. Izdvojio bih uspješan završetak projekta integracije novog sustava za naplatu te uvođenje sustava za upravljanje poslovnim procesima za privatne i poslovne korisnike čime ćemo povećati efikasnost upravljanja katalogom proizvoda i usluge te omogućiti brži odgovor na potrebe tržišta. Zahvaljujem svim zaposlenicima i partnerima koji su svojim angažmanom pridonijeli uspješnom završetku ovih izuzetno važnih projekata,“  izjavio je Boris Batelić, predsjednik Uprave Optima Telekoma.

Još iz kategorije

Telemach Hrvatska kreće s uslugama u fiksnoj mreži

Telemach Hrvatska kreće s uslugama u fiksnoj mreži

10.05.2021.

Telemach Hrvatska spreman je korisnicima ponuditi pristup prvoj hrvatskoj 10 Giga optičkoj mreži, uz tri paketa koja kombiniraju superbrzi internet i fiksnu telefoniju na najbržoj mreži u zemlji, tvrde u trećem po veličini domaćem telekom operatoru.

Hrvatski telekom implementirao besplatan WiFi internet u gradu Samoboru i općinama Pučišća, Tounj i Trpanj

Hrvatski telekom implementirao besplatan WiFi internet u gradu Samoboru i općinama Pučišća, Tounj i Trpanj

08.05.2021.

Najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom implementirao je besplatan WiFi Internet u Gradu Samoboru i općinama Pučišća, Tounj i Trpanj, čime je građanima i posjetiteljima tih mjesta omogućen pristup internetu na javnim lokacijama. Samoboru, Pučišćima,Tounju i Trpnju su u sklopu inicijative Europske komisije WiFi4EU dodijeljeni vaučeri u iznosu od 15.000 eura, a zahvaljujući dugogodišnjoj uspješnoj suradnji s Hrvatskim Telekomom, za realizaciju ovog projekta odabrali su upravo HT kao pouzdanog tehnološkog partnera i najboljeg izvođača radova.

Nastavak izgradnje optičke mreže u iščekivanju dolaska 5G

Nastavak izgradnje optičke mreže u iščekivanju dolaska 5G

06.05.2021.

U ovom trenutku A1 Hrvatska ima ukupno 14 tisuća kilometara gradske i međugradske optičke mreže, ističe za ICTbusiness.info Vladimir Skender, direktor planiranja i razvoja mreže A1 Hrvatska i dodaje da danas u fiksnoj infrastrukturi imaju s optičkom mrežom u više od 55 gradova diljem Hrvatske pokriveno 560.000 kućanstava.