Istraga: Smije li se zabraniti otključavanje telefona

Istraga: Smije li se zabraniti otključavanje telefona

Foto: Fotolia

Krajem siječnja ove godine u SAD-u je na snagu stupio zakon prema kojem je zabranjeno otključavati nove pametne telefone kupljene kod telekom operatera, za što im može prijetiti kazna zatvora do čak 5 godina i globa od 500 tisuća dolara.

Kako je istaknuo predsjednik Federal Communication Commission (FCC) Julius Genachowski kako će ispitati ovaj po mnogima kontroverzni zakona koji je već toliko uspio revoltirati korisnike mobilnih telefona da je pokrenuta i Internet peticija u kojoj je prikupljeno više od 130 tisuća potpisa, naravno pogađate putem Interneta. Bilo je dovoljno samo 100 tisuća da se prisili administracija predsjednika Baracka Obame i Bijela kuća na reakciju, a komentari koji su se mogli čuti su zaista porazni.

„Lakše je izazvati reakciju Bijele kuće i samog predsjednika Obame u ovom slučaju, nego natjerati kongresmene da vas poslušaju“, može se pročitati u gnjevnim komentarima korisnika.

Predsjednik FCC-a Genachowski smatra da ovakav zakon može smanjiti tržišno natjecanje, inovativnost, te onemogućiti korisnicima mogućnost odabira, što prema njemu može biti problem za cijelu industriju.

Dosad su telefoni, odnosno mogućnost njihova otključavanje bili regulirani zakonom iz 1998. Digital Millennium Copyright Act (DMCA) prema kojem je Library of Congress imala pravo staviti izvan jurisdikcije određene uređaje što je i učinila s telefonima, no kada je takva odluka istekla u listopadu prošle godine nije ponovljena odluka od prije šest godina.

Postavlja se pitanje koja se to autorska prava štite, na koji je način moguće onemogućiti velikim telekomima da vrlo detaljnim ugovorima vežu svoje korisnike na dvije godine, smatraju tvorci peticije. Zvuči li vam možda poznato. Sada se samo čeka odgovor i reakcija predsjednika Obame.

Još iz kategorije

Besplatan WiFi Internet u gradu Lepoglavi zahvaljujući inicijativi WiFi4EU

Besplatan WiFi Internet u gradu Lepoglavi zahvaljujući inicijativi WiFi4EU

26.09.2020. komentiraj

Grad Lepoglava je u suradnji s Hrvatskim Telekomom realizirao projekt besplatnog WiFi interneta čime je građanima Lepoglave, kao i njenim posjetiteljima, omogućen besplatan internet na područjima javnog okupljanja. Kroz program WiFi4EU Gradu Lepoglavi dodijeljen je vaučer u iznosu od 15.000 eura, nakon čega je odabrao Hrvatski Telekom kao najboljeg izvođača koji će tehnološki omogućiti javni besplatni WiFi Internet i time modernizirati i olakšati život građana Lepoglave.

Uskoro započinje MIPRO 2020, a gostujući događaj je i ove godine HAKOM-ov Dan tržišta

Uskoro započinje MIPRO 2020, a gostujući događaj je i ove godine HAKOM-ov Dan tržišta

24.09.2020. komentiraj

MIPRO 2020 organiziran je kao hibridni skup i odvijat će se fizički i virtualno, ovisno o epidemiološkoj situaciji te mogućnostima i potrebama sudionika. Spremnost RH za 5G, veleprodajni uvjeti pristupa novoizgrađenim mrežama i transparentnost uvjeta korištenja javnih komunikacijskih usluga, teme su koje će biti predstavljene na HAKOM-ovom Danu tržišta koji će se moći pratiti izravno putem društvenih mreža.

A1 Hrvatska i Ericsson ostvarili prijenos podataka na udaljenosti od 27 kilometara

A1 Hrvatska i Ericsson ostvarili prijenos podataka na udaljenosti od 27 kilometara

23.09.2020. komentiraj

Drugi po veličini domaći telekom operator A1 Hrvatska postigao je rekordni prijenos podataka na udaljenost od 27 kilometara koristeći Ericssonove tehnologije MIMO i MINI-LINK. Prijenos podataka na udaljenosti do 26,8 kilometara odrađen je na komercijalnoj mreži A1 Hrvatska na lokacijama u blizini grada Splita pomoću opreme MINI-LINK s 2X2 MIMO funkcionalnošću.