Kreće utrka za frekvencijama za 5G mreže

Kreće utrka za frekvencijama za 5G mreže

Foto: DepositPhotos

Kada krene komercijalizacija 5G mreža jedna od frekvencija na kojima će raditi bazne stanice, pametni telefoni i svi drugi uređaji među ostalim bit će i 2,6 GHz frekvencijski pojas. Na početku ovo će biti primano 4G radiofrekvencijski spektar na 2,6 GHz. Kako bi se poboljšao 4G, ali i pripremili za 5G, HAKOM je raspisao javni poziv za dodjelu spektra u radiofrekvencijskom pojasu 2500-2690 MHz. Zahtjev za izdavanje dozvole može se podnijeti u roku od 30 dana od dana objave javnog poziva na internetskim stranicama HAKOM-a.

Sve to dogodilo na sjednici Vijeća Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) u petak 25. siječnja ove godine kada je donesena odluku o raspisivanju javnog poziva za izdavanje dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra za javne mrežne pokretnih elektroničkih komunikacija na području Republike Hrvatske u radiofrekvencijskom pojasu 2500-2690 MHz.

Dodjeljuje se 2x70 MHz uparenog spektra te 50 MHz neuparenog spektra. Pojedini podnositelj se može javiti za maksimalno 2x20 MHz uparenog spektra, dok ograničenje na neupareni spektar ne postoji. Zahtjev za izdavanje dozvole može se podnijeti u roku od 30 dana od dana objave javnog poziva na internetskim stranicama HAKOM-a.

Vremensko razdoblje na koje se raspisuje dodjela ovih radiofrekvencijskih spektara je od 1. svibnja ove godine pa sve do 18. listopada 2024. godine. Osim domaćih telekom operatera na ovaj se natječaj mogu javiti i sve pravne odnosno fizičke osobe iz EU. Iako je malo vjerojatno da će se netko iz EU javiti, osim naravno triju domaćih telekoma Hrvatskog Telekoma, A1 Hrvatska i Tele2 sve je moguće. Ipak HAKOM propisuje i obvezu pokrivanja stanovništva i područja, no to ne vrijedi za postojeće nositelje dozvola za uporabu radiofrekvencijskog spektra koji posjeduju Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska i Tele2.

Još iz kategorije

Tele2 predstavio uslugu „Kupi i pokupi“

Tele2 predstavio uslugu „Kupi i pokupi“

22.08.2019. komentiraj

Mobilni uređaj moguće je naručiti u webshopu i u roku pet dana preuzeti na prodajnom mjestu nova je usluga koju je Tele2 ponudio svojim korisnicima, a to objašnjavaju prije svega time da se navike kupovanja iz godine u godinu mijenjanju.

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

19.08.2019. komentiraj

AT&T je ponudio nove mogućnosti vezane uz sportsku zabavu koristeći se Ericssonovom 5G mrežnom infrastrukturom u MGM Resorts NBA ljetnoj ligi. Od 10. do 11. srpnja, fanovi su mogli uživo prenositi video sadržaje iz uređaja Samsung Galaxy S10 5G i sudjelovati u igrama na posve novi način.

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

16.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment i to prema broju zaposlenih i prosječno isplaćenoj neto plaći. Ako pogledamo tvrtke s najvećim broje zaposlenih i njihovom prosječnom plaćom na prvom mjestu je najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom s 3960 zaposlenih u 2018. godini i prosječnom plaćom od 9.484 kune. Slijedi ga najveći telekomunikacijski izvoznik Ericsson Nikola Tesla s 2401 zaposlenim s prosječnom neto plaćom koja doseže 12.533 kuna. Na trećem mjestu po broju zaposlenih je A1 Hrvatska s 1687 zaposlenih i prosječnom plaćom od 9.842 kune