INTERVJU: A1 spreman uvesti 5G tehnologiju

INTERVJU: A1 spreman uvesti 5G tehnologiju

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

U narednom periodu ostvarenje uvođenja 5G mreže za A1 Hrvatska znači da će nastaviti u istom investicijskom smjeru, plasirajući brojne nove 5G funkcionalnosti i s jednakim konačnim ciljem. „Investirat ćemo 500 milijuna eura u mrežnu infrastrukturu i usluge, a pogotovo u razvoj 5G tehnologije, jer želimo biti partner u digitalnoj transformaciji hrvatskog društva, tržišta i gospodarstva“, ističe u intervjuu za ICTbusiness.info Tomislav Makar, direktor za tehniku A1 Hrvatska.

On ističe kako su uspješno testirali 5G tehnologiju i postigli brzine veće od 20 Gbit/s u živoj mreži, a otoke Rab i Cres praktički smo pretvorili u gigabitne otoke te smo ih povezali implementacijom novih transportnih tehnologija.

Kada će A1 krenuti prema 5G mreži i što je dosad napravljeno?

A1 Hrvatska spremna je uvesti 5G tehnologiju, što je i demonstrirano gigabitnim brzinama u živoj mreži na nekoliko 5G mobilnih uređaja. To je rezultat pripreme infrastrukture i opreme kao i cijele arhitekture mreže koja se adaptirala kako bi se postigle velike brzine i niske latencije. Do sada smo poduzeli brojne korake prema potpunoj izgradnji 5G-a. Primjerice, uspješno smo testirali 5G tehnologiju i postigli brzine veće od 20 Gbit/s u živoj mreži. Otoke Rab i Cres praktički smo pretvorili u gigabitne otoke te smo ih povezali implementacijom novih transportnih tehnologija. Takva investicija omogućuje stanovnicima otoka da ne moraju nužno napuštati svoje lokacije kako bi se educirali, vodili posao ili brinuli o vlastitom zdravlju, tj. omogućuje im korištenje svih prednosti modernih tehnologija. Uspješno smo implementirali LTE Advanced Pro funkcionalnosti te  povećali kapacitete i omogućili mobilno surfanje do 1.35 Gbit/s na 4G Advanced Pro mreži, čime smo se svrstali među najmodernije svjetske mreže. Nedavno smo prezentirali i prve 5G brzine preuzimanja iznad 1 Gbps u Hrvatskoj, u potpuno funkcionalnoj živoj mreži. Demonstracija je ostvarena na lokaciji A1 kampusa. Osim rekordne brzine preuzimanja, ostvarena je pritom i vrlo niska latencija od samo 6 milisekundi. Potvrda najviših standarda kvalitete su  najnoviji rezultati neovisnog P3 istraživanja po kojemu smo vlasnici najbolje mobilne mreže i konvergentne usluge u Hrvatskoj.

Koje su ključne prednosti 5G mreže u odnosu na postojeće 4G mreže?

Prema najnovijim podacima Ericsson Mobility Reporta, do kraja ove godine očekuje se preko 10 milijuna 5G korisnika diljem svijeta. Kada pogledamo malo dalje, očekivani rast broja 5G korisnika u prvih pet godina tehnologije najvjerojatnije će biti veći od rasta kojeg je doživio LTE nakon uvođenja 2009. Trend pokazuje kako će do kraja 2024. godine biti 1,9 milijardi 5G korisnika, što će činiti preko 20 posto svih korisnika mobilnih usluga. Na kraju, osim mobilnih konekcija, razvojem 5G mreže očekuje se dodatnih 8,8 milijardi IoT i FWA konekcija. Predviđanja govore da će 2023. broj prodanih 5G telefona premašiti ostale generacije. Jasno je kako postoji sve veća potražnja za velikim brzinama pristupa i niskom latencijom pogotovo za vrhunsko iskustvo video sadržaja na OTT platformama, općenito multimedije i gaminga. Ono što je nekad izgledalo nedostižno i futuristički sada postaje standardna konfiguracija – 1 Gbps po baznoj stanici više nije znanstvena fantastika te pokazuje da je tržište spremno za sljedeći korak. Osim brzina ne smijemo zaboraviti niti stabilnost veze koja je višestruko veća na optičkim i hibridnim tehnologijama. Četvrta industrijska revolucija inicirana uvođenjem 5G mreža u potpunosti će transformirati biznis kakav danas poznajemo. Njezina primjena omogućit će masovnu automatizaciju i robotizaciju – autonomna vozila, pametne kućanske aparate, domove i gradove, primjenu virtualne tehnologije u realnom vremenu, kako u medicinske i poslovne svrhe tako i za zabavu, ali i napredne metode edukacije. Dosad demonstrirane brzine i kapaciteti 5G tehnologije u budućnosti će omogućiti gigabitne brzine na cijelom području Republike Hrvatske, a to su osnovni preduvjeti za digitalizaciju, ravnomjerni razvoj i globalnu konkurentnost

O kakvim je ulaganjima riječ?

U narednom periodu nastavit ćemo u istom investicijskom smjeru, plasirajući brojne nove 5G funkcionalnosti i s jednakim konačnim ciljem. Investirat ćemo 500 milijuna eura u mrežnu infrastrukturu i usluge, a pogotovo u razvoj 5G tehnologije, jer želimo biti partner u digitalnoj transformaciji hrvatskog društva, tržišta i gospodarstva. Važno je spomenuti kako je za konkurentan razvoj mreže pete generacije u Hrvatskoj nužno rasterećenje frekvencijskih naknada kako bi se umjesto u namete sredstva preusmjerila u infrastrukturu. Uz trenutno investicijsko okruženje, do 2024. u Hrvatskoj će se moći osigurati tek 40% populacijskog pokrivanja 5G-om što nije dovoljno s obzirom na ciljeve Europske unije i Republike Hrvatske. Zalažemo se za razvojni afirmativni regulatorni okvir kako bi se osigurao brzi razvoj gigabitnih mreža, a time i povećanje konkurentnosti Hrvatske u globalnom digitalnom gospodarstvu.

Što za državu znači uvođenje 5G?

5G je preduvjet za razvoj gigabitnog društva u Hrvatskoj. U kombinaciji s optikom, presudan je za digitalizaciju i konkurentnost naše zemlje u Europi te će imati presudnu ulogu u razvoju industrije 4.0., logistike i mobilnosti. Procjenjuje se kako će dodatne investicije od 100 milijuna eura u širokopojasnu mrežu u Hrvatskoj, rezultirati s do 50 milijuna eura dodatnih prihoda državnog proračuna, povećanjem BDP-a od 0,3% i pritom stvoriti oko 4 tisuće novih radnih mjesta. Jasno je kako bi mreža pete generacije zadržala pozitivne trendove rasta BDP-a. Bez 5G tehnologije digitalizacija nije posve moguća, kao ni globalno konkuriranje. U obzir se mora uzeti i broj pametnih kućanstava u Hrvatskoj koji raste eksponencijalno. Takav će se trend rasta nastaviti, a svi uređaji koji mogu imati koristi od povezivanja bit će povezani jer će to omogućiti naprednu analitiku, efikasnije poslovanje ili veću sigurnost. Na području Hrvatske, to može značiti i 150 milijuna povezanih uređaja u jednom trenutku.

Što to znači za A1?

Dolazak mreže pete generacije za našu kompaniju znači otvaranje novih poslovnih mogućnosti. Moći ćemo ostvariti partnerstva s brojnim drugim srodnim industrijama i pritom kreirati specijalizirana rješenja za naše korisnike. Veliki će nam izazov biti ogromna količina podataka koju ćemo zaprimati od naših korisnika. To će ujedno biti za nas velika prednost, ali i odgovornost, jer ćemo zaprimljene podatke i cjelokupnu tehnologiju morati usmjeravati tako da u najvećoj mogućnoj mjeri pridonosimo podizanju kvalitete i jednostavnosti života. S obzirom na veliku količinu podatkovnog prometa od strane privatnih i poslovnih korisnika nužan je nastavak razvoja infrastrukture koja će osigurati funkcioniranje cijelog 5G ekosustava. Želja nam je da najmodernija tehnologija bude jedan od temelja na kojem gradimo kvalitetu, korisničko iskustvo i zadovoljstvo naših korisnika.

Još iz kategorije

Vertiv otkriva najnovija istraživanja o edge mogućnostima za telekom operatere

Vertiv otkriva najnovija istraživanja o edge mogućnostima za telekom operatere

05.06.2020. komentiraj

Vertiv zajedno s tehnološkom analitičkom tvrtkom Omdia, objavio je novo istraživanje o posljedicama prelaska na edge računarstvo za telekom operatere, te najbolje taktike i strategije za iskorištavanje rasta.

Hrvatski znanstvenici odgovaraju na niz pitanja o novim tehnologijama i utjecaju elektromagnetskih polja

Hrvatski znanstvenici odgovaraju na niz pitanja o novim tehnologijama i utjecaju elektromagnetskih polja

02.06.2020. komentiraj

Istaknuti hrvatski znanstvenici, u čijem je fokusu rada tehnologija i utjecaj elektromagnetskih polja na zdravlje, odgovorili su na niz pitanja koja se često postavljaju u javnosti.

Veliki obrat: Velika Britanija planira eliminirati Huawei iz izgradnje 5G mreže

Veliki obrat: Velika Britanija planira eliminirati Huawei iz izgradnje 5G mreže

01.06.2020. komentiraj

Britanski premijer Boris Johnson planira reducirati prisutnost Huaweija u toj zemlji, kad se radi o mobilnim mrežama pete generacije (5G). Konačna je to odluka britanskog političkog lidera i nimalo povoljna za kineskog tehnološkog giganta jer plan je potpuno okrenuti mu leđa.