Kreće utrka za frekvencijama za 5G mreže

Kreće utrka za frekvencijama za 5G mreže

Foto: DepositPhotos

Kada krene komercijalizacija 5G mreža jedna od frekvencija na kojima će raditi bazne stanice, pametni telefoni i svi drugi uređaji među ostalim bit će i 2,6 GHz frekvencijski pojas. Na početku ovo će biti primano 4G radiofrekvencijski spektar na 2,6 GHz. Kako bi se poboljšao 4G, ali i pripremili za 5G, HAKOM je raspisao javni poziv za dodjelu spektra u radiofrekvencijskom pojasu 2500-2690 MHz. Zahtjev za izdavanje dozvole može se podnijeti u roku od 30 dana od dana objave javnog poziva na internetskim stranicama HAKOM-a.

Sve to dogodilo na sjednici Vijeća Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) u petak 25. siječnja ove godine kada je donesena odluku o raspisivanju javnog poziva za izdavanje dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra za javne mrežne pokretnih elektroničkih komunikacija na području Republike Hrvatske u radiofrekvencijskom pojasu 2500-2690 MHz.

Dodjeljuje se 2x70 MHz uparenog spektra te 50 MHz neuparenog spektra. Pojedini podnositelj se može javiti za maksimalno 2x20 MHz uparenog spektra, dok ograničenje na neupareni spektar ne postoji. Zahtjev za izdavanje dozvole može se podnijeti u roku od 30 dana od dana objave javnog poziva na internetskim stranicama HAKOM-a.

Vremensko razdoblje na koje se raspisuje dodjela ovih radiofrekvencijskih spektara je od 1. svibnja ove godine pa sve do 18. listopada 2024. godine. Osim domaćih telekom operatera na ovaj se natječaj mogu javiti i sve pravne odnosno fizičke osobe iz EU. Iako je malo vjerojatno da će se netko iz EU javiti, osim naravno triju domaćih telekoma Hrvatskog Telekoma, A1 Hrvatska i Tele2 sve je moguće. Ipak HAKOM propisuje i obvezu pokrivanja stanovništva i područja, no to ne vrijedi za postojeće nositelje dozvola za uporabu radiofrekvencijskog spektra koji posjeduju Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska i Tele2.

Još iz kategorije

Kina lansirala 5G mrežu

Kina lansirala 5G mrežu

15.11.2019. komentiraj

Kina je prije roka pustila “u pogon” mobilnu mrežu pete generacije (5G) i sad je u svojoj “ponudi” imaju China Telecom, China Unicom i China Mobile, a cijene koje nude su iznimno niske jer se kreću na otprilike 18 američkih dolara mjesečno po paketu!

HT u novoj upravnoj zgradi otvorio Business Showroom, a predstavio i svoj novi data centar

HT u novoj upravnoj zgradi otvorio Business Showroom, a predstavio i svoj novi data centar

14.11.2019. komentiraj

Hrvatski Telekom otvorio je danas svoj novi Business Showroom, inovacijski centar u kojem će predstavljati svoja najnaprednija tehnološka rješenja kojima digitalizira hrvatske tvrtke i gradove.Uz to, najjači domaći telekom operator predstavio je i svoj novi data centar, odnosno nadograđeni postojeći data centar u Selskoj ulici u Zagrebu gdje će korisnicima biti po prvi put na raspolaganju u Hrvatskoj Microsoft Azure Stack.

Uvođenje umjetne inteligencije ključno za korisnički doživljaj

Uvođenje umjetne inteligencije ključno za korisnički doživljaj

14.11.2019. komentiraj

Pružatelji komunikacijskih usluga širom svijeta prepoznali su potrebu za brzim uvođenjem umjetne inteligencije (UI) i automatizacije kako bi na troškovno učinkovit način poboljšali korisničko iskustvo u skladu sa sve bržim uvođenjem 5G temeljenog Interneta stvari i Industrije 4.0.