MWC 2024

Kućanstva prelaze na 5G fiksni bežični pristup

Kućanstva prelaze na 5G fiksni bežični pristup
Depositphotos

Posljednje Ericssonovo izvješće ConsumerLab otkrilo je da 5G fiksni bežični pristup (FWA) postaje sve popularniji među rezidencijalnim korisnicima. Izvješće pokazuje da 7 od 10 kućanstava ima 5G FWA i odabire ga kao potpunu zamjenu za svoju prethodno korištenu povezanost. Praktičnost je naglašena kao jedna od ključnih prednosti FWA, u kojem slučaju kućanstva pokazuju da FWA nadmašuje žična rješenja u fleksibilnosti, prilagodbi i jednostavnosti instalacije.

Studija također pokazuje da su kućanstva izrazila veće zadovoljstvo upotrebom 5G FWA nego optičkih vlakana u smislu iskustva usluge (vrijeme isporuke, uvjeti ugovora, kvaliteta opreme i razina troškova), a zadovoljstvo je na razini mrežnih performansi optičkih vlakana (brzina, pokrivenost u zatvorenom prostoru, sigurnost i kapacitet). Osim uvida u stanje 4G i 5G FWA iz perspektive kućanstava, izvješće otkriva podatke o preferencijama pri odabiru FWA i preprekama koje kućanstva sprječavaju da se odluče za ovu vrstu povezivanja. Također otkriva razinu zadovoljstva pružateljem mrežnih usluga i navodi potencijalne mogućnosti rasta na temelju inputa dobivenih od sudionika ankete.

Izvješće identificira šest različitih segmenata kućanstva, svaki s različitim razinama interesa i potrebe za FWA. Ovi segmenti, uključujući Price Pushers, Bundling Seekers, Capacity Upgraders, Connectivity Upgraders, Convenience Seekers i Mobile Champions, nude vrijedne uvide za pružatelje usluga koji ciljaju na različite preferencije potrošača. "Izvješće istražuje visok potencijal rasta FWA tržišta s obzirom na to da je 1 od 2 kućanstva izrazilo interes za 5G FWA i ističe da čak i izvan SAD-a, kućanstva koja odaberu 5G FWA napuštaju svoje prethodne kućne širokopojasne veze", rekao je Jasmeet Singh Sethi. , voditeljica ConsumerLaba.

"Fiksni bežični pristup trenutačno je najveći slučaj upotrebe 5G nakon mobilnog širokopojasnog pristupa u smislu preuzimanja, s predviđanjima da će se veze u cijelom svijetu povećati gotovo trostruko na 330 milijuna do kraja 2029., generirajući 75 milijardi USD godišnjeg prihoda pružatelja usluga. Rezultati studije potvrđuju preferencije kućanstava za širokopojasni pristup velike brzine i pogodnost koja podržava usvajanje 5G FWA. S 5G tehnologijom i mrežama, pravi je trenutak da se iskoristi ova velika prilika s više od milijardu nedovoljno opsluženih kućanstava i poduzeća diljem svijeta,” dodao je John Yazlle, voditelj Fiksni bežični pristup u Ericssonovim mrežama.