Kreće utrka za frekvencijama za 5G mreže

Kreće utrka za frekvencijama za 5G mreže

Foto: DepositPhotos

Kada krene komercijalizacija 5G mreža jedna od frekvencija na kojima će raditi bazne stanice, pametni telefoni i svi drugi uređaji među ostalim bit će i 2,6 GHz frekvencijski pojas. Na početku ovo će biti primano 4G radiofrekvencijski spektar na 2,6 GHz. Kako bi se poboljšao 4G, ali i pripremili za 5G, HAKOM je raspisao javni poziv za dodjelu spektra u radiofrekvencijskom pojasu 2500-2690 MHz. Zahtjev za izdavanje dozvole može se podnijeti u roku od 30 dana od dana objave javnog poziva na internetskim stranicama HAKOM-a.

Sve to dogodilo na sjednici Vijeća Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) u petak 25. siječnja ove godine kada je donesena odluku o raspisivanju javnog poziva za izdavanje dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra za javne mrežne pokretnih elektroničkih komunikacija na području Republike Hrvatske u radiofrekvencijskom pojasu 2500-2690 MHz.

Dodjeljuje se 2x70 MHz uparenog spektra te 50 MHz neuparenog spektra. Pojedini podnositelj se može javiti za maksimalno 2x20 MHz uparenog spektra, dok ograničenje na neupareni spektar ne postoji. Zahtjev za izdavanje dozvole može se podnijeti u roku od 30 dana od dana objave javnog poziva na internetskim stranicama HAKOM-a.

Vremensko razdoblje na koje se raspisuje dodjela ovih radiofrekvencijskih spektara je od 1. svibnja ove godine pa sve do 18. listopada 2024. godine. Osim domaćih telekom operatera na ovaj se natječaj mogu javiti i sve pravne odnosno fizičke osobe iz EU. Iako je malo vjerojatno da će se netko iz EU javiti, osim naravno triju domaćih telekoma Hrvatskog Telekoma, A1 Hrvatska i Tele2 sve je moguće. Ipak HAKOM propisuje i obvezu pokrivanja stanovništva i područja, no to ne vrijedi za postojeće nositelje dozvola za uporabu radiofrekvencijskog spektra koji posjeduju Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska i Tele2.

Još iz kategorije

RF spektar za zemaljsku digitalnu televiziju na javnom natječaju

RF spektar za zemaljsku digitalnu televiziju na javnom natječaju

19.04.2019. komentiraj

Vijeće Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) je na sjednici održanoj 18. travnja 2019. donijelo odluku o raspisivanju javnog natječaja za izdavanje pojedinačne dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra u pojasu 470-694 MHz za pružanje usluge upravljanja trima elektroničkim komunikacijskim mrežama zemaljske digitalne televizije na području Republike Hrvatske. Riječ je o multipleksima M1, M2 i L1. Ponude na natječaj mogu se podnijeti HAKOM-u najkasnije do 14. lipnja 2019. do 10 sati po srednjoeuropskom vremenu, neovisno o načinu dostave ponude. Odluka o izdavanju dozvole donijet će se najkasnije do 12. srpnja 2019

A1 Hrvatska krenuo s NB IoT na području cijele Hrvatske

A1 Hrvatska krenuo s NB IoT na području cijele Hrvatske

18.04.2019. komentiraj

A1 Hrvatska prvi je i jedini pružatelj NB IoT rješenja odnosno mreže koja je dostupna na području cijele Republike Hrvatske, pohvalili su se iz drugo po veličini domaćeg telekoma na događanju pod imenom Dan pametnih rješenja predstavljajući novu ponudu pod imenom A1 NB IoT.

Swisscom uz Ericssonovu pomoć pokrenuo prvu komercijalnu 5G mrežu

Swisscom uz Ericssonovu pomoć pokrenuo prvu komercijalnu 5G mrežu

18.04.2019. komentiraj

Proizvođač telekom opreme Ericsson i Swisscom, najveći pružatelj telekomunikacijskih usluga u Švicarskoj, pokrenuli su prvu veliku komercijalnu 5G mrežu u Europi kako bi podržali pametne mobilne telefone koji su dostupni na tržištu. Pokretanje 5G mreže također otvara vrata otkrivanju novih prilika u Internetu stvari (IoT) i industriji 4.0.