OČEKIVAN TREND

Mobilne IoT veze porast će za 3 milijarde u sljedeće 4 godine

Mobilne IoT veze porast će za 3 milijarde u sljedeće 4 godine
Depositphotos

Nova studija Juniper Researcha otkrila je da će se globalni broj mobilnih IoT uređaja povećati s 3,4 milijarde u 2024. na 6,5 milijardi do 2028. Međutim, studija predviđa da će ovaj rast veza od 90 posto zahtijevati uvođenje novih usluga koje će omogućiti učinkovitu automatizaciju upravljanja i sigurnosti IoT uređaja.

Istraživanje je identificiralo inteligentna rješenja za upravljanje infrastrukturom, koja korisnicima IoT-a omogućuju automatizaciju konfiguracije uređaja, sigurnosnih procesa i povezivanja u stvarnom vremenu, kao ključna za rukovanje velikim porastom mobilnih podataka. Istraživačka tvrtka predviđa da će generirani globalni mobilni IoT podaci narasti na 46 petabajta 2028. godine, s 21 petabajta ove godine; što dovodi do daljnjeg ulaganja u usluge automatizacije IoT-a, kao što je federalno učenje.

Trenutačno se većina modela strojnog učenja obučava putem izvora podataka koji su pohranjeni na jednom mjestu; čineći prilike za lažne igrače jednostavnijim zadatkom. Kao odgovor na to, studija preporučuje da operateri prijeđu na modele federalnog učenja, podskup strojnog učenja koji koristi pristup decentraliziranim podacima kako bi se smanjile šanse prijevare podataka preko IoT mreža.

Federated machine learning ograničava izloženost osjetljivih IoT podataka, čime se smanjuje prijetnja od povrede podataka. “Kako broj mobilnih IoT veza raste, imperativ je da i platforme i operateri osiguraju sigurnost podataka u prijelazu i na uređaju. Neuspjeh da se to učini odvratit će IoT korisnike u industrijama s osjetljivim podacima od korištenja pristupa povezivanju koji se temelji na mobilnom IoT-u,” primijetio je autor istraživanja Alex Webb.