Moderna mreža po mjeri korisnika

Moderna mreža po mjeri korisnika

Foto: Depositphotos

Moderno poslovanje danas zahtijeva brz i stabilan pristup internetu bez obzira da li se radi o fiksnoj ili mobilnoj mreži. Kad idemo na poslovno ili privatno putovanje sve češće planiramo odlazak na mjesto gdje postoji neka internetska veza, Najčešće tražimo smještaj s WiFi-om, ali uvijek je dobro imati dodatnu sigurnost u obliku mobilnog brzog pristupa internetu.

Kako bi osigurao najveću kvalitetu mreže A1 Hrvatska je u velikom investicijskom ciklusu koji uključuje ukupno ulaganje od 500 milijuna eura koji će biti iskorišteni za pristupnu telekomunikacijsku infrastrukturu te fiksnu i mobilnu mrežu.

Iskorak i kvalitetu mreže A1 Hrvatska dokazuje i najnoviji certifikat P3 koji pokazuje kako imaju najbolju mrežu u Hrvatskoj i svrstavaju se i među najbolje mobilne mreže u svijetu. Visok nivo mreže održali su kontinuiranim ulaganjem, a stabilnost dokazuju time da su nedavno proslavili i dvadeset godina poslovanja u Hrvatskoj.

Fiksna mreža vrhunskih performansi

Tvrtka A1 Hrvatska je početkom srpnja dobila certifikat P3 Best in Test za najbolju mobilnu mrežu u Hrvatskoj od strane neovisnog međunarodnog istraživanja P3. Isto istraživanje potvrdilo je A1 Hrvatska kao pružatelja najbolje konvergentne usluge u Hrvatskoj; s najboljom mobilnom mrežom i fiksnom mrežom s najvećim brzinama preuzimanja sadržaja s interneta i minimalnom latencijom.

Osim za poslovne korisnike analiza fiksne mreže u Hrvatskoj prema neovisnom, međunarodnom P3 mjerenju pokazala je najveću brzinu preuzimanja podataka s interneta i najbolje vrijeme odaziva za aplikacije koje su osjetljive na kašnjenje što za privatne korisnike znači da mogu igrati svoje omiljene igre u online modu, da video stiže u najvišoj rezoluciji bez ikakvog trzanja, a virtualna stvarnost je zahvaljujući brzini i odzivu mreže zaista stvarnost.

Sve je to moguće zahvaljujući naprednim tehnologijama u fiksnom segmentu što uključuje i optičku i kabelsku infrastrukturu, napredne tehnologije poput DOCSIS 3.0 standarda što u konačnici i poslovnim i privatnim korisnicima zaista donosi najviše internetske brzine i brzi odziv mreže.

Kako bi zaista bili najbolji i pokazali kako je sve moguće A1 Hrvatska danas raspolaže s ukupno 13 tisuća kilometara gradske i međugradske optičke mreže kojom pokriva 530 tisuća kućanstva u više od 50 gradova super-brzim internetom do 500 Mbps u komercijalnoj upotrebi.

Najbolja mobilna mreža

U segmentu mobilne telefonije i u vrijeme pripreme za dolazak 5G mreže A1 Hrvatska investirao je i implementirao dodatne frekvencijske opsege na 2100 i 2600 MHz. Tako A1 Hrvatska povećala je kapacitete i maksimalne brzine koje se mogu postići na 4G Advanced Pro mreži koja je danas dostupna svim njihovim korisnicima. Kada se to prevede u jezik brojki to znači kako je maksimalna brzina od 750 Mbit/s povećana na 1,35 Gbit/s, što je brzina preuzimanja video sadržaja od 10 GB u samo jednoj minuti.

Pritom osim maksimalno dostižnih brzina za korisnike, A1 Hrvatska tako nudi prosječne brzine pristupa internetu koje su značajno povećane svim 4G korisnicima primjenom novih radio tehnologija. Ovom je nadogradnjom mreže A1 osigurao maksimalni kapacitet na najopterećenijim lokacijama u kontinentalnom dijelu Hrvatske te priobalnim turističkim mjestima što je iznimno značajno tijekom turističke sezone.

Prednosti nadogradnje mreže i osiguranih maksimalnih kapaciteta osjete domaći korisnici, ali i korisnici roaminga na području Hrvatske. Ovo povećanje kapaciteta i maksimalnih brzina nastavak je implementacije 5G funkcionalnosti na 4G mreži koju A1 kontinuirano provodi u svrhu poboljšanja kvalitete i korisničkog iskustva.

Važnost brzog 4G i pripreme za 5G dokazuje i trend prema kojem će do kraja 2024. godine biti 1,9 milijardi 5G korisnika, što će činiti preko 20 posto svih korisnika mobilnih usluga. Na kraju, osim mobilnih konekcija, razvojem 5G mreže očekuje se dodatnih 8,8 milijardi IoT i FWA (fixed wireless access) konekcija odnosno kada pristup internetu putem žice zamjenjuje bežični pristup. Upravo će 5G biti zamjena za kabelski pristup u ruralnim područjima, a donijet će brzi internet kao da je riječ o optičkoj infrastrukturi. Predviđanja govore da će 2023. broj prodanih 5G telefona premašiti ostale generacije.

Mobilnom A1 mrežom pokriveno je 99% populacije. Od toga je 98% pokrivenost 4G mrežom, a u 4G Advanced Pro mreži postižu se brzine do 1,35 Gbps zahvaljujući korištenju naprednih tehnologija. Prošle godine uspješno su testirali 5G tehnologiju i postigli brzine veće od 20 Gbit/s. Ove godine prvi su u Hrvatskoj pokazali 5G brzine na nekoliko mobitela  u živoj mreži.

Izgradnja i unaprjeđenije infrastrukture za 5G u A1 Hrvatska traje već nekoliko godina. U tijeku je priprema opreme i cijele arhitekture mreže koja se mora adaptirati kako bi se postigle velike brzine i niske latencije, stoga stručnjaci A1 intenzivno rade na najnovijim radio pristupnim tehnologijama.

Osim brzina ne smijemo zaboraviti niti stabilnost veze koja je višestruko veća na optičkim i hibridnim tehnologijama. Četvrta industrijska revolucija inicirana uvođenjem 5G mreža u potpunosti će transformirati biznis kakav danas poznajemo. Povećanjem kapaciteta i maksimalnih brzina A1 Hrvatska je nastavila poboljšanjima 4G mreže, korištenjem agregacija četiri nositelja (800/1800/2100/2600) uz tehniku višestrukog odašiljanja i višestrukog prijema (4x4 MIMO) čime se maksimalno iskorištava sav dostupni spektar, a upravo su to glavne metode na temelju kojih će i  5G mreže dosegnuti brzine od 10 Gbit/s.

IoT mreža na području cijele Hrvatske

U eri interneta stvari za poslovne korisnike A1 Hrvatska danas je prvi i jedini pružatelj nacionalne pokrivenosti NB IoT (Narrow Band IoT) mrežom koja omogućava velikom broju uređaja slanje potrebnih informacija s lokacija gdje standardni mobilni signal nema dovoljno veliku prodornost, što je od velike koristi za poslovne korisnike koji na osnovu prikupljenih podataka s IoT uređaja mogu uz analitiku podataka poboljšati svoje poslovanje i efikasnost i ponuditi tržištu nove usluge.

Kako bi im to i omogućili tu je i A1 Digital IoT, platforma za podršku aplikacijama, moderno je rješenje u oblaku za potrebe interneta stvari koja omogućuje prikupljanje i analizu podataka poslanih od strane IoT uređaja, kao i upravljanje uređajima na daljinu. Platforma se temelji na rješenju jednog od vodećih svjetskih dobavljača, njemačkog Cumulocityja, a ona je modularna i inicijalno omogućuje više aplikacija za vizualizaciju podataka, administraciju i upravljanje uređajima.

I sve je to moguće zahvaljujući kvalitetnoj mobilnoj i fiksnoj telekomunikacijskoj infrastrukturi A1 Hrvatska jer na kraju kvalitetan pristup internetu velikim brzinama, brzog odziva mreže nešto je na što smo navikli i trebamo za posao svakog dana, za zabavu i uživanje.

Još iz kategorije

HT bilježi rast prihoda 3,4 posto i dobiti 3,2 posto

HT bilježi rast prihoda 3,4 posto i dobiti 3,2 posto

29.07.2021.

Najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom objavio je svoje poslovne rezultate prema kojima je u prvih šest mjeseci ove godine nastavljen trend pozitivnog poslovanja tako da su prihodi dosegnuli 3,612 milijardi kuna uz rast na godišnjoj razini od 3,4 posto.

Stabilni prihodi i blagi pad EBITDA-e obilježili poslovanje Optima Telekoma

Stabilni prihodi i blagi pad EBITDA-e obilježili poslovanje Optima Telekoma

28.07.2021.

U prvih šest mjeseci Optima Telekom bilježi pad prihoda od svega 0,5 posto i to na 224,18 milijuna kuna,  dok je u istom razdoblju u odnosu na isti period prethodne godine ostvarila manju EBITDA-u prije jednokratnih stavki nakon najmova za 2,7 posto uz pad EBITDA marže od 0,6 postotna poena te ista iznosi 27,3 posto, dok je na razini drugog kvartala u odnosu na isti period prošle godine ostvarila veću EBITDA-u prije jednokratnih stavki nakon najmova za 4,6 posto uz rast EBITDA marže za 0,6 postotna poena te ista na razini drugog kvartala 2021. godine iznosi 30,4 posto . Predmetna kretanja, u prvih šest mjeseci, primarno su rezultat većih negativnih utjecaja MSFI 15 i nižeg ostvarenja kapitalizacije vlastitih troškova rada. U drugom kvartalu 2021. godine u odnosu na prethodnu godinu rast EBITDA-e ostvaren je uslijed većih prihoda što je djelomično neutralizirano nižim ostvarenjem kapitalizacije vlastitih troškova rada.

Bazne stanice mogu biti potpuno „zelene“

Bazne stanice mogu biti potpuno „zelene“

28.07.2021.

Grijanje, hlađenje, bolje rečeno održavanje stalne temperature za infrastruzkturu na baznim stanicima iznimno je važno, a jedno od rješenja su free cooling sustavi o kojima je za ICTbusiness.info govorio Goran Matoš, rukovoditelj operativne podrške pristupne mobilne mreže A1 Hrvatska.