Njemačka dovodi mobilni signal u ruralna područja uz pomoć novca EU

Njemačka dovodi mobilni signal u ruralna područja uz pomoć novca EU

Foto: DepositPhotos

Njemačka je ubrzala planove o postavljanju 5000 odašiljača na područjima s limitiranom pokrivenosti mobilnim signalom nakon što je Europska komisija odobrila financiranje s 1,1 milijardi eura.

Odmah nakon te, za Njemačku sjajne vijesti, Federalno ministarstvo prometa i digitalne infrastrukture (BMVI) izjavilo je da vlada planira podržati poboljšanje pokrivenosti u područjima koja se trenutno opslužuju samo 2G signalom ili ga uopće ni nemaju.

Novac će se iskoristiti za financiranje posebnih odašiljača koji podsjećaju na jarbole brodova iz razloga što "strše" na području gdje se postavljaju. Tako nešto je i potrebno da bi se moglo što bolje pokrivati područje prijekopotrebnim signalom.

Ono što čini unutrašnjost tih "jarbola" jesu kablovi za napajanje i infrastruktura bazirana na optici. Uz sve to, naglašavaju u BMVI, u područjima koja će se pokrivati signalom, bit će dostupna 5G tehnologija. Također, svaka od dodanih lokacija će morati nuditi minimalno 4G signal od strane minimalno jednog operatera. A prva izvješća o napretku projekta stići će u srpnju.

- Cilj mobilne komunikacije u cijeloj zemlji dogovoren i nadohvat ruke. Poboljšanja bi građanima omogućila da telefoniraju u cijeloj Njemačkoj bez ometanja, da rade na mobilnim uređajima bez da ih se prekida traženjem signala te da pružaju osnovu za mobilne komunikacije visokih performansi s 5G - izjavio je ministar Andreas Scheuer.

Komplementarne sheme uključuju dogovor s državnim operaterima, koji bi trebali provesti izgradnju 6000 odašiljača u ruralnim područjima.

Iznimno je poticajno da njemačke napore nije usporila ni pandemija koronavirusa, koja je zahvatila veći dio Europe na iznimno razoran način. Svejedno, radovi su se odvijali, razvoj nije stao i rezultat bi mogao biti takav da se Njemačka postavi na čelo Europe i kao jedan od svjetskih lidera po pitanju pokrivenosti brzim internetom za svoje stanovništvo.

Još iz kategorije

Brzine sve važnije europskim korisnicima

Brzine sve važnije europskim korisnicima

26.07.2021.

Velika analiza koju je proveo Opensignal pokazuje kako se brzine 5G pametnih telefona koji se koriste u Europi jako razlikuju po marki pametnih telefona, a  kod svih marki se vidi da je ukupna brzina za 5G uređaje znatno veća u odnosu na 4G modele pametnih telefona iste marke.

Telekom infrastruktura raste uz pomoć EU fondova, a vertikalnu integraciju kao i telekom tržište treba regulirati

Telekom infrastruktura raste uz pomoć EU fondova, a vertikalnu integraciju kao i telekom tržište treba regulirati

26.07.2021.

Veliku priliku imamo za razvoj širokopojasne infrastrukture uz pomoć EU i fondova i nekoliko je potencijalnih modela za to, ističe za ICTbusiness.info Martina Dragičević, direktorica regulatornih poslova i Eu fondova A1 Hrvatska i dodaje praksa EU mijenja i da se počinju sufinancirati ne samo projekti za gradnju bijelih već i sivih područja što smo adresirali kao potrebu za financiranje sljedećih projekata da se ne bi dogodila neravnoteža u kvaliteti i brzini usluga između sivih i bijelih područja.

GSMA poziva na otvaranje 2GHz spektra kako bi se zadovoljili klimatski ciljevi UN-a

GSMA poziva na otvaranje 2GHz spektra kako bi se zadovoljili klimatski ciljevi UN-a

26.07.2021.

Organizacija GSMA je pozvala regulatore diljem svijeta da pojačaju dostupnost spektra srednjeg pojasa. Naime, industrijsko udruženje upozorilo je da bi bez dodatnih izdvajanja ispunjavanje ciljeva internetske brzine, postavljenih od strane Ujedinjenih naroda, moglo koštati milijarde američkih dolara više po gradu i imati izraženiji ugljični “otisak”.